събота, 20 април, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниХимикали в бита влияят за поява на глутенова непоносимост - цьолиакия

Химикали в бита влияят за поява на глутенова непоносимост – цьолиакия

Цьолиакия е заболяване, при което организмът реагира с непоносимост към глутена. За възникването му ключова роля имат гените. Новите проучвания обаче дават основание да се смята, че външни фактори също могат да допринасят.

Учените открили, че повишеното кръвно ниво на токсични съединения, които се съдържат в пестициди, в покритието на някои готварски съдове и в средствата за защита от огън повишават риска от развитие на цьолиакия при млади хора. Подозренията падат най-вече върху веществото дихлородифенилдихлоретилен (DDE).

Как се открива и лекува глутенова непоносимост

Публикацията на експертите от Медицинското училище „Гросман“ от университета на Ню Йорк е в списание Environmental Research. Цьолиакията е неприятно състояние, защото лечение няма. Хората с това имунно разстройство имат тежки храносмилателни проблеми, получават диария, подуване на корема и кръв в изпражненията, ако консумират хляб, тестени изделия и други храни с глутен (протеин в пшеница, ръж и ечемик).

Децата и младите хора с високи нива в кръвта на токсични вещества, свързани с пестициди и инсектициди (ДДТ), имат двойно по-голям риск за цьолиакия. Жените са много по-уязвими. Те са и по-голямата част от пациентите с цьолиакия. Ако имат интензивен контакт с пестициди, рискът за глутенова непоносимост при тях е поне 8 пъти по-голям.

Мигрена и световъртеж – симптоми при чувствителност към глутена

Младите жени с високи нива на перфлуороалкил в кръвта си (съдържа се в тефлоновите покрития) страдат до 9 пъти по-често от цьолиакия. При младите мъже повишената концентрация на огнезащитни химикали (полибромирани дифенилови етери) повишава двойно риска от цьолиакия.

Източник: medicalxpress.com/

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -