събота, 15 юни, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниУрологичните тумори рязко се увеличават - ето защо!

Урологичните тумори рязко се увеличават – ето защо!

Две трети от пациентите, преминали през Клиниката по урология и андрология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ за последния месец, се оказали с тумори от урологично естество – рак на пикочния мехур, на простатата или рак на бъбрека. Това съобщи проф. Чавдар Славов, началник на Клиниката по урология и андрология.

„Само за последния месец над 60% от пациентите, преминали през нашата клиника, са онкоурологични случаи. Тук не включваме доброкачествените тумори, за какъвто се счита хиперплазията (уголемяването) на простатната жлеза, при които ръстът е обясним, тъй като при нас се намира единственият специализиран център за лечението им в България“, алармира началникът на столичната клиника акад. проф. д-р Чавдар Славов.

Имунотерапия при рак на пикочния мехур и меланом

Най-често срещаните – 42%, са карцином на пикочния мехур. На второ място по честота са карциномите на простатната жлеза, а на трето (6%) – туморите на бъбрека.

Според известния уролог и андролог, това са косвените поражения от пандемията от коронавирус. Много от пациентите са се страхували да търсят лекарска помощ и сега, след като паднаха всички ограничения, е станала ясна цялата картина. Той посочва, че преди началото на пандемията преди 2 години, броят на тежките урологични тумори е бил наполовина.

Брахитерапия – нов метод при рак на простатата, безплатен за пациенти

Прави впечатление, че пациентите идват в много напреднали форми, с големи туморни образувания, които въпреки степента на злокачественост, която за карцинома на пикочния мехур е по-ниска, са довели до такова състояние, че понякога се налага премахване на целия орган, без това да е нужно при други, по-малки формации. Горе-долу същото е положението и с рака на простатата и на бъбрека.

Как да се избегне премахването на органа при операция

„Въпреки напредналите форми, които срещаме напоследък, политиката на нашата клиника е за максимално органно съхраняване, особено при туморите на пикочния мехур. Премахването му е доста травмираща операция и създава огромен дискомфорт в начина на живот на тези пациенти“, убеден е акад. Славов. Той обяснява, че за щастие, в повечето случаи,  в Клиниката по урология и андрология на ИСУЛ успяват, чрез възможностите на съвременната лазерна хирургия, да изчистят тумора, дори когато той е ангажирал наполовина и повече пикочния мехур и по този начин да спасят органа.

Известният уролог разказва, че наскоро е имал такава операция. Според възприетите гайдлайни, които според академика имат нужда от актуализация, за да се използва орган съхраняващ подход, туморът не трябва да е по-голям от 2-3 сантиметра. „Въпреки това ние предпочитаме да запазим органа на пациента и имаме много добри резултати в това отношение, които сме изнасяли на научни форуми извън България. Оказа се, че това е тенденцията и в световната практика. Важно условие е да се използва т.нар. 3-модална терапия, каквато имаме възможност да извършваме в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“: хирургия, химиотерапия и лъчелечение“, пояснява урологът.

Рак на простатата – диагноза и лечение

Зачестили са и случаите с едновременно ангажиране на пикочния мехур и ректума на дебелото черво

Досега в клиниката са оперирали по един такъв случай на година, а само за последния месец те са три. „Това говори за много авансирал процес, който налага в операцията да участват както уролози, така и коремни хирурзи. В ИСУЛ имаме силна коремна хирургия и на няколко пъти успешно сформирахме такъв интрадисциплинарен екип“, разказва акад. Славов.

Сред основните симптоми, които подсказват за туморно образование в пикочната система, са наличието на кръв в урината, парене при уриниране, често уриниране. Понякога обаче кръвта в урината може да остане незабелязана. Затова лекарите за пореден път призовават пациентите да си правят редовно профилактични изследвания. Наличието на повече от 8-10 еритроцита в урината е сигнална лампа, че нещо се случва в пикочните пътища.

Източник: ИСУЛ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -