четвъртък, 30 март, 2023
- Реклама -
НачалоПрофилактикаБезплатни прегледи за простата в ИСУЛ

Безплатни прегледи за простата в ИСУЛ

Заболяванията на простатата и особено ракът на мъжката полова жлеза се лекуват най-добре, когато се открият навреме, в ранен стадий. Затова Клиниката по урология и андрология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ обявява безплатни профилактични прегледи за мъже през целия месец ноември 2022. Поводът е Световния месец за борба с рака на простатата и международната инициатива Movember, насочена към мъжкото здраве.

В профилактичния пакет е включено изследване на PSA – простатно специфичен антиген, но само то не е достатъчно, за да се хване рано рака на простатата. Освен това стойностите може да са увеличени и по други причини – остро възпаление на жлезата, доброкачественото уголемяване на простатата, някои интензивни спортове като колоездене и др.

БЕЗПЛАТНИТЕ ПРОФИЛАКТИЧНИ ПРЕГЛЕДИ И КОНСУЛТАЦИИ ще се провеждат в работни дни от 1 до 30 ноември, между 12:00 и 14:00 часа, след предварително записване на тел. 02 94 32 201 и на тел. 02 94 32 419.

Консултациите – ехография на простатата и ректално туширане – ще се осъществяват в поликлиничния кабинет на клиниката (к-т 225, ет. 1), който се намира над Спешно отделение.

Необходимо е за прегледа пациента да разполага с актуално изследване на ПСА (Простатоспецифичен антиген), не по-старо от 1 месец, и да не е уринирал през последния час и половина.

Като честота ракът на простатата е на второ място в България след рака на белия дроб при мъжете. Годишно от него се разболяват около 3000 мъже. Най-често от рак на простатата боледуват мъже над 60 години, но не са изключение и по-ранните прояви на болестта, когато тя протича и по-агресивно. Ракът на простатата е сред основните причини за смърт при мъжете.

Съществува генетична връзка между рака на простатата и рака на гърдата

Мъже, чийто майки/сестри са били диагностицирани с рак на гърдата са по-склонни да се разболеят от рак на простатата. Същот така жени, чийто братя/бащи са имали рак на простатата има по-голяма вероятност да се разболеят от рак на гърдата.

От края на миналата година в Клиниката по урология и андрология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ беше въведен иновативен метод за вътретъканно облъчване при ранен карцином на простатата. При нискодозовата брахитерапия в простатната жлеза се вкарват малки зърна йод 125 изотоп, изчислени по определена формула. Те осъществяват вътретъканно облъчване на тумора на простатната жлеза в рамките на 6-8 седмици, при което се постига 96% излекуване.

По този начин се избягват радикалното премахване на жлезата, както и страничните ефекти, които понякога го съпътстват (изпускане на урина, еректилна дисфункция). Освен това нискодозовата брахитерапия свежда до минимум вероятността от постоперативни усложнения и еволюиране на болестта към по-напреднал стадий.

Пациентът пролежава в болницата само 48 часа, след което може да бъде изписан за домашно лечение. Докато зърната с йод 125 изотоп са в тялото му, той е напълно безопасен за околните, няма никаква опасност и за другите органи в тялото му. След този период зърната, които са биологично съвместими, се резорбират в простатната жлеза.

За кого е подходяща брахитерапията

Нискодозовата брахитерапия е подходяща за мъже с ранна форма на рак на простатата, обикновено втора група, който не излиза извън пределите на капсулата на жлезата, и със стойност на ПСА не повече от 10.

Десет мъже вече се подложиха на иновативната процедура, която, въпреки че в Европа е един от утвърдените методи за лечение на този тип карцином, в България се практикува само в Клиниката по урология и андрология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. Резултатите от лечението им, които бяха представени и на Националния конгрес по урология, са впечатляващи. При нито един не се наблюдават странични ефекти.

Източник: ИСУЛ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -