събота, 24 февруари, 2024
- Реклама -
НачалоИзследванияНови генетични изследвания за рак в Стара Загора

Нови генетични изследвания за рак в Стара Загора

Пациентите на УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ в Стара Загора вече ще могат да правят генетични изследвания за по-добра диагностика на онкологичното си заболяване. Те ще могат да се прилагат за следните локализации – рак на дебелото черво и ректума, рак на белия дроб и рак на гърдата, съобщи изп. директор на болницата проф. Йовчо Йовчев. Новите изследвания ще се правят, считано от 24 октомври 2022 г.

Генетичните изследвания за определяне на точния вид на тумора са част от съвременното лечение на рака. За много от злокачествените образувания може да се приложат новите таргетни (прицелни) терапии. Тези медикаменти се целят в определени рецептори на тумора, които се установяват с новите генетични изследвания. Така лекарствата атакуват директно ракови клетки, без да увреждат здравите тъкани.

Таргетна терапия – може ли да се прилага при всеки

Прицелната или таргетна терапия е персонализирано лечение, съобразено с нарушените функции на редица гени, разположени в тъканта на тумора. За съжаление те не могат да се прилагат при абсолютно всеки пациент. Подходящи са само за тези, при които се докаже съответния генетичен тип рак.

Определянето на необходимостта от лекарства, с които ще се лекува пациентът с онкологично заболяване ще допринесе до значително намаляване или избягване на страничните ефекти от прилаганите до момента цитостатици. Съществуват множество клинични резултати показващи ползата и ефективността на това лечение.

Всичко това е възможно само, ако преди започване на лечението се направят генетични изследвания от тумора тъкан или от кръв при всеки конкретен болен. Получените в резултат на това резултати могат да определят лекарството за всеки конкретен пациент.

Изследванията са подходящи и за пациенти, които вече провеждат лечение

Новите генетични диагностични изследвания са подходящи и за пациенти, чиято терапия вече е започнала, но не се наблюдава желаният ефект. Тогава по-прецизната диагностика ще помогне да се разбере, защо досегашната терапия не дава резултат. Назначаването на по-подходящо лечение ще спре прогресията на заболяването.

Подробна информация може да се намери на електронната страница на лечебното заведение , а при желание за извършване на изследване, всеки един може да се обади от 8.30 до 16 часа на телефон 042 698502 , всеки работен ден.

Източник: УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -