сряда, 17 юли, 2024
- Реклама -
НачалоИзследванияБезплатни прегледи на очите в ИСУЛ

Безплатни прегледи на очите в ИСУЛ

Безплатни очни прегледи по повод Световния ден на зрението – 12 октомври, ще се проведат в Клиниката по очни болести на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ от 30 октомври до 3 ноември 2023 г. в интервала от 13:00 до 15:00 часа. Те ще бъдат насочени към пациенти с диабетна ретинопатия и макулна дегенерация, свързана с възрастта.

За да се възползват от безплатните прегледи, пациентите трябва да изпълняват едно от двете условия:

  • Да са с диагностициран захарен диабет
  • Да са над 60-годишна възраст

Прегледите ще се извършват в Клиниката по очни болести(ет. 2, в основната сграда) от д-р Наталия Боцевска (на снимката вдясно) и д-р Мая Карагеоргиева (на снимката вляво), които са специализирани в областта на заболяванията на ретината.

Необходимо е предварително записване на тел. 02 94 32 262 (между 8:00 и 15:30 ч.)

Прегледите ще включват:

  • Измерване на зрителната острота;
  • Оглед на очното дъно;
  • Консултация на медицинска документация

Поради ограниченията във времето за един преглед очила за близо, компютър или далеч не се предвижда да се изписват. Ако състоянието на пациента налага допълнителни, високоспециализирани изследвания, те ще бъдат безплатни, но след като бъде хоспитализиран.

Клиниката по очни болести на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ разполага със всички съвременни методи за диагностика и оценка на заболяванията на ретината. Това са:

  • Оптична кохерентна томография (неинвазивно изследване, при което диоден лазерен лъч се отразява от структурите на очното дъно и се получават двуизмерни срезове с много висока разделителна способност от 5-10-15 микрона);
  • Флуоресцеинова ангиография (метод, при който се правят дигитални снимки на очното дъно, докато контрастно вещество изпълва съдовете на ретината);
  • Индоцианинова ангиография ICGA (метод за оценка на съдовете на хориоидеята).

Клиниката по очни болести на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ е единствената в столицата, която може да предложи комбинация от трите метода на изследване. Всеки от тях има определена информативна стойност, а в комбинация те гарантират много по-точна оценка на състоянието на окото.

Около 450 000 човека у нас страдат от диабетна ретинопатия и макулна дегенерация, свързана с възрастта

Макулната дегенерация, свързана с възрастта, е основната причина за слепота при хора над 55-годишна възраст в развитите страни след катарактата и глаукомата. Заболяването започва още на 50-60 г.и засяга около 1% от хората на тази възраст. Над 70 г. всеки пети човек има някаква форма на макулна дегенерация. Тя може да бъде суха и влажна. Сухата форма на макулна дегенерация се развива бавно и води до постепенна загуба на зрението. За разлика от нея влажната настъпва внезапно. Хората съобщават, че изведнъж, без да са имали симптоми, пред очите им се спуска сиво-черна пелена. Добрата новина е, че при навременно лечение това състояние може да се овладее, а съвременните медикаментиза интравитреални инжекции, се реимбурсират напълно от НЗОК.

Диабетната ретинопатия е хронично заболяване на очите, което е пряка последица от захарния диабет. Тя е една от водещите причини за слепота сред населението в работоспособна възраст (между 20 и 74 г.) Ретинопатия се развива при 90% от пациентите с недобре компенсиран захарен диабет първи или втори тип. Тя е причина за 12% от новооткритите случаи на слепота годишно. Лечението се провежда от ендокринолог, съвместно с офталмолог. В УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ се намира една от водещите клиники в страната за метоболитни заболявания. Това ще даде предимството на пациенти, които бъдат диагностицирани със заболяването, да се консултират на място освен с офталмолог и със специалист – ендокринолог.

Д-р Мая Карагеориева, придобива специалност по офталмология през 2013 г., а през 2014 г. получава и престижната диплома от European Board of Ophthalmology и звание FEBO (Fellow of the European Board of Ophthalmology): EBO – 2014 – Париж.

Професионалните й интереси са в областта на заболяванията на задния очен сегмент, глаукома. От 2009 г. е част от екипа на Клиниката по очни болести на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ – отначало като специализант, а от 2013 г. и като специалист по очни болести.

Д-р Наталия Боцевска е офталмолог с над 10-годишен опит и професионални интереси в областта на заболяванията на ретината. Завършила е медицина в МУ-София. Специалността си по офталмология придобива през 2015 г. Д-р Боцевска е част от екипа на Клиниката по очни болести на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ от 2013 г.

Източник: ИСУЛ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -