сряда, 8 февруари, 2023
- Реклама -
НачалоЛюбопитноНамагнетизират ли ни ваксините?

Намагнетизират ли ни ваксините?

Още през пролетта на 2020 г. тръгва слухът, че ваксините срещу Covid-19 ще ни вкарат по някакъв тайнствен начин микрочип под кожата. Той щял да позволи на определени фигури  да следи човечеството на всяка стъпка. В едни случаи за предполагаем злосторник се сочи Бил Гейтс, в други – мъж от Саудитска Арабия, който преди години подал заявление за електронни чипове до германското патентно ведомство. Подобни твърдения се разпространяват не само в България, но и в много европейски страни. 

Към днешна дата над 5 милиарда дози ваксини са сложени по целия свят от всички допуснати за употреба препарати – Модерна, Пфайзер/Бионтех, Астра Зенека и др. Данните могат да се проследят в реално време на сайта https://ourworldindata.org/covid-vaccinations.

В интернет пък се появиха множество видеоклипове, чиято цел е да докажат, че теорията за микрочиповете е вярна. Хората твърдят, че са били ваксинирани и след това залепват магнит за хладилник или монета на кожата в горната част на ръката си. Коментарите са от рода на: „През февруари получих втората си ваксина (Pfizer). Баща ми взе магнитно копче. Той намери мястото на инжектиране, защото усети леко магнитно придърпване. Магнитът се залепи за ръката ми. Можех да мина през стаята с магнита на ръката си.“ В друг случай жена на име Дженифър Фрамптън обявява в туитър на 19 май 2021 г., че майка й си направи имунизация с Модерна, която я е намагнетизирала.

Антитела и видове имунитет след ваксина и преболедуване от COVID-19

Ако човек търси обективната истина, ще открие поне толкова на брой  публикации, които твърдят точно обратното: ваксините не водят до намагнетизиране. И така, къде е истината?

Прилепват ли магнити към ръката и защо

Престижното немско списание „Фокус“, което представя на популярен език различни научни теми, търси за коментар експерта Юрген Линднер от научно-изследователскиия център Хелмхолц в Дрезден-Росендорф (Helmholtz Dresden-Rossendorf). Той ръководи отдела „Магнетизъм“ от 2012 г. досега, като е посветил над 20 г. от професионалния си път за изследването на различни магнитни явления. „Непрекъснато се чудя защо хората, които са открили такъв нов феномен, не се обръщат към експерти като нас и не го проверяват в лабораторията“. Тези думи са спонтанната реакция на Линднер, когато гледа клиповете. 

Той пояснява, че по принцип всичко, което съдържа електрони, е магнитно, включително хората и животните. Това основно свойство се нарича диамагнетизъм. „Става дума обаче за изключително слаб ефект“, казва Линднър. Магнит за хладилник няма да може да се задържи на ръката само поради естествения си диамагнетизъм. „Във видеоклиповете хората говорят за силен магнитен ефект, наречен феромагнетизъм. Аз обаче съм сигурен, че във ваксините няма феромагнитно вещество“, допълва експертът.

Мога ли да се заразя с COVID-19 въпреки поставена ваксина?

Микрочиповете не са магнитни

Тази теория на конспирацията има една основна и голяма грешка: микрочиповете изобщо не са магнитни! Те са изработени от силиций, немагнитно вещество. Следователно магнитният тест, както е представен в социалните мрежи, не е подходящ за откриване на микрочип в тялото.

Вместо това ще е необходим съответният четец. Ако батерията не е имплантирана директно с микрочипа, чипът първо се нуждае от външна енергия, за да бъде отчетен. Скенер може да го снабди с тази енергия чрез електромагнитно излъчване. „Само по този начин може да се докаже съществуването му“, казва Линднър. Но не с монета или магнит.

Може ли ваксината срещу коронавирус да разболее?

Микрочип не може да мине през иглата на спринцовка

Друг въпрос, който конспираторите не отчитат, е размерът. Микрочиповете за домашни любимци например са с размерите на оризово зърно. Спринцовките, с които се инжектират, са значително по-широки от спринцовките, които се използват за корона ваксинация върху хора. „Направо е невероятно да помислите, че можете да вкарате микрочип в тялото си чрез такава тънка игла“, казва Линднър.

Настоящият рекорд за възможно най-малък микрочип е малко под милиметър. Не можете да го инжектирате през игла по този начин. Микрочип, който плава невидимо в бистра течност и може да се инжектира с малка игла в кожата, в момента не се произвежда никъде по света. Няма как такова мащабно производство на милиарди микрочипове с невероятни качества според стандарта на съвременните технологии да става на неизвестно на правителствата място. 

Защо коронавирусът застрашава сърцето?

Три възможни обяснения за „магнитното“ рамо  

Сцепление (адхезия)

Едно от възможните обяснения за демонстрирането на залепени малки метални, магнитни предмети върху ръката е физическо и няма абсолютно нищо общо с магнетизма. Става дума за така наречената адхезия – привличане между две различни повърхности. Предпоставка за това е едната повърхност да е твърда, а другата течна.

При контакт на кожата с магнит може да възникне адхезия, ако кожата се навлажни например чрез изпотяване. „Когато се потите дори малко, кожата става лепкава. След това мога да залепя някои неща върху нея, включително лъжици, които изобщо не са магнитни “, казва Линднър. Адхезия например описва и явлението, когато водни капчици прилепват към стъкло.

Крем за тяло 

Нанесете тънък слой овлажняващ крем върху кожата си и монета от 50 цента ще залепне без проблем за мястото, където е кремът. Опитайте! Трикът работи и с масло за тяло и всякакви други мазнини. Всички тези примери също попадат под вече споменатия термин „адхезия“. Ако рамото също се държи под леко наклонен ъгъл, магнит или други предмети ще се дакрепт още по-добре.

Някакъв вид лепенка

В други случаи едно просто парче тиксо или прозрачна лепенка от долната страна на магнита може да се крие зад демонстрацията. В много малко от видеата, които се разпространяват в интернет се показва долната страна на магнита.

Линк към източника: Fokus.de

Редактор Ина Димитрова

Не изпускайте новите публикации

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -