вторник, 23 юли, 2024
- Реклама -
НачалоИнтервюТоп кардиолог с прости съвети за здраво сърце до старини

Топ кардиолог с прости съвети за здраво сърце до старини

Много хора се сещат за здравето на сърцето си едва когато получат някаква диагноза или инфаркт. Често при изписване ме питат, каква диета да спазват, като мислят, че това е нещо, ограничено във времето, което продължава 2-3 седмици или месец, споделя водещият кардиолог проф. Добрин Василев, медицински директор на СБАЛК „МЕДИКА КОР“ в Русе. Той сподели впечатленията си от здравето на българите по време на годишната среща на фондация МОСТ в Албена, където по традиция се събират лекари и журналисти, за да обсъждат актуални теми.

Българите все още умират най-често от сърдечно-съдови заболявания. Причината за това е свързана основно с факта, че хората не искат да променят начина си на живот, въпреки че с възрастта това става все по-наложително.

Много българи все още пушат и пият много

Не може да има голям успех в лечението на високото кръвно, инфаркта, ако човек сам не поеме отговорност за здравето си, изтъква проф. Василев.

Световният опит показва, че подобряване на преживяемостта и качеството на живот може да се постигне само с профилактика и навременно диагностициране на различните сърдечно-съдови заболявания – хипертония, стенокардия, исхемична болест, атеросклероза и т.н.

Профилактиката е много трудна, тъй като хората с риск от инфаркт или инсулт трябва да осъзнаят, че е необходима трайна промяна в начина на живот. Трудностите идват от възпитанието в първите години от живота за начин на живот, поведение, начина на хранене. Това възпитание става в семейството, но и в училището.

Виж какво има в чинията, за да си здрав!

В практиката всеки ден виждам хора на 40-50 години, на които за първи път се открива някакво сърдечно заболяване, казва проф. Василев. Много малко от тях са готови да се откажат от навици като пушене, прием на алкохол или мазни, висококалорични храни. „Много малка част от пациентите променят нещо. Те са доволни, когато симптомите са отстранени, те излизат и смятат, че всичко им е ок, а то не е“, допълва той. Само един от 8 или 10 души (10-15%) имат волята за промяна.

„Питат ме за диета, а аз им казвам, че трябва да спазват начин на хранене докато са живи. Сблъскваме се с пасивна съпротива. Напълно съм убеден, че ако човек е достатъчно дисциплиниран, може да спре пушенето, да ходи всеки ден по 30 минути равномерно, да махне сладките неща от режима си на хранене или поне да не ги яде всеки ден, да ограничи силно мазното и тестените храни. Това гарантира един сравнително добър начин на живот в следващите години. Реалността показва обаче, че това не се случва“, обобщава проф. Василев, който е специалист по кардиология и инвазивна кардиология.

Безболезнени изследвания откриват рано коронарната болест на сърцето

новият скенер в Клиника по образна диагностика на Александровска болница

Новите технологии навлизат все повече в кардиологията и позволяват ранна диагностика на коронарната болест на сърцето. Стесненията на кръвоносните съдове, които са важни за сърцето, може да се видят много рано. Реално – още преди пациентът да е получил някакви симптоми. Вижда се и дали има запушване на съдовете на сърцето. Така се постига бърза и адекватна диагностика на коронарната болест на сърцето.

Като използваме скенер или ядрено-магнитен резонанс (ЯМР) за диагностика на сърцето увеличават шанса да се постигне изключително точна и ранна диагностика в случаите, когато заболяването протича като хронично. С тези технологии може да се уточнят причините за оплакванията на хората. Много по-точно се  установява степента на засягане на съдовете и сърцето.

Ползата за пациента е, че тези изследвания са неинвазивни – не се налага човек да бъде убождан като при коронарографията. Не се вкарва нищо в съдовете до сърцето. Изображенията от скенер или ЯМР помагат за установяване навреме на болестта и назначаване на подходящо лечение.

Хората не бива да се страхуват да идат на лекар, защото „може да им открият нещо“

Сърдечносъдовите болести позволяват да се живее десетилетия и то в добро здраве, ако се спазват указанията на кардиолозите. Тенденцията в развитите страни е да се прави подробна диагностика още при установяване на висок холестерол, високи стойности на кръвната захар.

Наличието на атеросклеротични плаки, запушване на съд не означава, че човекът е обречен. Точно обратното! Ако приема необходимите лекарства, направи съответните промени в начина на живот и ходи редовно на контролни прегледи, може да има още десетилетия живот в добро здраве.

За да може да го прилагаме, са нужни две неща – апаратура и квалифицирани кадри. Въпросът с кадрите е по-критичен за България. Непрекъснато говорим колко много лекари има у нас, но високо квалифицираните специалисти, които могат да работят с новите технологии не са чак толкова много. 

Автор Илиана Ангелова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -