сряда, 17 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноСветило от Германия дойде за малък пациент в ИСУЛ

Светило от Германия дойде за малък пациент в ИСУЛ

Един от най-известните специалисти в областта на детската онкохематология в Европа – проф. д-р Пол-Герхард Шлегел (на снимката горе) пристигна в Клиниката по детска клинична хематология и онкология в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ у нас.

Той дойде у нас, за да консултира малък пациент на клиниката по покана на българските лекари. Посещението беше финансирано по линия на Комисията за лечение на деца към НЗОК. На семейството бе спестено неудобството от пътуване и престой в чужда страна.

Усложнения на заболяването наложили да се търси допълнителна помощ

„Проф. д-р Шлегел отдавна е наш задочен партньор, тъй като сме насочвали за лечение при него български деца, за които е имало показания за лечение в чужбина. Имаме много добри професионални контакти и благодарение на това във времето сме се възползвали от възможността да обменяме информация и да консултираме задочно наши пациенти“, разказва проф. д-р Добрин Константинов, който ръководи Клиниката по детска клинична хематология и онкология в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“.

Проф. Добрин Константинов

Той пояснява, че в развитието на пациента, за когото е поискана консултация от чужбина, има необичайни обстоятелства, които са прецедент не само за нашия център, но и за много от европейските такива. Лекарите не искат да се споделят повече подробности за диагнозата на малкия пациент от съображения за конфиденциалност.

На детето е направена костномозъчна трансплантация

Детето е преминало през пълен обем от лечение плюс костномозъчна трансплантация, но за съжаление са се получили някои усложнения. Конкретно по този случай конкретно българските лекари отдавна обменяли информация с германския си колега. Прилагани са различни подходи, обсъдени предварително с него.

За съжаление, не всичко можело да се прецени дистанционно. Така специалистите решили да се възползват от възможността в наредбата, по която работи Комисията за лечение на деца. Тя допуска на място да се покани консултант от чужбина, ако се прецени, че това е необходимо. Консултацията не е в обсега на клиничните пътеки у нас.

„Освен, че е ефективен, този подход е по-щадящ за пациента, включително и икономически. Проф. Шлегел дойде в България за по-малко от 24 часа. Срещата ни беше много оперативна, изключително полезна“, категоричен е проф. д-р Константинов.

Българските лекари са използвали посещението на проф. Шлегел, за да му покажат нашия център и да го запознаят със случаите и на други деца, които се лекуват в него. Самият германски специалист пък е изявил желание да изнесе лекция пред колегите си от България по темата, заради която беше у нас.

„Посещението на проф. Шлегел ни позволи да си сверим часовника. Имайки предвид известните ограничения, които имаме в България, в сравнение с по-стабилните икономически държави, убедихме се, че правим сравнима с европейските центрове медицина. Това е голяма удовлетворение за всички нас. А най-важното е, че при този директен контакт, и доверието занапред се изгражда“, убеден е известният български онкохематолог.

Проф. Константинов: Не бързайте да търсите лечение в чужбина!

Той използва случая да се обърне към родителите на деца с онкохематологични заболявания в България. Някои бързат за лечение в чужбина още при научаване на диагнозата:

„Българските родители могат да разчитат на експертизата на най-добрите в света. Ние си позволяваме, тъй като сме член на различни европейски и световни мрежи. Не рядко да се допитваме до наши чуждестранни колеги за конкретни ситуации. Никога не сме спирали да правим консултации. Затова много често, когато става дума дали в чужбина няма да е по-добре, ние много добре знаем и си оценяваме възможностите.

Там, където има трудности, ние сами предлагаме вариант, първо за консултация, а после, ако се наложи, и провеждане на лечение в чужбина. Нашите случаи винаги ги разглеждаме индивидуално. Ако има медицински показания, самите ние сме инициатори за консултиране и изпращане в чужбина.

Много често към нас се отправя желание да дадем зелена светлина дадено дете да се лекува в чужбина. В повечето случаи това са субективни решения на родителите, които не почиват на медицинска логика. Не можем да се възпротивим, защото е въпрос на личен избор, но е важно да кажем, че не лежи на медицинска логика.“

Източник: ИСУЛ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -