четвъртък, 20 юни, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеСърбеж и сълзене на очите - какво помага?

Сърбеж и сълзене на очите – какво помага?

Много часове, прекарани в затворено пространство и продължителното взиране в монитори, смартфони и телевизори по време на карантината стават причина много хора да потърсят в кабинетите на очните лекари. Едновременно с традиционните оплаквания през пролетта – сърбежи, сълзене и зачервяване на очите, които са типични симптоми на конюнктивит, зачестиха и оплакванията от хора, които са прекарали дълго време срещу монитора, заяви началникът на Отделението по очни болести и очна хирургия в МБАЛ „Централ Хоспитал“ д-р Димитриос Власиадис.

Сенна хрема или обикновен ринит?

При тях обикновено не се стига до приемане в болница, нито до някакъв вид операция. Предписват се капки и мехлеми, задължителен е режим, който изключва работа пред монитор, таблет или телефон. Офталмологът напомни на хората, склонни към алергични реакции, да внимават сега повече, защото след дългия престой вкъщи излизанията навън и особено контактите с природата, може да изострят проблемите им.

След приключване на извънредното положение и отхлабване на карантинните мерки възстановихме плановия прием на пациенти както за консервативно, така и за оперативно лечение. И въпреки че при нас нямаше нито един случай на пациент с COVID-19, доста от хората споделят, че са имали желание и най-вече нуждата от лечение много по-рано, но са се въздържали, посочи завеждащият.

Води ли до зависимост лечението на сенна хрема?

В момента екипът вече извършва всички видове операции – за глаукома (класическа трабекулектомия и с имплант), на клепачи – при тумори, птоза (паднал клепач), блефарохалаза, ксантелазми, кисти др., външно перде – птеригиум,  на катаракта. Вътрешното перде остава манипулацията, която най-често се прави и сега, а благодарение на модерната апаратура и качествените импланти резултатите са много добри. В отделението постъпват болни от почти всички възрастови групи, затова и патологията е разнообразна.

Пациентите в „Централ Хоспитал“ се чувстват добре и са определено спокойни, увери д-р Власиадис. Той посочи, че още на входа ги посреща служител на болницата, който веднага дезинфекцира ръцете им и мери температурата. Задължително е носенето на маска през целия предстой в болницата. Така че хората, които имат проблеми, в никакъв случай да не отлагат консултацията с лекар. „Дори ако се притесняват да посещават, лечебни заведения, могат да се свържат с нас по телефон, имейл, вайбър и т.н. Медиците от нашия екип са на тяхно разположение“, заяви завеждащият.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -