събота, 10 юни, 2023
- Реклама -
НачалоЛюбопитноГотвят граждански протест срещу връщане на цигарите в кръчмите

Готвят граждански протест срещу връщане на цигарите в кръчмите

Граждани, които са против връщането на цигариите в кръчмите, излизат на протест срещу внесената поправка в закона, съобщи Маша Гаврилова, здравен експерт в коалиция „Без дим“. В четвъртък, 13 декември, здравната комисия на парламента трябва да разгледа поправката, внесена по предложение на собственици на заведения. Те искат да се върнат залите за пушачи. Ще чакаме депутатите на входа откъм „Дондуков“ на бившия партиен дом  в 14 часа, поясни Гаврилова.

Отливът от заведенията не е заради забраната за пушене, а заради кризата – хората не могат да си позволят да ходят там. Вместо да се застъпват за цигарите, по-добре да помислят как да привлекат повечче клиенти с отстъпки или подобрения на менюто, съветва Гаврилова. Тя смята, че е минало много малко време, за да се твърди,  че ресторантите имат големи загуби заради забраната, влязла в сила на 1 юни.

Трябва да се даде повече време на промяната, за да свикнат хората с нея, допълва експертът. Гаврилова е категорично против връщането на залите за пушачи. При този режим имало много нарушения и хитрувания, от които страдали непушачите. Кръчмите често лъжели, че площта им е по-малка, за да може вътре да се пуши. Залите, където може да се дими, били много по-големи от мястото за непушачи.

Вентилация била изградена само в около 10% от кърчмите, а и вратите между двете помещения често били отворени, така че димът се разнасял навсякъде. В него има 4000 вредни вещества, от които 69 са канцерогенни, припомни Гаврилова. От редица европейски страни споделяли, че инфарктите са намалели с 20-40% след въвеждане на пълните ограничения за пушене. Дори от турската здравна комисия изпратили писмо до нашата, за д асе похвалят с подобни резултати. Строгите мерки довели до начален лек отлив от заведенията в ЕС, но след това посещаемостта отново нараснала.

СНИМКА: ДАК

 

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -