вторник, 5 декември, 2023
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеЗащо носът е запушен или тече само сутрин?

Защо носът е запушен или тече само сутрин?

Носът е запушен или тече само сутрин, но затова пък ситуацията се повтаря всеки ден или поне доста често. В добавка кихате, кашляте или секрет се стича по задната стена към гърлото. Звучи ви познато и се чудите каква е причината? Всички изброени до тук симптоми са реакция към алерген.

Алергиите могат да се появят по всяко време на годината, особено през пролетта, лятото и есента. Симптомите често продължавят по цял ден. В определени случаи обаче може да се проявяват само сутрин, а през останалата част от деня човекът се чувства добре.

Ето кои са по-често срещаните причини за симптомите на алергия сутрин. Описани са и начините за предотвратяване на кихане, кашляне и други подобни оплаквания.

Как възникват признаците на алергия сутрин?

Симптомите на алергия понякога се дължат на алергичен ринит или сенна хрема. Появяват се, когато имунната система реагира прекомерно на алергените в околната среда, като причинява подуване и възпаление в носа.

Тази реакция на имунната система може да предизвика гореспоменатите симптоми и да причини други симптоми, като например:

  • запушване на носа;
  • хрипове;
  • главоболие;
  • сълзене на очите.

Алергени, които се свързват със сутрешните симптоми:

1. Полени, цветен прашец

Ако имате алергия към полени , вероятно ще забележите влошаване на симптомите на алергия сутрин. Това е така, защото броят на полените в този момент от деня. Ако излизате навън рано, например за да разхождате кучето, да бягате или тръгвате за работа, напълно е възможно да започнете да подсмърчате, кихате и кашляте, излизайки на открито.

2. Домашни акари

Алергиите могат да се влошат сутрин, ако сте чувствителни към акари. Това са микроскопични организми, които обитават домовете ни и за съжаление се срещат най-много в спалнята, където е топло и леко влажно (от потта и дишането през нощта).

Акарите живеят и се размножават върху матраци, възглавници, спално бельо и мебели. Праховите акари не хапят и не разпространяват болести. Но ако спите в легло, където има много от тях, може сутрин да се събуждате със симптоми на алергия.

3. Алергия от домашни любимци

Пърхотът на домашни любимци е друг отключващ фактор за сутрешни алергии, особено ако вашият домашен любимец спи в леглото или поне в спалнята ви. Дори да не спи при вас, тези микроскопични частици могат да се наслоят върху леглото или да останат върху килима.

4. Мухъл

Мухълът, дори когато не е съвсем видим, защото се крие зад мебели и по скритите ъгли, също може да влоши симптомите на алергия сутрин. Особено ако спалнята е в непосредствена близост до баня или близо до място, където има заразяване с мухъл.

Какви са другите причини за симптоми на алергия сутрин?

Симптомите на алергията сутрин не се причиняват само от алергени. Неалергичният ринит може също да предизвика сутрешни алергични симптоми като запушване, хрема, кихане и кашлица.

Алергичният и неалергичният ринит се проявяват с подобни симптоми и само лекар може да ги отграничи. Разликата е, че неалергичният ринит не включва имунната система. По-скоро други дразнители и фактори предизвикват подобни на алергия симптоми. Тези фактори включват:

1. Силни миризми

Ако използвате ароматизирани душ гелове, етерични масла или лосион преди лягане, тези миризми могат да раздразнят кръвоносните съдове в носа ви, което да доведе до запушване и повишено производство на слуз. Това може да доведе до възпалено гърло, кашлица и хрема.

Нощното излагане на тези дразнители може да ви накара да се събудите със симптоми на алергия. Може също да се събудите със симптоми, ако сте чувствителни към перилния препарат, който използвате за пране на спално бельо.

2. Лекарства

Някои лекарства също могат да предизвикат неалергичен ринит сутрин. Понякога кръвоносните съдове в носа се разширяват като страничен ефект от някои лекарства – като ибупрофен, аспирин, успокоителни и лекарства за намаляване на високо кръвно налягане. Когато се приемат преди лягане, тези лекарства могат да причинят запушване и хрема сутрин.

3. Киселини в стомаха и рефлукс

Киселинният рефлукс е, когато стомашната киселина се връща обратно в гърлото. Спането в легнало положение или по гръб може да влоши рефлукса и да раздразни гърлото ви. Това може да доведе сутрин до възпалено гърло, стичане на секрет по задната стена на гърлото и кашлица. Симптомите често се подобряват с течение на деня.

4. Хормонални промени

Хормоналните промени поради бременност, менструация и употребата на орални контрацептиви също могат да причинят неалергичен ринит. Това е така, защото промяната в нивата на хормоните може да увеличи производството на слуз и да предизвика промени в лигавицата, което води до оток в носа, хрема и кихане.

Хормоналните промени могат да причинят симптоми на алергия през целия ден. 

Как да се справим със запушения или течащ нос сутрин?

Ето няколко съвета за предотвратяване на досадните симптоми сутрин, независимо дали става дума за алергичен или неалергичен ринит.

? Не спете с домашните любимци и не ги оставяйте на леглото. Къпете ги поне веднъж седмично, за да намалите алергените в дома.

? Махнете килима от спалнята и го заменете с дървен под или плочки.

? Използвайте влагоуловител, за да намалите нивото на влажност в спалнята си до под 50 процента. Това помага за унищожаването на акарите.

? Поставете покритие срещу акари върху матрака и възглавницата.

? Вземете антихистаминов препарат вечер преди лягане.

? Почиствайте твърдите повърхности от прах поне веднъж седмично и пазете спалнята си чиста, за да намалите натрупването на прах.

? Почиствайте килима с прахосмукачка поне веднъж седмично, като използвате прахосмукачка със специален филър. Перете спалното бельо – включително чаршафи и калъфки за възглавници – веднъж седмично в гореща вода (поне 60°C).

? Не спете с отворени прозорци. Така ще намалите концентрацията на полени в спалнята.

? Повдигнете главата си, докато спите, като сложите по-висока или допълнителна възглавница. Идеята е да намалите обратния поток на стомашна киселина през нощта.

? Проверете грижливо за мухъл в жилището, като обърнете внимание на местата зад обемистите мебели или по ъглите, където въздухът се застоява.

Кога да потърсите лекар

д-р Марияна Мандажиева алерголог и УНГ
Д-р Мариана Мандажиева, алерголог

Понякога сутрешните симптоми на алергия нарушават качеството на съня през нощта. Посетете лекар и ако оплакванията се влошат и ви пречат на нормалното всекидневие.

Д-р Мариана Мандажиева е опитен алерголог, която приема пациенти в МЦ „Искър“ в София. Тя може да назначи тест за алергия и други изследвания, за да определи причината за симптомите и да препоръча подходяща терапия. Записване на час на един от двата телефона:  0877589040, 0876962575.

Редактор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -