петък, 23 февруари, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеЛекарства за киселини - кое е най-подходящо при хронични болести?

Лекарства за киселини – кое е най-подходящо при хронични болести?

Лекарствата срещу киселини са сред най-често предписваните. Когато пациентът има и допълнителни заболявания, изборът на терапия трябва да се прецени внимателно.

Когато се провежда лечение на стомашни киселини и рефлуксна болест, а  болният има още хронични заболявания, трябва да се препоръча пантопразол (става дума за името на лекарството, а не търговската марка). Това мнение сподели в Кредоуеб (Credoweb.bg) проф. Борислав Владимиров, шеф на Клиниката по гастроентерология в болница „Царица Йоанна-ИСУЛ”.

Пантопразол е за предпочитане, ако пиете хапчета за диабет, кръвно и други хронични болести

Други често предписвани препарати при киселини в стомаха са Омепразол, Езомепразол и Ланзопразол. Проф. Владимиров обръща внимание, че според наложените в Европа и по света препоръки е ясно, че когато човек приема лекарства за други болести като диабет, метаболитен синдром и сърдечно-съдови заболявания (високо кръвно, след инсулт или инфаркт), единственото правилно лечение е с пантопразол. Основното съображение е, че комбинирането на другите инхибитори на протонната помпа с основните медикаменти може да натовари черния дроб на пациента. Минималната доза е 20 мг пантопразол.

Омепразол е първото лекарство за киселини, прилага се от 1986 г.

Проф. Владимиров припомни, че омепразол се прилага от 1986 г. и е първо поколение от инхибиторите на протонната помпа. След него идва ланзопразол, а по-късно излиза и пантопразол. Следват още два препарата – равепразол и езомепразол. Езомепразол е първи избор за лечение на хеликобактер пилори инфекция в комбиниран режим.

При лечение с пантопразол няма нужда от високи дози. Така може да се задействат други патогенетични процеси, които са безкрайни в човешкото тяло, коментира гастроентерологът. “Използването на пантопразола е определено от експертите и ние сме длъжни като една европейска страна да спазваме всички консенсуси. Тази терапия е най-правилната и съветвам всички лекари, които се занимават със схеми за лечение на тези заболяванията да я следват“, каза проф. Владимиров.  

Инхибиторите на протонната помпа са ефективни за лечението на езофагит. Стандартните дози омепразол, ланзоразол или пантопразол са достатъчни за излекуване при леки до умерени случаи на езофагит.

Пациентите, които страдат от киселини в стомаха, трябва добре да огледат и променят при необходимост начина си на хранене. Има много неща, които сами могат да направят, за да намалят неприятните симптоми и оплакванията.

Редактор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -