сряда, 24 април, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаУволниха лекари от "Пирогов", върнали тежко болен пациент, който после почина

Уволниха лекари от „Пирогов“, върнали тежко болен пациент, който после почина

Шефът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов (на снимката) уволни лекарите от дежурния екип, които отказаха да приемат и окажат спешна медицинска помощ на 74-годишния пациент Спас Добрев на 16 септември 2017 г. Мъжът бе докаран с линейка на „Бърза помощ“ в кардиологичния кабинет на спешния институт. Впоследствие пациентът почина.

Преди два дни министър Николай Петров назначи проверка в две болници – „Пирогов“ и Александровска, където Спас Добрев е закаран след отказа в първото лечебно заведение. Вдовицата Евелина Добрева разказа в покъртително писмо за премеждията, през които е минала, и за лошото отношение на медиците, с което се е сблъскала покрай опитите мъжът й да бъде реанимират адекватно.

Ето цялата история: Две болници си прехвърлят мъж в тежко състояние, той умира

Вътрешната проверка в „Пирогов“ констатирала, че Дежурният екип в кабинет № 126 в Спешното отделение на болницата  на 16.09.2017 г. не е извършил регистриране в болничната информационна система на докарания от екип на ЦСМП -София-град, Спас Добрев.

Нарушенията са цял списък: не са документирани резултатите от извършения преглед и не са проведени лабораторни изследвания на пациента. При проверката е установено неспазване на техническите и технологичните правила и неизпълнение на трудовите задължения на дежурния екип.

От другата болница  – Александровска, вчера съобщиха, че са запознати с писмото на Евелина Добрева, и също са разпоредили вътрешна проверка по случая. За резултатите от нея още няма съобщение. Там след дълги увещания от страна на екипа на линейката приемат Спас Добрев. Първо казват, че са го стабилизирали. По-късно същата вечер обаче той умира. Възмущението на съпругата е свързано най-вече с липсата на елементарна човещина и разбиране за тежкото състояние, в което се е намирал пациентът. Ето какво пише накрая в писмото си тя:

„До края на живота ми ще ме преследват няколко „Ако”-та:
Ако ЦСМП беше изпратил линейка навреме?
Ако линейката беше оборудвана за реанимация?
Ако в УМБАЛСП „Пирогов”, в спешно кардиологично отделение екипът беше действал, вместо да ни изгони?
Ако в спешно отделение на УМБАЛ „Александровска болница” не искаха също да ни отпратят, а бяха предприели мерки веднага?
Ако в реанимацията бяха положили адекватни грижи, а не да карат апаратура отнякъде?“

Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -