вторник, 5 декември, 2023
- Реклама -
НачалоЛюбопитноПаник атаки може да са вследствие на Covid-19

Паник атаки може да са вследствие на Covid-19

Продължителното или тежкото боледуване от Covid-19 може да отключи паник атаки при някои хора. Това споделя Младен Владимиров, кризисен психолог, в рамките на интервю за инициативата „Ти решаваш“. Тя се организира от БЧК, а целта е водещи експерти да предоставят на обществото правдива информация относно:

  • развитието на ковид-пандемията,
  • методите за предпазване,
  • последствията от прекараната болест.
  • други теми, които биха помогнали за вземане на истински информирано решение.
https://bolenzdrav.com/lekarstva-i-terapii/kak-se-lekuva/strahova-nevroza-panik-ataki-lekarstva?swcfpc=1

Инфекцията може да провокира безсъние и страхова невроза

В коментар за възможните последствия от COVID-19, Младен Владимиров пояснява: „Боледуването от COVID-19 има и психологическа страна. Следствие на затрудненото дишане и усещането за задушаване някои пациенти отключват т.нар. панически атаки и споделят, че се страхуват, че ще умрат или припаднат на публично място доста време, след като са били напълно излекувани от болестта.

Някои пациенти споделят, че се страхуват да заспят и имат проблеми с количеството и качеството на съня. Вероятно защото подсъзнателно приемат заспиването като символична смърт. Това се наблюдава при пациенти, които са били хоспитализирани.

Друг страничен ефект, който се наблюдава при някои пациенти, но не се споделя, е еректилна дисфункция и/или влошена сексуална изява след прекаран COVID-19. Такива последици са споделяли дори пациенти в млада възраст.“ Възможното обяснение е свързано с възпалението на съдовете, което е характерно при по-тежкото протичане на коронавирусната инфекция.

https://bolenzdrav.com/lekarstva-i-terapii/kak-se-lekuva/zaduh-sartsebiene-mozhe-da-sa-simptom-na-panik-ataka?swcfpc=1

Някои развиват страх от лекари и болници

„Друга негативна последица е повишеният страх от повторно разболяване. Той може да провокира организационни конфликти на работното място например, когато колега кашля често или не си дезинфекцира работното място и ръцете. Също така негативна последица е и т.нар. „ятрофобия“ (страх от лекари и медицински заведения). При нея пациентите развиват страх да посетят лекар или зъболекар за рутинни медицински прегледи или манипулации“, каза още Младен Владимиров.

Младен Владимиров е сертифициран кризисен психолог с повече от 15 години консултативна практика. Работи като психолог в Медицински център „Салвебис“ (www.salvebis.bg) и Медицински център „Свети Пантелеймон“ (www.medicinabg.com). През последните две години работи с клиенти с постковид симптоми (бърнаут, панически атаки, ятрофобия, агорафобия и др.). Участвал е като водещ в дискусии и форуми, свързани с повишаване на информираността за ваксинирането срещу COVID-19.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -