неделя, 25 февруари, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаОт Александровска обявиха, че няма нарушения във връзка със смъртта на пациент

От Александровска обявиха, че няма нарушения във връзка със смъртта на пациент

Няма нарушения на медицинските правила и разпоредби – това съобщиха във връзка с проверката около смъртта на 74-годишен пациент Спас Добрев от УМБАЛ Александровска. Писмото на съпругата му Евелина Добрева разтърси социалните мрежи и накара министър Николай Петров да прекъсне болничния си, за да се срещне с нея и да разпореди проверка. По-рано днес от Пирогов – първата болница, където Спас е бил закаран, но са отказали да го приемат, съобщиха, че лекарите от дежурния екип са уволнени.

Ето какво съобщават от Александровска, публикуваме становището им без редакторска намеса:

Резултатите от проверката (на база анализ на медицинска документация и на събрани обяснения на дежурните екипи) бяха ясни в края на вчерашния ден (26.09) и са представени на изпълнителния директор. До настоящия момент УМБАЛ „Александровска” ЕАД се въздържаше от коментари по случая, заради назначената проверка от страна на министъра на здравеопазването проф. Николай Петров, възложена на Изпълнителна агенция „Медицински одит” (ИАМО).

Поради появата на публикации в медиите във връзка със случая, в които се твърди, че на пациента е бил отказан прием или е върнат от болницата, представяме резултатите от вътрешната проверка. Пълната медицинска документация по случая е изискана и предадена на ИАМО.

Вътрешната проверка констатира следното:

  1. Пациентът Спас Добрев е транспортиран до Спешно отделение на УМБАЛ „Александровска” ЕАД чрез Център за спешна медицинска помощ (ЦСМП) на 16.09.2017 г. в 18.15 ч. – близо два часа след първоначалното повикване на линейката в дома му.
  2. Пациентът е приет незабавно в Спешно отделение в крайно тежко увредено общо състояние.
  3. Веднага са започнати съответстващи на състоянието му, медицински дейности – оценка на състоянието, ЕКГ, мониториране на артериалното кръвно налягане, кислородна ресусцитация, подаване на кислород с маска; осигурен е венозен път и са започнати вливания на обемозаместващи разтвори, включени са медикаменти за стимулация на сърдечната дейност – катехоламини.
  4. По време на провежданите лечебни мероприятия, пациентът изпада в клинична смърт. Незабавно е започната кардиопулмонална ресусцитация (КПР) и е извикан реанимационен екип. След 15 мин. в резултат на приложената КПР и медикаменти за сърдечна стимулация е възстановена сърдечната му дейност. Това позволява транспортирането му и е осъществена транпортна реанимация, като пациентът е преведен в НАИЛ II към Клиника по анестезиология и интензивно лечение. При превеждането на пациента от Спешно отделение към НАИЛ II той е съпроводен от дежурен анестизиолог-реаниматор, медицинска сестра и двама болногледачи.
  5. Пациентът постъпва в реанимационното отделение през задния вход на отделението, който е предназначен за спешни пациенти. Този вход е достъпен само за медицински лица и пациенти на болницата. През него не се допуска преминаване на цивилни лица (вкл. близки на пациенти) заради спецификата на лечебния процес и възможността за внасянето на инфекции, които могат да компорметират лечението и застрашат живота на пациента в клиниката.
  6. При постъпването във Второ направление по анестезиология и интензивно лечение пациентът е поставен на апаратна вентилация със 100% подаване на кислород; мониториране на пулсова честота, артериално налягане, пулсова оксиметрия, ЕКГ. Продължено е вливането на обемнозаместващи разтвори и стимулация на сърдечна дейност с катехоламини.
  7. В 19.55 часа е осъществена спешна консултация с кардиолог и е направена ехокардиография на място в НАИЛ II. Пациентът изпада отново в клинична смърт. Веднага е започната кардиопулмунална ресусцитация, която е проведена в пълен обем с максимални дози на медикаменти.
  8. Въпреки проведена кардиопулмонална ресусцитация в пълен обем, в 20.25 часа настъпва екзитус леталис.

Въз основа на направения анализ на медицинската документация на пациента Спас Добрев и предоставената информация от дежурните на 16.09.2017г., екипи в Спешно отделение и Второ направление по анестезиология и интензивно лечение, членовете на Комисията изразиха следното становище:

  1. В момента на пристигане на линейката на ЦСМП, пациентът е хоспитализиран незабавно.
  2. Не се установяват пропуски – както по време, така и по качество, на медицинските дейности и лечебно-диагностичния алгоритъм при пациенти в подобни състояния.
Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -