вторник, 16 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеЗащо от рак на белия дроб боледуват и непушачи?

Защо от рак на белия дроб боледуват и непушачи?

Тютюневият дим е основната причина за рак на белия дроб – над 80% от пациентите са заклети пушачи от години. Но 10-20 процента от болните никога не са пушили. Неприятното при тях е, че се разболяват в по-млада възраст отколкото пушачите, като сред тях има повече жени, отколкото мъже.

Разбира се, има рискови фактори от околната среда като излагане на пасивен дим, радиация, замърсяване на въздуха и азбест, както и предишни белодробни заболявания. Въпреки това малко се знае за точните първопричини на белодробния рак при непушачите.

БЦЖ ваксина или имунотерапия при рак на белия дроб?

Проучване от САЩ се опитва да хвърли повече светлина върху този въпрос. За целта екипът, ръководен от Мария Тереза ​​Ланди от Националния институт по рака на САЩ в Бетезда, анализира туморни проби от 232 непушачи, диагностицирани с недребноклетъчен рак на белия дроб.

Подробният генетичен анализ показва три основни форми

Подробният генетичен анализ показа, че повечето от тези тумори се основават на мутации, които не са причинени от преки външни влияния, а от естествени процеси в организма. Те включват грешки при възстановяването на променена ДНК, грешки при копиране в клетъчното делене или увреждане на ДНК поради оксидативен стрес.

„Виждаме, че има различни подтипове рак на белия дроб при непушачи с различни молекулни характеристики и процеси на развитие“, казва Ланди. „В бъдеще може да успеем да предложим различни терапии на базата на тези подтипове.“

Като цяло изследователите идентифицират три основни типа, които се основават на различни генетични промени и които също се различават според начина на развитие. Учените им дават имена, заимствани от музиката.

Рак на белия дроб – кои са новостите в лечението

Бавни и бързи тумори – какво е това?

50% от туморите за непушачи в белите дробове принадлежат към „пиано тип“. Причината обикновено са мутации в клетките предшественици, от които се образува белодробна тъкан. Този вид рак на белия дроб расте много бавно.

Видовете белодробни тумори, които учените нарекоха „Mezzo-Forte“ и „Forte“, са различни: Те се развиват от една дегенерирана клетка и растат значително по-бързо.

Около 30% от пациентите с рак на белия дроб, които не пушат, страдат от подтип „Mezzo-Forte“. Тук изследователите откриват специфични хромозомни промени и мутации в рецепторния ген за растежния фактор EGFR.

Подтипът „Forte“, от друга страна, засяга останалите 20% от непушачите, които са се разболели. 95% от туморните клетки имат генома в два екземпляра – грешка, която може да възникне по време на клетъчното делене.

Операцията при рак на белия дроб – какво да очакваме

Лечение в зависимост от вида на тумора?

„Важно е да се научим да разграничаваме подтиповете, за които може да има различни подходи за превенция и лечение“, обяснява Ланди. По този начин бавно нарастващият подтип “Пиано” може да бъде открит на ранен етап и съответно по -добре третиран.

Подтиповете Mezzo-Forte и Forte, от друга страна, имат само няколко мутации. Поради единния си генетичен профил, те могат лесно да бъдат идентифицирани в биопсия. Леченията, основани на гени, биха били особено обещаващи в бъдеще.

Ракът на белия дроб е водещата причина за смъртните случаи, свързани със злокачествени заболявания в световен мащаб. Той се диагностицира при повече от два милиона души всяка година. Смъртността е висока: дори в страни с добра медицинска помощ, пет години след поставянето на диагнозата, само 21 % от болните жени и 15% от засегнатите са все още живи.

Ракът на белия дроб настъпва без симптоми

Редактор Ина Димитрова

Източник: Netdoktor.de

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -