събота, 15 юни, 2024
- Реклама -
НачалоИнтервюЗлокачествен или доброкачествен тумор - каква е разликата

Злокачествен или доброкачествен тумор – каква е разликата

Туморите са необичайни разраствания на клетки в тялото. Те могат да бъдат доброкачествени (неракови) или злокачествени (ракови), като между тях има разлика. Точните причини за туморите не винаги са ясни, но има няколко фактора, които могат да допринесат за тяхното развитие:

  • Генетика: Някои генетични мутации могат да увеличат риска от развитие на тумори. Тези мутации могат да бъдат наследени от родителите на дадено лице или придобити по време на живота му поради фактори на околната среда.
  • Фактори на околната среда: Излагането на определени вещества, като тютюнев дим, радиация, определени химикали и определени вируси, може да увеличи риска от развитие на тумори.
  • Възраст: Рискът от развитие на тумори, особено рак, има тенденция да се увеличава с възрастта.
  • Имунодефицит: Отслабената имунна система може да бъде по-малко ефективна при идентифицирането и елиминирането на анормални клетки, увеличавайки риска от образуване на тумори.
  • Хормони: Хормоналният дисбаланс може да играе роля в развитието на определени тумори, като рак на гърдата и простатата.
  • Хронично възпаление: Продължителното възпаление, причинено от инфекции, автоимунни заболявания или други фактори, може да допринесе за развитието на тумори.

В това интервю с проф. Волфганг Кьостлер от Виена, специалист по вътрешни болести, хематология и онкология, се разглеждат основни въпроси, свързани с възникване и лечение на тумори. Проф. Кьостлер е специалист по вътрешни болести от 2004 г., от 2005 г. – доцент по вътрешни болести, а от 2007 г. – асистент специалист по хематология и онкология. Завършва медицина в Медицинския университет във Виена и молекулярна биология в Научния институт Weizmann (Израел). След завършването си кара стаж в раковия център Memorial Sloan-Kettering в Ню Йорк и в болницата Royal Prince Alfred в Сидни. Основната му работа е в областта на диагностиката и терапията на тумори на вътрешните органи, по-специално персонализираната терапия на рак, която отговаря на индивидуалните нужди на пациентите и е насочена към специфичните молекулярни и генетични характеристики на туморите. Като алтернатива на конвенционалните медицински методи за терапия (хормонална терапия, химиотерапия) се използват все по-разнообразни терапевтични методи, като имунотерапия с антитела или терапия с така наречените „инхибитори на тирозин киназа“.

Какво точно представляват туморите и защо се появяват?

Туморите се причиняват от неконтролиран растеж на клетки, които са трансформирани чрез промени в гените, които контролират растежа и оцеляването на клетките. Тези генетични промени могат да възникнат вследствие на екзогенни нокси (канцерогени), като например цигарения дим, или ендогенни нарушения.

Какво е доброкачествен и какво е злокачествен тумор?

Доброкачествените тумори се характеризират с експанзивен, често самоограничаващ се модел на растеж. Типичен пример за това са бенките.

Злокачествените тумори се характеризират с инфилтративен модел на растеж, който води до разрушаване на съседните структури. Най-важното е, че злокачествените тумори имат способността да се разпространяват в лимфни възли и отдалечени органи, т.е. да образуват метастази. 

Какви изследвания са необходими, за да се определи дали даден тумор е доброкачествен или злокачествен?

Класификацията и характеристиката на туморите се прави от патолог след изследване на биопсични или хирургични проби под микроскоп.

В кои случаи е необходимо да се лекува доброкачествен тумор?

Ако причинява дискомфорт, нарушава функциите (напр. голяма бенка на клепача), по козметични причини, ако кърви поради физическо натоварване (напр. доброкачествен тумор на ходилото). Друго основание е, ако има риск от превръщането му в злокачествен тумор.

Какъв е рискът доброкачествен тумор на гърдата да стане злокачествен?

Доброкачествените тумори на гърдата, като например фиброаденомите, не се трансформират в злокачествени тумори. Обикновено те изискват хирургична намеса, само ако се разраснат твърде много и причиняват дискомфорт. Например като са чувствителни към натиск от сутиени или по козметични причини.

Може ли да се усети разликата между доброкачествен и злокачествен тумор на гърдата?

В повечето случаи чрез палпация (опипване) не може да се направи разлика между доброкачествени и злокачествени тумори. Съществуват някои предупредителни признаци, свързани със злокачествените тумори на гърдата. Те заслужават незабавно медицинско внимание. Включват прибиране на кожата или зърната, секрети от зърното или промяна в цвета на кожата, както и разширени аксиларни лимфни възли.

Какво обаче трябва да се направи в случай на злокачествен тумор на простатата?

При пациенти без тежки съпътстващи заболявания, потвърденият с биопсия и локализиран рак на простатата, трябва да се лекува или чрез операция (радикална простатектомия), или чрез лъчетерапия (телетерапия). Съществуват обаче някои нискостепенни тумори с относително ниски стойности на PSA, които също могат да бъдат най-добре лекувани чрез наблюдение.

Същото може да се отнася и за рака на простатата, възникнал при много възрастни мъже или при мъже с тежки съпътстващи заболявания.

Източник: Wiener Privatklinik

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -