четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеКои витамини запазват мозъка млад и свеж?

Кои витамини запазват мозъка млад и свеж?

Рискът от неврологични заболявания се увеличава с напредване на възрастта, затова е важно да знаем, кои са най-добрите витамини, които предпазват от стареене мозъка. Ето какво споделя д-р Ума Найду е психиатър по хранене, мозъчен експерт и член на факултета в Харвардското медицинско училище. Тя е и автор на книга по въпросите за здравето на мозъка, която се казва This Is Your Brain on Food: An Indispensable Guide to the Surprising Foods that Fight Depression, Anxiety, PTSD, OCD, ADHD, and More.

Микробиомът на всеки човек е уникален като пръстовите отпечатъци. Така че ефективният план за хранене също трябва да бъде персонализиран според индивидуалните нужди, посочва д-р Найду. Въпреки това, витамините от група В са важни за всеки организъм. Те са с най-голям приоритет, ако исаме да поддържаме мозъка си млад и здрав.

Ползите от витамини B срещу стареене на мозъка

Депресията, деменцията и умствените увреждания често се свързват с дефицит на витамини от група В, установи проучване от Медицинския факултет на Уейнския държавен университет.

„Дефицитът на витамин В12 като причина за когнитивни проблеми е по-често срещан, отколкото си мислим, особено сред възрастните хора, които живеят сами и не се хранят правилно“, казва Раджапрабхакаран Раджаретинам, психиатър и водещ автор на изследването.

Има осем различни витамина от група В, всеки със своите основни ползи за здравето. Ето накратко за всеки от тях.

В1 за повишаване на енергията

Витамин B1, или тиамин, е от решаващо значение за основната функция на нашите клетки и метаболизма на хранителните вещества за енергия.

Мозъкът е един от най-активните като метаболизъм органи в тялото ви. Това означава, че се нуждае от подкрепата на тиамин, за да предотврати недостатъците, които могат да доведат до неврологични проблеми надолу по линията.

В2 помага за ефективността на ензимите

Витамин B2, или рибофлавин, действа като помощник на ензимите в нашите клетки, които извършват важни реакции, като например в тялото и мозъка.

Той също така помага за растежа на клетките, производството на енергия и разграждането на мазнини, лекарства.

https://bolenzdrav.com/lekarstva-i-terapii/prouchvaniya/dobavki-s-vitamin-v3-svalyat-riska-ot-rak-na-debeloto-chervo?swcfpc=1

В3 намалява възпалението

Витамин B3, или ниацин, взаимодейства с повече от 400 ензима, за да произвежда материали като холестерол и мазнини, необходими на организма. Той преобразува енергията за всички наши органи и системи. Ниацинът също е антиоксидант, който помага за намаляване на излишното възпаление.

В5 подкрепя цялостното здраве на мозъка

Витамин B5 или пантотенова киселина е от съществено значение за производството на молекулярно съединение, наречено коензим А. То помага на ензимите в тялото да изграждат и разграждат мастни киселини за енергия.

Също така помага на нашите клетки да генерират ацилни носители на протеини, помагайки за производството на необходимите мазнини. Мозъкът е предимно мазнина, така че пантотеновата киселина е сред най-важните витамини в поддържането на здравето на мозъка.

https://bolenzdrav.com/zdravi-i-krasivi/izsledvaniya/populyarni-hapcheta-za-kiselini-i-diabet-vodyat-do-defitsit-na-vitamin-v12?swcfpc=1

В6 се бори с болестите

Витамин B6, или пиридоксин, е забележителен с ролята си в превенцията на заболяванията, тъй като оптималните нива на този витамин са свързани с по-нисък риск от редица видове рак.

Освен това, пиридоксинът подпомага много химични реакции в тялото, които поддържат имунната функция и здравето на мозъка.

В7 помага на клетките да комуникират по-добре

Витамин В7, известен още като биотин, регулира клетъчните сигнали за бърза и ефективна комуникация в тялото. В мозъка това е от решаващо значение за правилнот офункциониране на клетъчното сигнализиране чрез невротрансмитери.

В9 поддържа баланса

Витамин В9 или фолиева киселина е популярна добавка и ключов витамин за поддържане на мозъчното и неврологичното здраве, оптималната функция на невротрансмитерите и балансираното психологическо здраве. Друго предимство е, че помага за насърчаване на клетъчната детоксикация.

https://bolenzdrav.com/lekarstva-i-terapii/kak-se-lekuva/cherven-gladak-i-laskav-ezik-se-svarzva-s-defitsit-na-vitamin-v12?swcfpc=1

В12 помага и на сърцето

Витамин B12, или кобаламин, е основен витамин за образуването на червени кръвни клетки и ДНК и подпомага развитието и функционирането на нервната система.

B12 също подпомага разграждането на хомоцистеина, протеин, който може да повлияе отрицателно на сърдечно-съдовото здраве и да доведе до деменция, когато е в излишък.

Най-добрите храни – източници на витамини В

Преди да помислите за включване на добавки с витамини В, съставете правилно менюто си. Има редица храни, които съдържат витамините В. Ако смятате, че не можете да постигнете правилно хранене, може да приемате и добавки. Добре е първо да се консултирате с лекар.

Добрата новина е, че витамините от група В са сред най-лесните за включване в менюто. Друго предимство е, че продуктите често съдържат не само един, а много, ако не и всички витамини от група В, когато се консумират като цели храни.

Ето шест храни, богати на витамин B, които може да консумирате всеки ден:

1. Едно яйце съдържа една трета от препоръчителната дневна стойност на витамин В7, като същевременно съдържа малки количества от много други витамини от група В.

2. Киселото мляко е с високо съдържание както на витамин B2, така и на витамин B12, както и на естествени пробиотици, които поддържат здравето на червата, но и психическото здраве. В България качествено кисело мляко може да се намери в почти всеки магазин.

3. Варивата като черен боб, нахут, грах и леща помагат за подобряване на настроението и здравето на мозъка. Те са отличен източник на витамин B9 и включват малки количества витамин B1, витамин B2, витамин B3, витамин B5 и витамин B6.

4. Сьомгата е естествено богата на всички витамини от група B, особено витамин B2, витамин B3, витамин B6 и витамин B12. Замразената или консервирана сьомга е добър бюджетен вариант.

5. Слънчогледовите семки са един от най-добрите растителни източници на витамин B5. Можете да получите 20% от препоръчителната дневна стойност на този витамин от около 30 г семена.

6. Листни зеленчуци като спанак, кейл или обикновено зеле са чудесен източник на витамин В9. Това е първата храна, която д-р Ума Найду предлага на пациенти, които искат да повдигнат лошото настроение.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -