петък, 12 април, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниПромени в храненето може да заместят лекарствата за киселини

Промени в храненето може да заместят лекарствата за киселини

Промените в начина на хранене могат да помогнат в много случаи също толкова ефективно, колкото и хапчетата за киселини. Това твърди експертът Крейг Залван от Ню Йоркския Медицински колеж. Той смята, че намаляването на неприятните симптоми – парене и усещане за киселини в стомаха, могат да се намалят като се вземе предвид ензима пепсин. Той е отговорен за разграждането на протеините. Попадне ли обаче заедно с киселото стомашно съдържимо в хранопровода, може да го увреди. Клетките му се променят с времето, като в най-тежките случаи може да се развие до рак на хранопровода.

Каква е връзката между животинските продукти и киселините

Експертите проверили ефекта от диета с възможно най-малко животински мазнини. Пациенти, които имали диагноза гастроезофагиален рефлукс, трябвало да се изхранват на 90-95% с растителна храна – плодове, зеленчуци, зърнени храни и ядки. Седмично те изяждали не повече от 100 г месо. Ограничени били и млечните продукти като сирене, яйца и кисело мляко. Ограничаването на животинските протеини лимитира и отделянето на ензима пепсин, който е съучастник за възникването на оплакванията. 

Пациентите получили и традиционните препоръки за хранене при киселини – да се избягват мазните и пикантни храни, както и алкохол, кафе и газирано.

Алкална вода неутрализира киселината

Участниците в проучването следвали и още едно важно правило – приемало алкална вода като единствена напитка. Тя не само неутрализира стомашните киселини, но и отнема разрушителната сила на ензима пепсин. Алкалната вода се получава или чрез специален апарат, или като в обикновена питейна вода се добави сода бикарбонат.

Резултатът от промяната в диетата на тези 184 пациенти с рефлукс бил изненадващ. Преди това те не били лекувани за киселини с медикаменти. 99 души, които 6 седмици изкарали на такъв режим, накрая се чувствали дори по-добре, отколкото онези, които приемали лекарства – инхибитори на протонната помпа.   

Все пак има една особеност. Пациентите в проучването страдали от една специфична форма на рефлукс – ларингофагиален. При него не се наблюдават класическите симптоми като при киселини като кисело оригване и болки зад гръдната кост. При тях симптомите са свързани с раздразнения хранопровод, одрезгавяване на гласа, трудно преглъщане, усещане за буца в гърлото.

Крайните лишения в храненето едва ли ще може да се прилагат дълго

Освен това проучването не може да гарантира, колко дълго ще трае резултатът, постигнат с подобна промяна в храненето. Възможно е такава радикална промяна да се възприема като твърде тежка от някои пациенти. Повечето от тях обаче смятат, че могат трайно да променят навиците си по отношение на месото и да ядат по-малко от него. Това също е нещо, тъй като евентуалната терапия с лекарства за киселини ще е с ниски дози. При пестеливото им дозиране обикновено не се наблюдават негативните странични ефекти от инхибиторите на протонната помпа, които настъпват при дългосрочна употреба.

Източник: Netdoktor.de

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -