събота, 27 април, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниСпешна операция спаси мъж с дисекация на аортата

Спешна операция спаси мъж с дисекация на аортата

Мъж с разкъсване на аортата (дисекация на аортата) бе спасен със спешна операция в Националната кардиологична болница. 49-годишният Румен отишъл в Спешното отделение на Националната кардиологична болница заради силни болки в гърдите. Лекарите веднага назначили подробни изследвания. Установили животозастрашаваща диагноза – дисекация на аортата I тип по Debakey.

Какво е дисекация на аортата

Аортата на мъжа е разслоена почти по цялата й дължина – от началният й сегмент, излизащ от сърцето до най-отдалечените й разклонения на десния крак. Сякаш това не било достатъчно, но имало и допълнителна сложност. Имало и две разкъсвания в областта над корена на аортата и аортната дъга. Спешната операция веднага била планирана в Клиниката по кардиохирургия на НКБ. В екипа участват шефът на Клиниката по Кардиохирургия на НКБ доц. Димитър Кючуков (на снимката) заедно със сърдечните хирурзи д-р Явор Валянов и д-р Димитър Костадинов и анестезиолог-реаниматора д-р Боряна Мартинова.

Дни след спешната операция Румен е изписан

Няколко дни след операцията Румен е в отлично състояние и е изписан от болницата.

„Когато бях на операционната маса, очаквайки операцията, бях много притеснен, но екипът от лекари и сестри около мен ме накара да се чувствам в сигурни ръце“, споделя пациентът.

„На прегледа след операцията ми казаха, че заменената аорта работи отлично и ще се възстановя напълно. В тази клиника е пълно с млади, компетентни и всеотдайни специалисти, сякаш сте от филмите за лекарите-герои“, споделя емоционално Румен, знаейки, че животът му е спасен, както от неговата бърза реакция да потърси спешна помощ, така и от професионализма на екипът сърдечни хирурзи на Националната кардиологична болница.

Източник: Национална кардиологична болница

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -