сряда, 17 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноСърбеж, лош дъх и петна по кожата може да са от черния...

Сърбеж, лош дъх и петна по кожата може да са от черния дроб

Симптомите на болести на черния дроб често се посочват като дискомфорт вдясно под ребрата или пък пожълтяване на кожата. Според хепатолози (това са гастроентеролози, които се занимават главно с черния дроб) има редица други признаци, по които може да се разбере, че този важен орган не работи добре. Сайтът News-air.com цитира специалисти, които описват външните прояви на различни увреждания на този орган.

Малко известни симптоми за болести на черния дроб

Сърбеж по кожата може да възникне, когато по-големи количества жлъчен сок попадат в кръвта. Причината за това е увреждане на черния дроб. Обикновено се получава, когато жлъчните пътища са блокирани. Жлъчката в този случай се натрупва и прониква с кръвта в повърхностните слоеве на кожата, причинявайки сърбеж.

Синини. Имате тежки синини или кървене, които се получават дори след леки наранявания? Това също може да е признак за болен черен дроб. Обяснението за този проблем е, че необходимите за съсирването на кръвта протеини не се произвеждат в достатъчни количества в самия дроб.

Лошият дъх (нарича се още халитоза) може да е знак за различни здравословни проблеми. Един от тях е свързан с черния дроб. Например, при цироза на черния дроб се наблюдава миризма на развалени плодове от устата. Тя е причинена от високи нива на диметилсулфид в организма.

Лошият дъх може да се усети също при чернодробна недостатъчност или чернодробна стеатоза“, сподели хепатологът.

Петна по лицето и червени длани

Петна и хиперпигментации по лицето. Според специалистите пигментацията по лицето също може да е свързана с болен черен дроб. Когато черният дроб не функционира правилно, нивата на естроген в тялото се повишават. Това кара тирозиназата (ензим, съдържащ мед) да произвежда повече меланин, което води до петна по кожата на лицето или по цялото тяло.

Червени длани. Палмарният еритем е друг възможен сигнал за увреждане на черния дроб. Състоянието възниква в резултат на твърде високи нива на определени хормони в кръвта.

Липса на концентрация. Когато кръвта е претоварена с токсини, причинени от неправилно функциониране на черния дроб, мозъкът също може да бъде засегнат. Заедно с намален метаболизъм или енергия, това може да доведе до умора и когнитивен спад.

Редактор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -