сряда, 22 май, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеИма ли разлика между поленова алергия и сенна хрема?

Има ли разлика между поленова алергия и сенна хрема?

Алергиите са много видове – към растения, храни, домашен прах  или животни. В тези големи групи има подвидове и особености. Алергичният ринит е често срещан, затова понякога хората се питат, има ли разлика между поленова алергия и сенна хрема? Ето какво обяснява д-р Мариана Мандажиева, алерголог и управител на МЦ „Искър“ (тел. за записване 0877589040, 0876962575).

Сенната хрема е симптом на алергия, провокирана от растителни полени. От медицинска гледна точка при поленовата алергия става дума за причинено от алергия възпаление на носната лигавица. То е провокирано от полените. Лекарите го наричат още алергичен ринит или полиноза.

Води ли до зависимост лечението на сенна хрема?

Какви алергии към полени има?

Реакцията е към полени, отделяни при цъфтенето на дървета, треви и билки. Това са безобидни дразнители, които имунната система погрешно разпознава като „агресори“.

Сред дървесните видове, които често създават проблеми, са бреза, бук, дъб, елша, леска, топола, бряст и др. Елшата и леската традиционно откриват сезона на цветния прашец.

Поради климатичните промени полени се откриват във въздуха почти през цялата година. Някои летят още през зимните месеци, а други се срещат в началото на есента. През зимата и пролетта цъфтят основно дърветата, в края на пролетта и началото на лятото проблеми създава предимно тревния прашец. Билките пък започват да цъфтят през лятото и началото на есента.

Сенна хрема или обикновен ринит?

Ето календар на полените в най-общи линии:

Пролет: Ранноцъфтящата леска е първата, която се активизира. Тя може да разпространи цветен прашец още в началото на януари, ако температурите са меки. Полените от елша следват през февруари. От март до началото на юни дървесният прашец от топола, върба, ясен, бреза, бук, бряст, дъб и бор най-вече причинява симптоми при страдащите от алергии.

Ранно лято: Полените от зърнени култури като див овес, ръж и пшеница, както и много други видове трева провокират сенна хрема от април до септември.

Лято и ранна есен: Билките (напр. коприва, живовляк, полиния или амброзия) се активират по-късно през лятото, а полените им летят във въздуха до края на октомври.

Диета за облекчаване на симптомите при сенна хрема

Кои са първите симптоми на сенната хрема?

Поленовата алергия се проявява с типичните за сенната хрема кихания и сърбеж в очите. Някои хора изпитват подобни на грип симптоми като болки в ставите, чувстват се отпаднали и същевременно раздразнени. Понякога е трудно да се направи разлика и само по признаците да се каже дали е сенна хрема или настинка. Това може да се установи с допълнителни кръвни изследвания или кожен тест при алерголог. Специалистът ще препоръча и подходящо лечение.

Сърбеж и сълзене на очите – какво помага?

Какво да направите, когато сте навън

Разбира се, основното е да избягвате контакти с алергена, да не се посещават места, където се срещат растенията дразнители.

Идете на почивка, когато полените, които ви измъчват, са най-активни. По принцип в крайбрежните райони и във високите планини те са в по-малки количества. Ако сте в чужбина, имайте предвид, че на север, например в скандинавските страни полените летят по-късно, отколкото в Централна и Южна Европа.

Изберете градински или балконски растения, към които не сте алергични. Ако имате двор, а сте алергични към тревни полени, поддържайте тревата си добре окосена. Тогава тя няма да цъфти и почти няма да отделя прашец. Монтирайте поленов филтър във вентилацията на автомобила.

Какво да правите у дома

Вечер, след прибиране у дома, сменете дрехите, с които сте били навън и не ги носете в спалнята. По тях може да има полепнали полени. Проветрявайте помещенията у дома рано сутрин или късно вечер, когато има по-малко полени във въздуха. Душът вечер е важен, за да ги отмиете от кожата и косата.

Редактор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -