вторник, 21 май, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравеПодостър тиреодит (тиреоидит на Де Кервен) - какво лечение дава успех

Подостър тиреодит (тиреоидит на Де Кервен) – какво лечение дава успех

Подостър тиреоидит (известен още като грануломатозен тиреоидит на Де Кервен) е заболяване, което не се познава добре от някои лекари. Затова е възможно да се получи неправилна или неточна диагноза, казва д-р Красимир Хаджилазов. Той е специалист по ендокринология и шеф на отделението по ендокринология и болести на обмяната в Клиниката по вътрешни болести към Втора МБАЛ в София.

Какво е подостър тиреоидит – тиреоидит на Де Кервен?

Подострият тиреоидит описва състояние, свързано с възпаление на щитовидната жлеза. Обикновено се отключва от инфекция на горните дихателни пътища. Установено е, че вирусът на паротит, грипният вирус и други респираторни вируси причиняват подостър тиреоидит. В много случаи обаче отшумява само.

Най-важната характеристика на субакутния тиреоидит е постепенната или внезапна поява на болка в областта на щитовидната жлеза. Болезненото уголемяване на щитовидната жлеза може да продължи седмици или месеци. Понякога може да има и висока температура. Някои пациенти се оплакват от дрезгав глас или затруднено преглъщане.

При подостър тиреоидит може да се наблюдава както хиперфункция, така и хипофункция на щитовидната жлеза. Симптомите на излишък на хормони на щитовидната жлеза (хипертиреоидизъм) като нервност, ускорен сърдечен ритъм и непоносимост към топлина може да присъстват в началото на заболяването. По-късно могат да се появят симптоми на твърде малко хормони на щитовидната жлеза (хипотиреоидизъм), като умора, запек или непоносимост към студ. В крайна сметка функцията на щитовидната жлеза се връща към нормалното.

Субакутен тиреоидит се среща най-често при жени на средна възраст със скорошни симптоми на вирусна инфекция на дихателните пътища.

Симптомите на тиреоидит обикновено включват

 • болка в предната част на шията
 • чувствителност при лек натиск върху щитовидната жлеза (палпация)
 • температура
 • слабост
 • умора

Допълнителни симптоми може да са:

 • нервност
 • непоносимост към топлина
 • отслабване
 • изпотяване
 • диария
 • тремор
 • сърцебиене

Лабораторните изследвания в ранната фаза на заболяването могат да покажат:

 • Високо ниво на серумен тиреоглобулин
 • Ниско усвояване на радиоактивен йод
 • Ниско ниво на серумния тиреоиден стимулиращ хормон (TSH).
 • Високо серумно ниво на свободен Т4 (тироиден хормон, тироксин).
 • Висока скорост на утаяване на еритроцитите (ESR)
 • Лабораторните тестове в по-късната фаза на заболяването могат да покажат:
 • Високо серумно ниво на TSH
 • Нисък свободен от серума T4

Антитиреоидните антитела са или неоткриваеми, или присъстват в ниски нива.

Лечението на тиреоидит включва противовъзпалителни лекарства

Целта на лечението е да се намали болката и възпалението и да се лекува всеки хипертиреоидизъм, ако има такъв. Противовъзпалителни лекарства като аспирин или ибупрофен се използват за контролиране на болката при леки случаи на подостър тиреоидит.

По-сериозните случаи може да изискват временно лечение със стероиди (например преднизон), за да се контролира възпалението. Симптомите на хипертиреоидизъм се лекуват с клас лекарства, наречени бета-блокери (например пропранолол, атенолол).

Общопрактикуващите лекари, при които пациентите обикновено първо ходят, трябва да знаят, че само при това заболяване на щитовидната жлеза може да се съобщава за болки при натиск и преглъщане. Болката може да се излъчва към ушите и долната челюст, напомня д-р Хаджилазов.

Той обръща внимание, че при  ехограф на щитовидната жлеза се виждат специфични промени, каквито не са типични за Хашимото и Базедова болест. Ако организмът се справи с провокатора (вирусната инфекция), възпалението на щитовидната жлеза може да се успокои и да бъде излекувано.

Какви други причини може да има за хормонален дисбаланс, свързан с щитовидната жлеза?

Щитовидната жлеза произвежда хормони, жизнено важни за редица процеси в организма. Това са хормоните FТ3 (трийодотиронин) и FТ4 (тироксин). В по-широкия смисъл със щитовидния статус се свързва и хормонът TSH, който се произвежда от хипофизата. Нивото му обаче е пряко свързано с работата на щитовидната жлеза.

Настъпи ли хормонален дисбаланс, обикновено се открива покачване на TSH при нормални стойности на FТ3 и FТ4. Тогава говорим за субклинична форма на  хипотиреоидизъм. Обикновено се дължи на автоимунен процес – тиреоидит на  Хашимото.

За съжаление на този етап хормоналният дисбаланс няма никакви осезаеми симптоми. Възможно е евентуално да се усети по-лесна умора. Типичните симптоми идват едва когато се развие типична клинична форма на хипотиреоидизъм. Лабораторните стойности показват изразено повишено TSH, а FT3 и FT4 са ниски.

Повечето пациенти са жени, а те се притесняват и от другите симптоми:

 • задържане на течности;
 • забавяне на метаболизма;
 • небяснимо напълняване (всъщност е повече оточност по тялото);
 • леко повишаване на липидите.

По-рядко се наблюдават забавяне на реакциите, мудност, нарушение на паметта, студена кожа, косопад, нарушение на менструацията при жените и др. Клиничната  форма на хипотиреоидизъм реално е много по-рядка в сравнение със субклиничната (по-леката). Някои пациентки търсят д-р Хаджилазов, защото имат проблеми със зачеването. Нямат никакви симптоми.

Връзката между болести на щитовидната жлеза и бременност

бременност

Повишеното ниво на TSH, дори да е само леко над нормата, може да има отношение към цикличното, пулсатативно отделяне на фоликулостимулиращ хормон (FSH); лутеинизиращ хормон (LH), пролактина (Prol). По този начин оказва влияние върху шансовете за забременяване и успешно протичане на бременността. Влияе и върху развитието на плода.

Резонен е въпросът, който пациентите задават: Трябва ли да се приложи лечение?

„Обикновено TSH най-често се повишава самостоятелно. Смята се, че хормоналният дисбаланс се дължи на повишеното ниво на антителата МАТ и ТАТ. TSH може да се покачва, защото нещо не е свършено от иначе нормалните серумни нива на FT3 и FT4. Засегнати са специфичните процеси по отношение на метаболизма, сърдечната, нервната дейност. В хипофизата се получава информация, че това, за което са предназначени FT3 и FT4, не се случва въпреки техните нормални нива. Възможно е да има някакъв дефект в тяхната структура, а не в броя им“, посочва д-р Хаджилазов. Освен това не е установена право пропорционална зависимост между повишаването на броя на антителата МАТ и ТАТ и увеличаването на TSH.

Според Българското дружество по ендокринология, когато пациент е с положителни МАТ и ТАТ и TSH е над 2,5, се препоръчва да се приема хормона левотироксин, за да се намали нивото на TSH.

Когато тези антитела не са повишени, се препоръчва 2,5 да не е 100 процентов критерий, а горната граница да е 4-4,2. Повечето АГ специалисти, а и ние ендокринолозите, бихме били по-спокойни, ако TSH е под 2,5, особено при пациенти в млада възраст, тъй като повечето скрининг проучвания са показали именно тази цифра. В никакъв случай една жена няма да натовари организма си, ако приеме FT4 с цел намаляване на TSH, като се има предвид, че това е най-безобидния хормон и особено ако се цели бременност и/или нейното нормално протичане и развитие на плода!

Автор: Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -
bg_BGBG