сряда, 22 май, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноДве болници си прехвърлят мъж в тежко състояние, той умира

Две болници си прехвърлят мъж в тежко състояние, той умира

Министърът на здравеопазването проф. Николай Петров, който е бивш шеф на Клиниката по анестезиология и реанимация във ВМА, разпореди спешни проверки в Центъра за спешна медицинска помощ – София, УМБАЛСМ „Пирогов“ и УМБАЛ „Александровска“. Причината е изпратено до него отворено писмо от г-жа Евелина Добрева по повод смъртта на съпруга й на 16.09.2017 г. Покъртителният разказ на жената описва последните часове на мъжа й, който бил с предполагаема диагноза „Миелодиспластичен синдром” и от октомври 2016г. почти всеки месец му преливали кръв.

евелина добрева

По думите на вдовицата (снимката е от личния й профил във фейсбук) премеждията започват в следобеда на 16 септември 2017 г., събота. Когато след дългото чакане линейката на спешна помощ най-после идва, се оказва, че тя не  е оборудвана за реанимация. Карат мъжа, който се бори за глътка въздух, в „Пирогов“, защото това е най-близката голяма болница.

В кардиологичния кабинет на Пирогов отказват да окажат спешна помощ 

„Пред кабинета и вътре нямаше пациенти. Въпреки това ни посрещнаха с думите: „Защо ни го карате, той има ли сърдечно заболяване? Казах, че има „сърдечна недостатъчност”, носех подредена папка с всичките му епикризи, лабораторни изследвания, скенери, заключения на специалисти и т.н. Обясних, че до преди ден е бил на кръвопреливане в УМБАЛ „Св. Ив. Рилски”. „Ами, карайте си го там” – беше отговорът. „Може да му е паднал хемоглобинът, кой знае вчера е бил 85, но днес може да е 30. Не е за нас, вземайте си го, колеги!” Лекарката от Бърза помощ възрази, че линейката им не е оборудвана и че пациентът няма да издържи до друго лечебно заведение и ще умре по пътя. Отговорът беше: „Че при нас ли да умре…”  Това е част от писмото до здравния министър на Евелина Добрева.

В Александровска първо казват, че са спасили мъжа, но после той умира

След като ги гонят от „Пирогов“, пациентът, чието състояние се влошава, е закаран в друга голяма университетска болница – „Александровска“.

Ето още от писмото на Евелина Добрева: „И там не искаха да направят нищо, мен грубо ме изпъдиха… Не след дълго една медицинска сестра, може би, излезе и каза на екипа на Бърза помощ: „Е, спасихте още един живот, има пулс и дишане, може да си тръгвате, а ние го качваме в реанимацията на втора хирургия.” Към нас, вече беше дошла и дъщеря ни, – „ Това момче ще Ви заведе до реанимацията и там ще Ви кажат какво да донесете и в коя стая ще бъде”.

Заведе ни момчето, вратата на реанимацията беше отворена, вътре нямаше други пациенти, освен съпругът ми. Излезе една сестра и вместо „Добър вечер”се развика кой ни е пуснал през този вход, входът за близки е от другата страна… да се махаме, да излезем навън, да мине през двора и в насрещното крило… Това беше последният път, в който, макар и отдалеко , видях съпруга си жив, дишайки равномерно… Няма да описвам как сме се лутали, колко пъти се качвахме по стълби, вървяхме по коридори, търсейки откъде да влезем до втора хирургия, нямаше жива душа, нямаше кого да попитаме. Случайно мина един служител, отивайки на следващия етаж, и ни отключи.

Позвънихме на реанимацията и оттам ни креснаха: „Ще чакате, какво звъните…” За сетен път ми идваше да изкрещя: „Вие хора ли сте или фелдфебели?”

Потресаващият разказ на жената идва само дни, след като по медиите се дискутираше случая на ударен от кола мъж пред „Пирогов“, на когото лекарите от болницата отказаха да окажат първа помощ с обяснението, че не могат да напускат работните си места. Министър Петров очаква в началото на следващата седмица доклада от паралелните проверки, за да бъдат предприети всички законови действия, в случай на установена вина.

Вижте тук пълния текст на писмото на Евелина Добрева. 

Свързани публикации

1 коментар

  1. Това е ужасно,аз миналата година 4 пъти ме караха с линейка в окръжна и 4 пъти ме връща да си ходя защото нищо ми няма.За всичко има документ,оказа се инфаркт.В св.Екатерина ме лекуваха и цъкаха как е възможно.Та когато човек има дни и медицината е безсилна да те умори.

Коментарите са затворени

- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -