събота, 24 февруари, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеМенопаузата повишава ли риска от разширени вени?

Менопаузата повишава ли риска от разширени вени?

Менопаузата е период в живота на всяка жена, който се характеризира с естествен спад на репродуктивните хормони. Обикновено започва през 50-те години. Подобно на бременността и този момент е свързан с много дисбаланси или колебания в нивото на хормоните. Често срещан проблем в тази възраст са и разширените вени.

Разширените вени са изпъкнали и често имат синкав или лилав цвят. Появяват се предимно по краката. Хормоналните промени, свързани с годините на менопаузата, а и тези преди тях, продължават с години, казва проф. Андрея Андреев, специалист по съдови болести. Той приема пациенти в МЦ „Искър“ (София, ул. Искър 22, тел. За записване на час на тел. 0877589040, 0876962575.

С възрастта жените стават по-податливи на разширени вени, допълва той. Хормони като естроген и прогестерон помагат за функционирането на кръвните клапи, гъвкавостта на клапите и подобряват самото кръвообращение. Когато те намалеят при менопаузата, кръвоносните стени се удебеляват, а гъвкавостта на самите съдове намалява. Недостигът и липсата на тези хормони става причина вените да са по-крехки и сухи, което води до натрупване на кръв в клапите, а оттам и до разширени вени.

Кои са основните причини за разширени вени

Възраст, пол, бременност, фамилна анамнеза, затлъстяване и продължително стоене прав или седнал са основни рискови фактори.

Безспорно е и влиянието на хормоните. Изследванията показват, че репродуктивните хормони – естроген и прогестерон – имат благоприятен ефект върху тонуса на венозните стени. Хормоналните дисбаланси в годините около и по време на менопаузата увеличават риска от появата на разширени вени. 

Ролята на хормоните естроген и прогестерон при разширени

При менопаузата се наблюдава повишаване на нивата на естроген и прогестерон, а после – спад. Повишените нива на естроген и прогестерон имат изтъняващ ефект върху стените на вените, което повишава тяхната еластичност. Но когато нивото им рязко спадне, настъпва обратен ефект – прекомерно удебеляване и свиване на стените на вените. Поради това удебеляване, клапите във вената спират да работят ефективно, причинявайки натрупване на кръв във вените, което допринася за техния подут и набъбнал вид. Удебелените стени на вените стесняват пътя за връщане на кръвта към сърцето, което провокира венозен застой и и подуване на краката.

Автор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -