неделя, 25 февруари, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеКакво е преддиабет и как се диагностицира?

Какво е преддиабет и как се диагностицира?

Предиабетът е гранично здравословно състояние, което значително повишава риска от диабет тип 2. Характеризира се с повишени нива на кръвната захар, които все още не са достатъчно високи, за да бъдат класифицирани като диабет, но и не са в рамките на оптималните стойности, наблюдавани при здравите хора. 

Предиабетът често може да се развива в рамките на метаболитен синдром

Това е комбинация от коремно затлъстяване, обездвижване, склонност към повишаване на кръвното и на глюкозата в кръвта. Добрата новина е, че състоянието е обратимо при повечето хора. За това обаче се изискват дисциплина и усилия, промяна в начина на живот и хранене. Приложимо е и лечение, препоръчано от лекар след преценка на индивидуалното състояние на пациента.

Ранното откриване на преддиабет е от решаващо значение за прилагане на промени в начина на живот и предотвратяване на прогресията до пълен диабет. В тази статия ще разгледаме основните неща, които трябва да знаете за това състояние и лечението му.

Диагностика на предиабет става с помощта на различни кръвни тестове 

Тест за кръвна захар на гладно: Този тест измерва нивата на кръвната захар след гладуване през нощта. Резултат между 100 и 125 милиграма на децилитър (mg/dL) показва преддиабет. 

Тест за орален глюкозен толеранс: След гладуване, индивидът приема захарен разтвор и нивата на кръвната захар се тестват два часа по-късно. Отчитане от 140 до 199 mg/dL означава преддиабет.

Тест за гликиран хемоглобин A1c показва, какво е било средното ниво на кръвната захар през последните два до три месеца. Резултат между 5,7% и 6,4% показва предиабет. Може да е налице инсулинова резистентност, добре е да се направи и оценка по т. нар. HOMA (на български ХОМА) индекс. 

Добре е да се направи оценка на нивата на инсулина в организма. За хиперинсулинемията (повишени нива на инсулина) се смята, че е пряко свързана с метаболитния синдром, както и с развитието на диабет от тип 2, подчертава проф. Георги Кирилов, ендокринолог от София. Докато при инсулиновата резистентност се наблюдава нарушено  усвояване на глюкоза, при хиперинсулинемията  е характерна прекомерната секреция на инсулин. Казаното дотук означава, че прецизната оценка на лабораторните стойности и цялостното състояние на всеки пациент е ключова за препоръчване на правилното лечение.

Защо и как се стига до предиабет?

Някои фактори повишават риска от предиабет, като наднормено тегло, фамилна анамнеза за диабет, липса на физическа активност и възраст. Медицината все още не е разгадала напълно точните механизми, по които в организма се развиват метаболитния синдром, инсулиновата резистентност, предиабетът и диабетът. Става дума за сложен пъзел с намесата на множество първопричини. Те са свързани не само с начина на живот, но и гените, с някои хормонални промени, хроничния стрес и др. Има и слаби хора, при които възникват подобни здравословни проблеми.  

Отчитането на тези фактори заедно с кръвните изследвания повишава диагностичната точност. Разкажете на вашия ендокринолог повече подробности за диетата си, придружаващи заболявания, лекарства, които приемате продължително. 

Първи симптоми на преддиабет

За разлика от диабета, предиабетът може да не проявява забележими симптоми. Въпреки това, някои хора могат да изпитат фини признаци като повишена жажда или често уриниране.

Ранното диагностициране на преддиабет дава възможност на хората да направят положителни промени в начина си на живот, включително възприемане на здравословна диета, ангажиране с редовна физическа активност и поддържане на здравословно тегло. Тези интервенции могат значително да намалят риска от прогресиране на диабет.

Лекува ли се преддиабетното състояние

Преддиабетът, въпреки че не е още диабет, може да окаже неблагоприятно въздействие върху състоянието на кръвоносните съдове и на цялостното здраве. Човек става по-податлив на инфекции, чувства се уморен, без енергия. Повишените стойности на кръвната захар са предупредителен знак, че процесите се развиват в неблагоприятна посока. Преддиабетът не причинява незабавни, тежки здравословни проблеми, той може да допринесе за дългосрочни усложнения, ако не се управлява.

Преддиабетът е свързан с повишен риск от сърдечно-съдови заболявания. Повишените нива на кръвната захар могат да допринесат за постепенното натрупване на артериални плаки, което води до атеросклероза и повишен риск от сърдечни заболявания.

Продължителното излагане на високи нива на кръвната захар, дори в преддиабетния стадий, може да повлияе на бъбречната функция. Може да допринесе за развитието на бъбречно заболяване с течение на времето.

Неконтролираните нива на кръвната захар могат да доведат до увреждане на нервите (невропатия), причинявайки изтръпване или изтръпване, особено в крайниците.

Преддиабетът е свързан с други здравословни проблеми, включително затлъстяване, високо кръвно налягане и необичайни нива на холестерола. Тези фактори заедно повишават риска от диабет и други хронични заболявания.

Меню при преддиабет – има ли забранени храни

Добрата новина е, че инсулиновата резистентност е обратима в повечето случаи. Това се постига с комплексна програма: балансирана и здравословна диета с фокус върху храна с повече пресни плодове и зеленчуци (задушаване, печене, готвене на пара). Месото не се изключва, но се избират бели, нетлъсти меса и риба. Не се препоръчват захарни изделия и бяло брашно, което в организма бързо се разгражда до глюкоза. Заменят се с пълнозърнести храни, ръжен хляб, овесени ядки и други диетични храни. В същото време е много важно храненето да остане разнообразно, без гладуване, за да не се лишава организмът от витални вещества. 

Такова хранене с ниско съдържание на захари и високо съдържание на фибри може да помогне за регулиране на нивата на кръвната захар. Новите възгледи в диетологията не забраняват напълно една или друга храна, а наблягат върху трайните промени в храненето с включване в менюто на смятаните за полезни храни.

Физическата активност е важна част от лечението на преддиабета. Ползите от нея са многобройни. Подобрява инсулиновата чувствителност и помага за контролиране на теглото, намалявайки риска от прогресия към диабет. Особено важни са тренировките за сила и издръжливост, разбира се, съобразени с индивидуалните възможности на пациентите. Хубаво е, че във фитнеса вече може да видите и хора на 50+ години. 

Защо е толкова трудно да се отслабне при инсулинова резистентност

Поддържането на здравословно тегло е от решаващо значение за предотвратяване на ескалацията на предиабет до диабет. Изобилието от бързи закуски и достъпните висококалорични храни направиха така, че в последните десетилетия много хора в развитите страни да натрупат неусетно излишни килограми. 

Бързо може да се ориентирате сами у дома дали сте с нормално тегло с помощта на два метода. Първият е изчисляване на индекса на телесна маса. Това се прави по формула, където телесното тегло в килограми се разделя на височината в метри на квадрат. Например уравнението за човек, който тежи 77 килограма и е висок 1,70 м, изглежда така. 1,7 на квадрат е 2,89. Разделяме 77 на 2,89 и получаваме 26,64. 

Резултат под 18,5 сочи поднормено тегло. За нормално се смята, ако сте между 18,5 и 24,99. При резултат над 25 отивате в графата на наднорменото тегло. Такъв е и случаят с примера по-горе. При индекс на телесната маса над 30 вече става дума за затлъстяване.

Вторият метод е по-лесен – трябва ви само обиколката на талията. За жените нормата е до 80 см, а при мъжете – до 90-95 см при по-високите. Всъщност този критерий е дори по-важен от индекса на телесната маса, защото именно тлъстините около корема са рисков фактор за объркания метаболизъм. С времето в тях започват да се синтезират и отделят в кръвообращението вещества, които са врезни за сърдечносъдовата система.

Кои лекарства помагат за отслабване?

За справяте с преддиабета, инсулиновата резистентност ендокринологът може да предпише някои лекарства. Едно от най-често препоръчваните е метформин. Лекарството потиска чувството на глад, като по този начин дори помага за загубата на тегло. То не само помага за нормализиране нивата на кръвната захар, но според различни проучвания носи и други ползи за организма.

Напоследък популярност получи и една сравнително нова молекула – семаглутид. Тя също помага за нормализиране на метаболизма и за бързото сваляне на излишните килограми. На лекарството обаче не бива да се гледа само като на хапче за отслабване. То се изписва от лекар специалист само след внимателна преценка на общото състояние на пациента, рисковете и прогнозата за хода на заболяването при всеки индивидуален случай. 

Бъдете много внимателни и не се доверявайте на случайни реклами за хранителни добавки в интернет. Някои от тях се предлагат нелегално и може да съдържат забранени съставки. Може да помогнат да отслабнете, но да повишат риска от инфаркт. Такъв е случаят с китайските добавки за отслабване, които съдържат сибутрамин.

Автор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -