събота, 13 юли, 2024
- Реклама -
НачалоХраненеОвесена диета при диабет и висока кръвна захар

Овесена диета при диабет и висока кръвна захар

Лечението с овесени ядки може значително да помогне за по-добри нива на кръвната захар, при диабетици и хора с омазнен черен дроб. Захарната болест има пряка връзка с начина на хранене и физическата активност, обяснява д-р Матиас Ридл, диабетолог, диетолог и интернист от Хамбург. „Начинът на живот може значително да допринесе за контролиране на метаболизма ви на захарта. При някои пациенти той дори може да се нормализира отново“, допълва той.

Такава ремисия може да намали нуждата от антидиабетни лекарства или дори да ги направи излишни. Ако метаболизмът се нормализира, рискът от вторични заболявания като инфаркт или инсулт също намалява. Важното е да се следят няколко показателя:

  • кръвната захар, когато става въпрос за диабет;
  • телесното тегло – то трябва да е в нормата, индекс на телесната маса под 25;
  • мазнините в кръвта;
  • кръвното налягане;
  • мазнините в черния дроб.

Всички тези стойности също имат ясен ефект върху диабета. Ако човек се отнася сериозно към здравето си и полага усилия да ги нормализира, шансът да се отърве от диабета е голям. Лечението с овесени ядки си заслужава опита, но препоръката е това да става под лекарско наблюдение.

Защо точно овесени ядки при диабет тип 2?

Един от основните проблеми при диабет тип 2 е инсулиновата резистентност. На организма е необходим повече инсулин, за да вкара захарта от кръвта в клетките. Това има неблагоприятен страничен ефект: инсулинът има подобен ефект на хормона на растежа, използван при угояване. Затова е по-трудно да отслабнете, когато нивата на инсулин са високи. Много хора с диабет тип 2 са с наднормено тегло, което влошава ситуацията. „Целта на дните с овес е да се намали инсулиновата резистентност“, обяснява д-р Винфрид Койтаге, диетолог в Мюнстер и автор на книга по темата.

Инсулинът, който панкреасът все още произвежда, както и инжектираният, могат да започнат да работят по-ефективно. „Според проучванията някои хора с диабет тип 2 могат да намалят приема на инсулин с над 40% чрез редовни дни на овесени ядки“, казва диетологът. При редовни овесени дни може да се наблюдава подобрение и в дългосрочната стойност на захарта – гликирания хемоглобин (HbA1c).

Проучванията също така показват, че овесените ядки имат благоприятен ефект върху чернодробната функция, ако органът е силно омазнен. Това е често срещано при диабет тип 2. Заедно с другите ефекти на овеса, подобряването на чернодробната функция може допълнително да улесни загубата на тегло.

Как действа такава диета при диабет?

В овесените ядки се намират диетичните фибри бета-глюкан. Никоя друга зърнена култура не съдържа толкова много от него. „Ечемикът също има бета-глюкан, но значително по-малко“, казва д-р Ридл. Отдавна е доказано, че растителните фибри са полезни за метаболизма и са важни за профилактиката на диабета.

Овесът намалява апетита за калорични храни. Поради високото съдържание на фибри той е много засищащ. Съдържа и относително голямо количество протеини в сравнение с други видове зърнени култури. Подобен ефект може да бъде постигнат и с диета, богата на фибри от зеленчуци.

Положителни ефекти, подобни на тези от редовните дни с овесени храни, могат да бъдат постигнати при диабет тип 2, например със специални диети по формула, поясняват експертите. Овесените ядки обаче са евтини, достъпни за всеки и познати като вкус на повечето хора.

За кого е подходяща овесената терапия?

Лечението с овесени ядки си струва опита особено при хора с диабет тип 2, чиято инсулинова резистентност вече е изразена. Това може да се види от факта, че въпреки полаганите усилия, нивата на захарта почти не се подобряват и загубата на тегло изглежда невъзможна. Когато пациентите видят колко добри са резултатите от тези дни с овесена храна, това повишава мотивацията им да се хранят по-добре като цяло, допълва д-р Ридл.

Овесените ядки са подходящи и за хора с непоносимост към глутен. Този протеин не се съдържа изначално в тях. За хората с истинска цьолиакия има и специално тествани овесени люспи без глутен, тъй като понякога следи от глутен могат да бъдат открити в нормалните овесени продукти поради естеството на производствения процес.

Двамата диетолози препоръчват овесените ядки не само на диабетици, но и като част от нормалното здравословно хранене като част от мерките за лечение или предотвратяване на високо кръвно налягане, висок холестерол или диабет.

Как работи такъв режим на хранене?

Типичната овесена диета за диабет тип 2 продължава 3 дни и осигурява около 800 до 1000 калории енергия дневно. „Тези, които го смятат, че ще издържат, могат да добавят четвърти ден и съответно да се възползват“, казва Ридъл. По време на лечението има 3 хранения дневно: сутрин, обед и вечер овесени ядки. Всяко включва 75 грама овесени ядки, които се варят в 300 до 500 милилитра вода или бульон без мазнина.

Като алтернатива можете да се яде и студена овесена каша. Накиснете ядките в студена вода. Подправките и малка порция зеленчуци или плодове в добавка осигуряват разнообразие от вкусове. Например може да се добавят 50 грама зеленчуци с нисък гликемичен индекс като лук, спанак, зеле или тиквички или 50 грама плодове с ниско съдържание на захар като горски плодове или 20 грама ядки на хранене.

Благоприятният ефект на овеса върху различни метаболитни стойности изчезва след няколко дни. Въпреки това положителните промени могат да бъдат измерени дори 4 седмици по-късно. Ето защо много диабетолози препоръчват повторение на режима на всеки четири до шест седмици.

Олекотен вариант на диетата

Ако смятате, че няма да издържите да приложите от раз тридневния режим с овесени ядки, опитайте първо само с един ден. При някои хора стомахът се бунтува след консумация на твърде много овесени ядки. След това диабетологът д-р Койтаге препоръчва „свързващи дни“, в които се ядат разнообразни храни. Включват се обаче повече ястия, съдържащи овес, а се избягват твърде много мазнини и захар. Може да включите например домашно изпечен хляб с овесени ядки и моркови.

Ако приемате лекарства за диабет тип 2 или си инжектирате инсулин, лечението с овес трябва да се наблюдава от лекар. „Дори един ден само на овесени ядки има силен ефект върху нивата на кръвната захар, така че в някои случаи количеството инсулин трябва да се намали, за да се избегне хипогликемия“, предупреждава д-р Койтаге. Може също да се наложи коригиране на дозата на някои други лекарства за диабет (включително сулфонилурейни производни).

Има и други причини, които налагат лекарско наблюдение на пациенти, които прилагат овесената диета. Тя предполага сериозно намаляване на дневните калории. Специалистът трябва да следи дозировката на лекарства като метформин. Ако желаните резултати настъпят, необходимостта от лекарства също ще се промени в дългосрочен план.

Редактор Ина Димитрова

Източник: Apotheken Umschau

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -