събота, 27 април, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниКомпютърна навигация за изкуствени стави в ИСУЛ

Компютърна навигация за изкуствени стави в ИСУЛ

Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ разполага вече с компютърна навигация, която ще се прилага рутинно за различни видове ставно протезиране. Високотехнологичното оборудване е осигурено от МУ-София за нуждите на Катедрата по ортопедия и травматология, която се намира на територията на столичната болница. Клиниката в ИСУЛ е едно от предпочитаните места в столицата за поставяне на изкуствена става.

Компютърната навигация е нов етап в ставното ендопротезиране

„Това е нашият Коледен подарък от МУ-София! Очакваше се оборудването да пристигне в началото на следващата година и сме много щастливи, че това се случва сега, в навечерието на Коледа. Като вярващ човек, християнин, виждам нещо символично в това“, не крие вълнението си проф. д-р Пламен Кинов – началник на Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ и ръководител на едноименната катедра към МУ-София.

Компютърната навигация е нов етап в ставното ендопротезиране. Чрез компютърен анализ се прецизира баланса на ставата, който е ключов за правилното функциониране. „Това е особено важно при ендопротезиране на колянни стави, при които успехът на операцията много зависи от връзките. Колянната става е плоска, което не осигурява достатъчна стабилност. Затова се разчита на коленните връзки, които я подържат стабилна. Ако имплантът не е поставен оптимално, правилно ориентиран, пациентът започва да куца и да изпитва болка“, обяснява проф. д-р Кинов.

Помощ и за комплексното ставно протезиране

Компютърната навигация е от изключително значение и за комплексното ставно протезиране, където също се изисква много голяма прецизност, от която зависи успеха на операцията.

Вече е ясен и първият пациент, който ще бъде опериран в Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ по новата технология. Той ще постъпи в болницата в петък, а самата операция ще бъде извършена в понеделник. Става въпрос за млад мъж, на 42 г., който е опериран в Италия, но изпитва постоянни болки. Българските лекари ще извършат ставно ендопротезиране и ще се опитат да решат проблема му изцяло.

Редактор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -