вторник, 14 май, 2024
- Реклама -

Пациент с тежък паркинсон ходи отново след лечение в Медипол

Илия Пенев живее с с диагнозата болест на Паркинсон от 8 г. Постепенно се влошава и въпреки най-силните лекарства не може да ходи. От медикаментите се чувства зле, започват халюцинации. В търсене на ефективна терапия стига до болницата Медипол в Истанбул. Поставят му апарат за дълбока мозъчна стимулация. Сега, три месеца по-късно 74-годишният мъж ходи отново, а болестта сякаш се е върнала в начален стадий. Още приема лекарства, но в минимални дози, чувства се много добре.

Защо лечението на паркинсон в Турция е по-добро от нашето? 

доц. Али Зирх мозъчен пейсмейкър паркинсон

Доц. Али Зирх вече има над 1000 пациенти с паркинсон, на които е поставил апарат за дълбока мозъчна стимулация. С това става първият турски лекар, вписан в рекордите на Гинес.

Близките на Пенев споделят, че за да бъде одобрен един пациент за дълбока мозъчна стимулация у нас, трябва да “мине през иглено ухо” – изискванията на НЗОК са много сложни, чака се твърде дълго. Друг минус е, че апаратът, който касата плаща, е стар модел. Батериите му трябва да се сменят след 5 г. с нова интервенция. Освен това у нас почти няма такива специалисти, които да разбират от фините настройки на апаратчето, а те са много важни, за да се постигне добър ефект от лечението. 

Апаратчето, поставено в Турция, има прогнозен живот 25 г. Настройването се прави още в болницата след поставяне и не се налага втора операция за смяна на батерии. Не на последно място цената е по-ниска от тази в България за същия модел ново поколение апарат за дълбока мозъчна стимулация.

Водещият специалист за тази област в болница Медипол е неврохирургът доц. Али Зирх. През годините той натрупва богат опит в поставянето на такива апарати за дълбока мозъчна стимулация – поставя рекорд преди няколко месеца, когато пациентите му стават над 1000.

Избират Медипол в Турция, защото имат добри отзиви за болницата от близки. Операцията се организира много бързо, а самата интервенция се прави с частична упойка. Само за поставянето на батериите накрая се ползва пълна упойка. “Всичко е много добре организирано, посрещнаха ни още на летището. В пакета са включени и контролни прегледи, изследвания. От пациента се иска само да стигне до Истанбул”, разказва дъщерята на Пенев.

Достъпът на български пациенти до Медипол става още полесен

Всички български пациенти, които се интересуват от лечение в Турция, сега могат още по-лесно да получат предварителна информация. През юни 2023 г. болницата Медипол отвори свое представителство в София (адресът е София, бул. Васил Левски 82). Целта е да достигаме по-лесно до пациентите в региона, да засилим контактите си с хората и да бъдем в постоянна връзка с тях, заявиха от мениджмънта на лечебното заведение.

С офиса на Медипол в София може да се свържете на:

0879398707

0878808167

02 9963833

Официалните представители на Медипол в България са д-р Юлиан Моллов и Светослава Стоянова. Д-р Моллов е добре известен с това, че помага на български пациенти, които търсят допълнителна медицинска помощ в южната ни съседка. Така те могат да намерят своя лекар без излишно лутане и то на най-добрата цена. Превежда безплатно епикризите им и ги изпраща в Турция за съставяне на лечебен план.

Български пациенти отиват в Медипол, когато търсят модерно и ефективно лечение в Турция. Най-често те имат различни онкологични заболявания, насочени са за трансплантация или са им небоходими нови технологични решения като апарата за дълбока мозъчна стимулация при Илия Пенев. Избират турската болница заради високото ниво на медицината и опитните специалисти в нея, а също и заради по-изгодните финансови условия. Не на последно място пациентите споделят, че се чувстват наистина обградени с много внимание и грижи!

Болница Медипол обслужва пациенти от 72 страни

лечение в Турция болница Медипол

Медипол Мега е частна университетска болница, акредитирана по системата JCI. Това означава много висока оценка и световно признание. Има около 20 представителства в чужбина, обслужва пациенти от 72 страни. През лечебното заведение минават 3 милиона пациенти годишно, като 100 хиляди от тях са чужденци.

Клиниките в Медипол са оборудвани с най-новите медицински технологии:

  • TrueBeam; 
  • Гама нож;
  • Кибер нож;
  • Робот Da Vinci;
  • Интраоперативно лъчелечение (IORT). 

Разполага със звено, където се извършват трансплантация на черен дроб, бъбреци, както и костен мозък. В тази област Медипол е една от водещите три болници в Турция. 

След приключване на лечението пациентите получават всички изследвания и епикризи на английски език. Пакетите по правило включват редовно проследяване на състоянието, особено ако става дума за хронични или онкологични заболявания, също и след трансплантация на орган. От болницата посрещат пациентите си на летището, осигуряват безплатен транспорт между летището, хотела и болницата. На разположение са устни преводачи, които помагата на пациентите в комуникацията, свързана с престоя и лечението в болницата.

Автор Ина Димитрова

Билки и народна медицина при хеликобактер пилори

Има ли билкови препарати или други средства от народната медицина, които помагат при инфекция с хеликобактер? Какво споделят хората, които имат личен опит по темата „Излекувах се от хеликобактер пилори“.

Бактерията хеликобактер пилори е много разпространена, почти половината хора я носят. Не всеки развива симптоми, но при повечето хора има оплаквания от болки в стомаха, дискомфорт, киселини и др. Повече за характерните симптоми и стандартното лечение може да прочетете тук. 👇👇

Билки, извлеци и други народни средства срещу стомашните неволи

Ето някои от билките и други натурални лечебни средства, за които има данни, че може да помогнат срещу симптомите на хеликобактер. Внимание: Започването на билколечение не е основание за спиране на предписаната от лекар терапия. Също така е добре да обсъдите с лекар или фармацевт тези допълнителни натурални препарати. Някои от тях може да имат взаимодействие с лекарство, което приемате.

Гума мастик, получена от смолата на дървото Pistacia lentiscus, е изследвана за нейните антибактериални свойства срещу хеликобактер пилори. Някои проучвания предполагат, че мастиковата дъвка може да помогне за инхибиране на растежа на Хеликобактер пилори. Очаква се намаляване на симптомите. Минус: Доказателствата са ограничени и са необходими допълнителни изследвания.

Червена боровинка и продукти от червена боровинка помагат не само при проблеми с пикочните пътища. Те съдържат съединения, наречени проантоцианидини, които могат да имат антибактериален ефект срещу хеликобактер пилори. Тук резултатите от проучванията са смесени. Някои лабораторни изследвания са показали обещаващи резултати. В същото време клинични изпитвания, оценяващи ефикасността на червената боровинка при ерадикация на H. pylori, са дали смесени резултати.

Женско биле, зелен чай, чесън и чай матула

Коренът от женско биле, извлечен от растението Glycyrrhiza glabra, традиционно се използва в билковата медицина заради своите противовъзпалителни и антимикробни свойства. Някои проучвания сочат, че екстрактите от корен на женско биле могат да помогнат да потиснат растежа на Хеликобактер пилори. Също и ще намалят възпалението в стомашната лигавица. Необходими са повече клинични проучвания, за да се потвърди неговата ефикасност и безопасност при инфекция с хеликобактер пилори.

Зеленият чай съдържа полифенолни съединения, като катехини и епигалокатехин галат (EGCG). Те проявяват антиоксидантни и антибактериални свойства. Съществуват проучвания, които изследват потенциала на екстракт от зелен чай за инхибиране на растежа на Хеликобактер пилори. Също и за намаляване на симптомите при гастрит. Въпреки че предварителните констатации са обещаващи, са необходими допълнителни изследвания, за да се установи неговата клинична ефикасност.

Чесънът (Allium sativum) традиционно се използва заради антимикробните си свойства и може да проявява активност срещу хеликобактер пилори. Лабораторни проучвания и клинични проучвания в малък мащаб предполагат, че екстрактите от чесън или добавките могат да намалят биофилма от Хеликобактер пилори в стомаха. Така те подобряват резултатите от лечението, когато се използват като допълнителна терапия. Необходими са по-стабилни клинични доказателства в подкрепа на употребата му. Ако не помогне много за конкретната цел, чесънът със сигурност няма да навреди. Той е много полезен за организма като цяло.

Чаят матула (Matula) е билков препарат, съдържащ екстракти от различни растения, включително Artemisia, Eucalyptus и Olea europaea. Предлага се на пазара като естествен лек за инфекция с хеликобактер пилори. Ограничени клинични проучвания съобщават за благоприятни резултати с чай матула – симптомите от хеликобактер намаляват.

Винаги обсъждайте с медицинско лице хранителните добавки или билкови чайове, които приемате. Билковите добавки могат да взаимодействат с лекарства и да имат неблагоприятни ефекти при някои пациенти. Да се разчита само на алтернативни средства за лечение без медицинско наблюдение може да има обратен ефект. Може да се получат усложнения.

Съвети за предпазване от инфекцията с хеликобактер

Хеликобактер пилори се предава чрез замърсени предмети или по въздушно-капков път. Спазвайте добра хигиена! Редовно измивайте ръцете със сапун и вода. Това намалява риска от предаване. Насърчаването на заразените членове на семейството да поддържат подходяща хигиена, особено след използване на банята или работа с храна, може да намали вероятността от разпространение на бактериите.

Членовете на домакинство, в което има заразен човек, са с повишен риск от предаване на зараза. Те обикновено споделят баня, кухня или спалня, а това увеличава риска от предаване. Пренаселените условия на живот и лошата вентилация също могат да допринесат за разпространението на бактерии. Това не означава, че задължително ще се разболеете, ако човек в домакинството вече е носител на инфекцията.

Имунната система играе решаваща роля при определяне на чувствителността към инфекция с хеликобактер. Индивиди с отслабена имунна система, като малки деца, възрастни хора или пациенти с определени медицински състояния, може да са по-уязвими към инфекция.

Ролята на гените също е важна. Някои изследвания показват, че генетичните фактори могат да повлияят на чувствителността към инфекция с хеликобактер. Ако ваш близък е бил с изявена инфекция и симптоми, причинени от хеликобактер, вероятността и вие да се заразите при контакт с бактерията е по-голям.

Има и други фактори, които влияят. Това са основни стомашно-чревни състояния или употреба на определени лекарства, които влияят върху производството на стомашна киселина.

Не всички хора, изложени на H. pylori, ще развият симптоми или усложнения. Някои могат да са само носители без симптоми. Други ще развият стомашно-чревни симптоми с течение на времето. Ранното откриване и лечение на инфекция с Хеликобактер пилори може да помогне за предотвратяване на разпространението й в семейството. Ще намали риска от свързани здравословни проблеми.

Редактор Ина Димитрова

Безплатни прегледи за разширени вени в страната

Безплатни прегледи за разширени вени предстоят в различни градове на страната. Това съобщиха организаторите – Българското национално дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология.

Инициативата си поставя за цел да спомогне за по-добра осведоменост на обществото за хроничната венозна болест (ХВБ, разширени вени). Акцентът е върху превенцията, ранното диагностициране и навременното лечение на заболяването. То е едно от най-често срещаните в днешно време.

Безплатните прегледи са през юни

Безплатните профилактични прегледи ще се проведат в периода от 17 до 30 юни в 20 града в България. Записването за прегледите започва от 18 май 2024 г. в сайта venite.bg.

„Дружеството поема ангажимента да разясни комплексния характер и сериозността на хроничната венозна болест. Също и да набележи ключови мерки за профилактика и контрол. Това включва посещение при съдов хирург и поддържането на активен начин на живот“, посочи председателят на БНДСЕХА доц. Димитър Петков (на снимката горе). При профилактичните прегледи през 2023 г. стана ясно, че над 80% от прегледаните пациенти бяха диагностицирани в ранни стадии на ХВБ.

Над 31% са били с продължителност на симптомите между 1 и 5 години, а 20,5% – над 10 години. При лекуваните пациенти медикаментозно лечение са предприели 51,1%, а 11,3% са стигнали и до оперативна намеса. Данните потвърждават широкото разпространение на заболяването и важността на информационната кампания, която провеждаме вече шеста година, допълни доц. Петков.

Какво е хронична венозна болест

Основните рискови фактори за развитието на хроничната венозна болест са наднорменото тегло, липсата на движение, небалансираният хранителен режим и фамилната обремененост. При появата на тревожни симптоми като умора в крайниците, болка и тежест, крампи и оток пациентите трябва да потърсят своевременна консултация със специалист. Грижата за краката и за венозното здраве е особено важна през летните месеци, тъй като топлото време изостря симптомите, които обаче можем да облекчим чрез терапия с венотонични медикаменти. По-напредналите форми на ХВБ изискват целогодишно лечение.

Хроничната венозна болест (CVD) е често срещано състояние, засягащо вените, обикновено на краката. Той обхваща спектър от венозни нарушения, вариращи от леки симптоми като паяжини до по-тежки прояви като разширени вени и венозни язви. Това състояние възниква поради нарушена венозна функция, често включваща дефектни клапи във вените или запушване на венозния поток.

Редактор Ина Димитрова

Безплатни прегледи при известен онкодерматолог

Една трета от всички диагностицирани онкологични заболявания в света са рак на кожата. На всеки 14 секунди се диагностицира злокачествен кожен тумор – меланом или друг вид. 10% от случаите ще завършат с фатален край. В рамките на инициативата Евромеланома 2024 на 14 май дерматолози в цялата страна ще преглеждат безпплатно – вижте списъка с лекарите, които участват тук:

Списъка с дерматолози за безплатни прегледи >>>

Най-често срещаният рак на кожата е базоцелуларният карцином, който съставлява  75% – 80% от всички кожни тумори. Добрата новина е, че е с най-добра прогноза сред тях – нараства бавно, рядко дава метастази и е почти 100% напълно лечим. За разлика от него, малигненият меланом е едва 4% от новодиагностицираните онкологични заболявания в страните от Европейския съюз през 2020 г., но е причинил 1.3% от всички смъртни случаи, дължащи се на злокачествен тумор. Това го прави шестият най-често срещан рак и една от 20-те най-чести причини за смърт от ракови образувания.

Над 600 човека в България ще чуят тази диагноза само през настоящата година. Броят на заболелите нараства с 3 до 5% всяка година, като прогнозите на специалистите сочат 15% ръст на меланома в Европа и с 42 на сто за кожните карциноми в следващите 15 години.  

Откриване на меланом и редки форми на злокачествени кожни тумори

Май е обявен от Световната здравна организация за месец на осведомеността за меланома. Специалисти по цял свят се включват в кампании за скрининг и превенция.

Един от най-търсените онкохирурзи при меланом и редки форми на злокачествени кожни тумори – д-р Ива Гаврилова, д.м. – обяви дати за безплатни профилактични прегледи. Те ще се реализират в партньорство с четири клиники в София.

„Правя тази кампания от няколко години, защото смятам, че така мога да накарам хората да поспрат за малко и да огледат кожата си. Да забележат всички онези бенки, петънца или незарастващи ранички, които ги притесняват, но все не намират време да им обърнат внимание и да отидат на лекар. Истината е, че рисковите образувания често не правят впечатление, дори могат да не бъдат разпознати като опасни. Ето защо като специалист искам да помогна на хора, които са по-застрашени и попадат в рисковите групи“, каза д-р Гаврилова.

За кого са безплатните прегледи в кампанията

В повечето случаи кожните тумори – и меланомът в частност – са болести на поведението и по-малко на наследственост или генна мутация. Всичко започва от прекомерното излагане на слънце, защото от там тръгват голяма част от промените в кожата, които могат да създадат проблеми.

Съмнителна бенка е пигментна бенка наравно с кожата, с неравномерно оцветяване или променяща цвета си във времето – потъмнява, избледнява или и двете. Трябва да сме по-наблюдателни към всички бенки, които нарастват по размер или вродени такива, които са големина над 5 мм.

По-застрашени са хората, които по принцип имат повече бенки, както и тези, които имат кръвен родственик, диагностициран с меланом.  

Към рисковите индивидуални фактори спадат множеството слънчеви изгаряния във времето, както и наличието на множество пигментни петна, тип лунички или други петна по кожата, вследстивие на излагане на слънце. „Честата употреба на солариум сега или в миналото, рядката употреба на слънцезащита, в комбинация с много бенки, както и честите дейности на открито през лятото или зимата, също попадат в тази категория“, допълни д-р Гаврилова. Тя даде примери за професии със засилено излагане на слънце, като строителни работници, земеделци, спасители; любителите на походи в планинанта и спортовете на открито – ски, плуване, ветроходство и други, които трябва да обръщат засилено внимание към ползването на слънцезащитни продукти, слънцезащитно облекло и превенцията.

Дати и кабинети за прегледите

21 и 28 май 2024 г. от 15:00 до 19:00 часа – МЦ „Надежда“, Paradise Center – София, за бременни жени с променени бенки, независимо от месеца на бременността, Записване: +359 882 193 970; +359 2 441 79 70

23 и 30 май от 9:00 до 15:00 часа – Д-р Гаврилови Онкоконсулт (ул. Преславска планина № 2, ж.к. Дървеница, София), за кръвни родственици на хора, диагностицирани с меланом братя, сестри, синове, дъщери, които НЕ са преглеждани досега в рамките на предишни кампании, Записване: +359 88 415 42 24

22 май 12:00 до 17:00 часа – Hygia NV Clinic, NV Tower (бул. „Г. М. Димитров“ 59, ет. 1 – партер, София) за хора с рискови бенки, Записване: +359 886 500 421

27 май от 15:00 до 19:00 часа – ДКЦ Трансхеликс (ул. „Проф. Петър Джидров“ № 2, София), за хора с рискови бенки, Записване: +359 88 415 42 24

Безплатна ваксина срещу коклюш за бременни

Бременните вече могат да получат безплатна ваксина срещу коклюш, съобщиха от Министерство на здравеопазването. Близо 800 са регистрираните случаи на коклюш в страната към 5 май 2024 г.

Актуализиран е Имунизационният календара министър Кондева издаде заповед за временни противоепидемични мерки. Те включват създаване на организация за препоръчителна имунизация срещу коклюш на бременни жени в 27-36 гестационна седмица (трети триместър).

С промените в календара е създадена възможност задължителната основна имунизация. Тя включва коклюш, както и задължителната основна имунизация срещу пневмококи, да се провеждат от навършване на 6-седмична възраст.

Имунизацията ще се извършва, както и досега, от общопрактикуващите лекари. Във връзка с промените е изпратено указателно писмо до Регионалните здравни инспекции, Българския лекарски съюз и Националната здравноосигурителна каса.

Имунизацията на бременни е еднократна и е по желание, като ще се извършва в определени за целта имунизационни кабинети във всички 28 области на страната. За улеснение на гражданите „Информационно обслужване“ АД създаде интерактивна карта с посочени по области места за поставяне на ваксина. Има и телефон за връзка, която е налична на Специализирания сайт „Плюс Мен“.

Препоръчва се преди посещение на кабинета желаещите да се свързат с РЗИ по телефони за уточняване на подробности и получаване на допълнителна информация, свързана с имунизацията.

Източник: Министерство на здравеопазването

Редактор Ина Димитрова

Хеликобактер пилори – лечение с четворна терапия

Болки в корема, гадене, упорити киселини – ако имате някои от тези симптоми, може да се допусне, че страдате от инфекция с бактерията Хеликобактер пилори.

Какво представлява Хеликобактер пилори?

Helicobacter pylori (Хеликобактер пилори) е вид бактерия, която инфектира стомашната лигавица. Тя е водеща причина за различни стомашно-чревни разстройства, включително гастрит и пептични язви. За първи път е открит през 1982 г. от австралийските учени Бари Маршал и Робин Уорън, които по-късно получават Нобелова награда за физиология или медицина за откритието си.

Бактерията е широко разпространена в наши дни. Предполага се, че около половината население по света е заразено. Инфекцията обикновено възниква в детството и може да продължи през целия живот, ако не се лекува.

Хеликобактер пилори – кои са обичайните симптоми

Инфекцията може да причини широк спектър от симптоми. Не са малко и хората, които не изпитват никакви забележими признаци. В други случаи симптомите варират по тежест и може да приличат на други стомашно-чревни заболявания. Ето кои са най-често срещаните симптоми при инфекция с H. pylori:

Болка в корема: Постоянната или повтаряща се болка в корема, често описвана като тъпо или парене, е често срещан симптом при хеликобактер. Болката може да се появи в горната част на корема, обикновено около стомашната област, и може да се влоши или подобри с хранене.

Гадене и повръщане: Някои хора може да изпитат гадене, особено след хранене или когато стомахът е празен. Това понякога може да прогресира до повръщане, особено в случаи на тежка или продължителна инфекция.

Подуване и газове: Инфекцията с Хеликобактер пилори може да наруши нормалното храносмилане и да доведе до симптоми като подуване на корема, прекомерни газове и дискомфорт в корема. Тези симптоми могат да се влошат от определени храни или хранителни навици.

Загуба на апетит: Намаляване на апетита или ранно засищане (усещане за ситост бързо след хранене) е характерен симптом при тази инфекция. Това може да допринесе за нежелана загуба на тегло или затруднения в поддържането на здравословно тегло.

Необяснима загуба на тегло: В някои случаи инфекцията с Хеликобактер пилориможе да доведе до неволна загуба на тегло, особено ако инфекцията е свързана с хронично възпаление на стомашната лигавица или усложнения като пептични язви.

Гадене и повръщане: Упорито гадене, особено след хранене, и случайно повръщане може да се появи при пациенти с Хеликобактер пилори, особено ако инфекцията е провокирала гастрит или пептична язва.

Упорити киселини и рефлукс са често срещани симптоми

Инфекцията с Хеликобактер пилори може да увеличи риска от развитие на пептични язви. То може да доведе до усложнения като стомашно-чревно кървене. Признаците на кървене могат да включват тъмни или кървави изпражнения, повръщане на кръв (хематемеза) или кръв в повръщаното, което изглежда като утайка от кафе.

Симптомите на гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ), като киселини, регургитация на стомашна киселина в хранопровода или кисел вкус в устата също са често срещано оплакване при това заболяване.

Хроничната инфекция с Хеликобактер пилори може да допринесе за умора и слабост, вероятно поради възпаление, намалено усвояване на хранителни вещества или нарушаване на нормалната храносмилателна функция.

Как се заразявате със стомашната бактерия

Предаването на Хеликобактер пилори става основно по орално-орален или фекално-орален път. Означава, че може да се разпространи чрез:

  • Директен контакт: Близък контакт със заразен човек, като например чрез слюнка, повръщано или фекална материя, може да улесни предаването на бактериите.
  • Замърсена храна и вода: Консумирането на храна или вода, замърсени с бактерията, може да доведе до инфекция. Ако имате навика да ядете неизмити плодове и зеленчуци, рискът се увеличава.
  • Споделянето на прибори, чаши или храна със заразено лице също може да разпространи бактериите в едно домакинство. Въпреки че близкият контакт със заразено лице увеличава риска от предаване, не е задължително всеки, изложен на бактерията, да се зарази.
  • Веднъж попаднали в стомаха, бактериите Хеликобактер пилори колонизират мукозния слой на стомаха. Започват да произвеждат ензими и токсини, които нарушават защитната бариера на стомаха. Това позволява да проникнат в подлежащата тъкан. Получава се възпаление, увреждане на стомашната лигавица и развитие на различни стомашно-чревни състояния.
  • Диагнозата обикновено се поставя след провеждане на комбинация от тестове. Те включват дихателни тестове, кръвни тестове, тестове на изпражнения и ендоскопски процедури с биопсични проби.

Кой е най-често използваният антибиотик за лечение на Хеликобактер пилори

лекарства хапчета ползи

Най-често използваните лекарства за лечение на инфекция с Helicobacter pylori са антибиотици и медикаменти, потискащи киселинността. Стандартните схеми на лечение обикновено включват:

  • комбинация от два или повече антибиотика;
  • инхибитор на протонната помпа (PPI);
  • бисмутово съединение.

Антибиотиците, които влизат в съображение, са следните:

Кларитромицин: Кларитромицинът е макролиден антибиотик, който обикновено се използва в комбинирана терапия за лечение на Хеликобактер пилори. Действа чрез инхибиране на бактериалния протеинов синтез.

Амоксицилин: Амоксицилин, антибиотик от пеницилинов тип, често се включва в режими на лечение от първа линия за тази инфекция. Той нарушава синтеза на бактериалните клетъчни стени, което води до клетъчна смърт на бактериите.

Метронидазол (или тинидазол): Метронидазол, нитроимидазолов антибиотик, често се използва като част от комбинирана терапия. Той пречи на синтеза на бактериална ДНК, причинявайки клетъчна смърт. Тинидазолът е друг нитроимидазолов антибиотик с подобни свойства и може да се използва като алтернатива на метронидазола.

Пациенти съобщават за положителен опит и с доксициклин. В повечето случаи се назначава продължителен прием на антибиотика – един или повече видове. Лечението може да продължи до две седмици или повече, ако лекарят прецени.

Инхибитори на протонната помпа (PPI) – лекарства за киселини

Тъй като киселините са едни от най-често срещаните симптоми, свързани с тази инфекция, за тях се предписват лекарства. Те може да са някой от следните:

Омепразол е инхибитор на протонната помпа, който намалява производството на стомашна киселина чрез инхибиране на протонната помпа в стомашните париетални клетки. Той обикновено се използва в схемите за лечение на H. pylori, за да създаде благоприятна среда за ефективно действие на антибиотиците.

Езомепразол, лансопразол, пантопразол, рабепразол са други примери за инхибитори на протонната помпа, които могат да се използват взаимозаменяемо с омепразол в схеми на лечение.

Бисмутов субсалицилат, често срещан в лекарства без рецепта, има антибактериални свойства и може да бъде включен в някои схеми на лечение на хеликобактер. Потиска размножаването на бактериите и има защитен ефект върху стомашната лигавица.

Важно е пациентите да следват стриктно съветите на лекуващия лекар, защото тази инфекция е доста упорита. Не спирайте лекарствата, дори ако симптомите се подобрят преди края на лечението. Така ще намалите риска от неуспех на лечението или рецидив.

Четворна терапия при пациенти, който са вземали антибиотик, но не са излекувани

Когато пациентът е приемал предписани антибиотици за инфекция с Helicobacter pylori, но не е бил излекуван, може да се обмислят алтернативни стратегии. Неуспехът на лечението може да възникне поради различни фактори, включително антибиотична резистентност, лошо спазване на лечението, други хронични заболявания и/или повторна инфекция.

Може да се направят няколко неща. Тестване за чувствителност към антибиотици може да помогне за откриване на най-ефективните лекарства от този клас.

Може да се наложи преминаване към алтернативни антибиотици, които са ефективни срещу Хеликобактер пилори и имат различни механизми на действие. Примери за алтернативни антибиотици включват левофлоксацин, рифабутин и тетрациклин.

Удължаване на продължителността на антибиотичната терапия над стандартните 10 до 14 дни също може да се обмисли в случаи на неуспех на лечението. Продължителните схеми на лечение, до четири седмици, могат да подобрят изчистването от бактерията. Важи особено при пациенти с персистираща (продължително активна) или рецидивираща инфекция.

Терапията с висока доза инхибитор на протонната помпа в комбинация с различни антибиотици (четворна терапия) може да бъде по-ефективна при пациенти, при които стандартната тройна терапия е неуспешна. Четворната терапия обикновено включва инхибитор на протонната помпа, бисмутово съединение и два антибиотика, като амоксицилин, кларитромицин, метронидазол или тетрациклин.

Схеми с антибиотици в две фази на лечение

Друг подход е последователната терапия. Тя включва прилагане на антибиотици в две отделни фази по време на курса на лечение. Пациентите първоначално приемат инхибитор на протонната помпа и амоксицилин за пет до седем дни. След това продължават с инхибитор на протонната помпа, кларитромицин и метронидазол или тинидазол за още пет до седем дни. Последователната терапия може да подобри степента на ерадикация в сравнение със стандартната тройна терапия.

Съпътстващата терапия включва прилагане на инхибитор на протонната помпа, амоксицилин, кларитромицин и метронидазол или тинидазол едновременно за 10 до 14 дни. Този подход има за цел да подобри бактериалната ерадикация чрез насочване към Хеликобактер пилорис множество антибиотици и киселинна супресия.

Спазването на предписания режим на лечение е от решаващо значение за успешното излекуване. Контролният преглед след края на терапията може да включва дихателен тест, антигенен тест на изпражненията или ендоскопия с биопсия. Това помага да се оцени ефекта от лечението. Става ясно дали инфекцията с Хеликобактер пилори е излекувана.

Автор Ина Димитрова

Снимка: shutterstock

Нов скенер в ИСУЛ работи с изкуствен интелект

Клиниката по образна диагностика на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ вече разполага с нов, супермодерен компютърен томограф (скенер), който е последно поколение на американския производител General Electric HealthCare. Става въпрос за  128-срезов апарат, модел Revolution Ascend.

При необходимост, новият скенер в ИСУЛ дава възможност на специалистите да извършват сканиране на пациент с до 448 среза за ротация в спирален режим, което осигурява много детайлна картина, когато става въпрос за скениране на миниатюрни органи или системи.

Прецизни изследвания на сърце и коронарни съдове

С новия компютърен томограф могат да се извършват широк набор от клинични изследвания, обхващащи всички анатомични области на човешкото тяло, както и високоспециализирани, нискодозови изследвания на сърце и коронарни съдове.

Големите преимущества на скенера са:

  • намаленото радиационно облъчване на пациента (лъчевата доза намалява до 80%),
  • широкият отвор на апарата (75см)
  • бързото време на сканиране, което осигурява съществено подобрен комфорт на пациента по време на изследването.
  • Голямата подвижност на масата е от значение при трудноподвижни хора.

Новият скенер в ИСУЛ разполага с технология с изкуствен интелект. Специална 3D камера автоматично центрира масата според индивидуалните анатомични особености на всеки отделен пациент. По този начин се постигат бързина на изследването и максимално прецизни и детайлни клинични образи.

Томографът се ползва с направление по НЗОК

Новият скенер позволява извършването на прецизни изследвания на глава, меки тъкани  шия, гръден кош, корем, малък таз, различни сегменти на гръбначния стълб, кости на крайниците.

С него се осъществяват и високоспециализирани и специфични изследвания на коремната област:

  • КТ ентерография /изследване на тънки черва/
  • КТ виртуална колоноскопия /изследване на дебелото черво/ с възможност за последващи различни 3D реконструкции.

Скенирането с новия компютърен томограф се извършват с направление по НЗОК; чрез доброволни здравно осигурителни фондове или срещу заплащане.

Пациентите могат да си запишат час за изследване със скенер в ИСУЛ на тел. 02/9432400 всеки делничен ден от 08:00 до 16:00 часа.

Източник: ИСУЛ

Спасиха родилка, чиято кръв не може да се съсирва

Две млади жени с изключително високорискови бременности спасиха екипите на СБАЛАГ „Майчин дом“. Първият сложен случай е свързан с екстремно ниски стойности на тромбоцитите (тромбоцитопения) при 36-годишна жена от Велико Търново.

Първият случай: автоимунно състояние – саморазрушаване на тромбоцитите

Бременността на жената протича леко, докато в седмия месец чрез кръвни изследвания не се установяват ниски нива на тромбоцитите и нарушение в кръвосъсирването. Жената е хоспитализирана два пъти в болницата във Велико Търново и е насочена към „Майчин дом“, където също пролежава за кратко. По план е трябвало да постъпи „Майчин дом“ месец преди раждането, но поради преждевременно изтичане на околоплодните води, е приета по спешност в 38 г.с.

Майката пристига с тромбоцити 20 гр/л, докато нормалните стойности би трябвало да са между 140-440 гр/ л. При нея касае за автоимунно състояние, свързано със саморазрушаване на тромбоцитите от самия организъм. В този случай поради невъзможност за кръвосъсирване, не може да се премине нито към раждане, нито към оперативна интервенция.

„В дадения случай майката и бебето са като скачени съдове, когато тя е зле и то също е в риск. Бебето също е предразположено към ниски стойности на тромбоцити и има голям риск веднага след раждането да започне да кърви. И тези бебета трябва да бъдат извадени максимално бързо, за да не страдат“, това обясни д-р Любомир Джеров, акушер-гинекологът извършил секциото.

Ефективна схема с медикаменти вдига тромбоцитите

 „Благодарение на бързите действия и добра комуникация с колегите от Хематологията чрез вливане на тромбоцитен биоконцентрат и ефективна схема с медикаменти, успяхме частично да повишим тромбоцитите до 69 гр/ л и да осигурим безопасност за пациентката и повече сигурност за екипа.

Нашата болница е мястото където се концентрират всички тежки случаи от страната, но се справихме с чест – родихме живо и здраво бебе Даниел“, коментира д-р Любомир Джеров, началник на Родилно отделение.

„Абсолютно всички са страхотни професионалисти и съм изключително благодарна, че се погрижиха за мен и бебето. Наложи се цезарово сечение поради малко разкритие 36 часа след изтичането на водите. Лекарите се притесняваха, че може да тръгне инфекция към бебето. Всички екипи работеха като една перфектно смазана машина и имаха няколко варианти за план на действие.“, сподели с признателност 36-годишната Анна Бонева, която е в стабилно състояние заедно с бебето.

Втората родилка е с отлепване на плацентата

При втория случай се касае за 26-годишна жена от Берковица, на която й е направено спешно цезарово сечение в 33-та г.с. поради отлепване на плацентата (абрупцио) от мястото й на прикрепване към матката. Това е тежко животозастрашаващо състояние както за майката, така и за бебето, в повечето случаи е съпроводено с детска смъртност. Родоразрешаването е извършено от екипа на проф. д-р Иван Костов.

Високорисковото състояние при младата жена е настъпило в резултат на две придружаващи бременността заболявания. Това са прееклампсия и диабет тип 1 (инсулинозависим). Прееклампсията най-често започва след 20-та г.с. при жени, които са в първа бременност. Характеризира се с хипертония,  загуба на белтък и отток.

В „Майчин дом“ тези състояние се прогнозират още в първи триместър чрез утвърдени тестове за определяне на риска и изследвания в 12 г.с. Съответно тези пациентки се проследяват регулярно от акушер-гинеколог и ендокринолог и подлежат на предварителна хоспитализация. Бебето и майката са стабилни, за бебето полагат грижи неонатолозите от Клиниката по неонатология.

Източник: Майчин дом

Безплатни изследвания на дишането при пушачи и бивши пушачи

Безплатни изследвания на дишането при пушачи и бивши пушачи ще се проведат през целия месец май 2024 г. Те ще се извършват в четири града в страната от специалисти-пулмолози. Изследванията са част от Националната кампания „За живот без тютюнев дим“ на Института за здравно образование и Националната асоциация за профилактика на белодробните заболявания. Посветена е на Световния ден без тютюнев дим – 31 май, съобщи председателят на асоциацията д-р София Ангелова.

Тютюнопушенето е една от най-важните причини за белодробни заболявания. В много страни е и най-важната причина за инвалидизиране, страдание и преждевременна смърт. Това е единствената причина за влошаване на здравето, която е напълно предотвратима.

Спирометрията оценява капацитета на дишането

През целия месец май в четири града – София, Пловдив, Плевен и Благоевград ще се провеждат консултации и изследване на дишането (спирометрия) при пушачи и бивши пушачи. Спирометрията е неинвазивно изследване, което дава информация за функционалния капацитет на белите дробове. Оценяват се процесите на вдишване и издишване, количеството въздух, което преминава през белия дроб по време на нормалния дихателен цикъл и разпределението на кислорода в дробовете. Чрез него се определят функционални нарушения в белите дробове при наличие на белодробни болести. Не е нужна предварителна подготовка. Цялото изследване отнема около 10 мин.

За прегледите има задължително записване само онлайн чрез сайта  на Института за здравно образование www.healthedu.eu (още от началната страница всички пътища водят към записването). За улеснение на работещите, има и телефон за информация – 070010126 (на цената на градски разговор, според тарифния план за мобилни мрежи), който е активен след 17 ч. в делнични дни и между 10 и 16 ч. в почивни дни, до края на м. май.

За прегледите се записват пълнолетни пациенти с повишен риск от развитие на белодробни болести, без поставена диагноза и отговарящи на определени от медицинските специалисти условия.  Направление от личен лекар не е необходимо.

Ако вече имате поставена диагноза ХОББ или астма, не можете да участвате в кампанията. 

Фокусът на кампанията са пушачите и бившите пушачи, тъй като те са най-застрашени от развитие на белодробни заболявания. По данни на НЗОК само за 2023 г. са проведени над 96 000 първични прегледа при личен лекар и специалист по повод белодробни оплаквания. Две трети от прегледите са извършени на хора над 60 г.

През 2018 и 2019 г. бяха прегледани близо 1000 пушачи в страната в рамките на тази кампания, като при 30% от тях бяха установени белодробни заболявания.

В кампанията участват следните медицински специалисти-пулмолози:

  • Д-р София Ангелова – София
  • Д-р Елина Смилкова – Благоевград
  • Д-р Мирослава Тодорова – Пловдив
  • Д-р Габриела Илиянова и д-р Иван Тихомиров – Плевен

По данни на НСИ в България белодробните болести са на първо място по заболеваемост. Хроничната обструктивна белодробна болест – ХОББ (известна също като болестта на пушачите) вече е на трето място в света като причина за смърт. От 10-те най-смъртоносни болести 4 са белодробни. Това са ХОББ, остри инфекции на долните дихателни пътища, карцином на белия дроб и туберкулоза.

Безплатно изследване на гликиран хемоглобин във Варна

Безплатно изследване на гликиран хемоглобин при хора със захарен диабет ще се проведе в периода 13-30 май 2024 г. Мястото е МБАЛ-Варна към Военномедицинска академия (ВМА).

Кампанията е под наслов „Заедно към по-добър контрол на диабета!“ Тя цели да обхване хора, които са над 18-годишна възраст, и са с вече поставена диагноза захарен диабет.

Към кого е насочена кампанията?

Тестът и консултацията ще се извършват по график от лекар-ендокринолог.

За целта е необходимо да бъде направено предварително записване на следните телефони: 052/386 396 или 052/386 339.

Изследването на гликирания хемоглобин е надежден показател за контрол на захарния диабет. Тестът не изисква да сте гладни или друга предварителна подготовка. За изследването се ползва капка кръв от пръст. Отнема няколко минути и резултатът е видим веднага. Специалистите съветват пациентите да носят предходни лабораторни изследвания и друга медицинска документация.

Захарният диабет е хронично метаболитно заболяване, характеризиращо се с повишени нива на кръвната захар. С течение на времето води до сериозно увреждане на сърцето, кръвоносните съдове, очите, бъбреците и нервите. Диабетът е социалнозначима болест, поради нарастващата численост на засегнатите от него хора. 

Съществуват два типа захарен диабет

Диабет тип 1 е автоимунно обусловен, засяга предимно хора в млада възраст и изисква инсулинолечение. Диабет тип 2 най-често се развива при хора на възраст над 45 години. Все повече деца, тийнейджъри и млади възрастни също получават тази диагноза. При тип 1 се установява намалена до липсваща инсулинова секреция от панкреаса. При тип 2 обичайно има съхранена инсулинова секреция, но нарушено инсулиново действие.

Симптомите на диабета могат да бъдат повишена жажда, често уриниране, съхнене на устата, повишен глад, редукция на тегло. Захарният диабет тип 1 обичайно настъпва остро, докато тип 2 нерядко се открива случайно при измерване на повишена кръвна захар или гликиран хемоглобин, който показва средните стойности на кръвната захар 3 месеца назад.

Редовното изследване на кръвната захар и гликирания хемоглобин е от съществено значение за успешния контрол на диабета и предотвратяване на усложненията му. При 32% от хората още при поставяне на диагнозата захарен диабет тип 2 са налице едно или повече от усложненията му. Именно затова ранната диагностика и контролът на кръвната захар, респективно гликираният хемоглобин, са от изключително значение.

Източник: ВМА

Изследват безплатно пациенти за скрито бъбречно заболяване

Допълнително безплатно изследване за хронично бъбречно заболяване ще получат пациенти от 7 големи болници в страната. Кампанията се осъществява в рамките на проекта „Здрави ли са бъбреците ти“? Той се организира от Асоциация на пациентите с бъбречни заболявания и приятели (АПБЗ) и Българска болнична асоциация (ББА). Подкрепен е от Българско дружество по нефрология и Дружество на кардиолозите в България.

Болниците партньори по проекта са:

  • УМБАЛ Медика Русе,
  • МБАЛ „Света Анна“ София,
  • УМБАЛ „Света Марина“ Варна,
  • МБАЛ „Уни Хоспитал“ Панагюрище,
  • „Аджибадем Сити Клиник – УМБАЛ Токуда“ София,
  • УМБАЛ „Каспела“ Пловдив,
  • МБАЛ „Света София“ София.

Проектът започва от 1 май 2024 г. В продължение на три месеца пациентите от отделенията по кардиология и ендокринология в болниците, участващи в проекта, ще бъдат изследвани допълнително и безплатно за ключови показатели, които подсказват за наличие на хронично бъбречно заболяване.

Гломерулна филтрация и албуминурия – ключови показатели за бъбреците

Това са гломерулната филтрация /eGFR/ и наличието/липсата на албуминурия – основни показатели за функциониране на бъбречната функция. Ако се В случаите на данни за развитие на ХБЗ пациентите ще бъдат консултирани от нефролог и ще им бъдат предоставяни образователни материали.

Проектът на АПБЗ и ББА си поставя за цел повишаване на информираността на обществото, лекарите и на пациентите в риск за хронични бъбречни заболявания, подобряване на ранната диагностика, намаляване на смъртността и инвалидизацията, както и промяна на нормативната уредба. Последното включва автоматично изчисление на степента на бъбречна функция във всички лаборатории в страната, подобряване на скрининга в болниците и от страна на личните лекари и провеждане на национален скрининг за хронични бъбречни заболявания сред рисковите групи пациенти.

Лека умора – единствен признак за болни бъбреци в началото

„В началото на заболяването човек няма как да разбере, че има проблем, тъй като няма симптоми, а единствено лека умора. Затова и ХБЗ се нарича „тиха пандемия”. Статистиката показва, че 9 от 10 човека, които имат ХБЗ не знаят, че имат това заболяване“, обясни адв. Христина Николова, председател на АПБЗ. Тя допълни, че една от целите на кампанията е да се образоват пациентите за бъбречните заболявания.

 „Хроничното бъбречно заболяване тихо набира скорост и затова от ББА искаме да покажем колко лесно е пациентът да бъде в центъра на всичко, което правим. Специална благодарност към пилотните болници, които демонстрират силна социална отговорност.“, заяви адв. Свилена Димитрова, председател на Българската болнична асоциация.

По думите на проф. Борис Богов, член на Експертния съвет към Министерство на здравеопазването процентът на хората, страдащи от ХБЗ е 10 пъти по-голям в сравнение с пациентите с онкологични заболявания в България. Проф. Богов обърна внимание на рисковите фактори за ХБЗ, а именно захарен диабет тип 2, високо кръвно налягане, сърдечни проблеми или инсулт, наднормени килограми, тютюнопушене. Той обърна внимание и на проблема със злоупотребата с добавки.