сряда, 24 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноМлад лекар спаси от сигурна смърт 80-годишна жена

Млад лекар спаси от сигурна смърт 80-годишна жена

Млад лекар спаси от сигурна смърт възрастна жена, която почти се била задушила в дома си, където възникнал пожар. За случката в село Смилян разказа онлайн изданието Смолянпрес.

Когато излизал рано сутринта от дома си, д-р Светозар Марангозов не предполагал, че ще спаси човешки живот. Той отивал на лов заедно с брат си Владислав Марангозов, който работи в системата на МВР, когато двамата видели на улицата припаднала жена. Това била 80-годишната Нора Копитева. Малко по-рано, към 6 часа сутринта, в дома й възникнал пожар в стаята на втория етаж в къщата, където спяла жената. Жената успяла в просъница да стане и да се измъкне от къщата. Може би заради шока и задушаването от дима тя припаднала на улицата пред дома си.

Точно тогава оттам минава д-р Марангозов. Той веднага извадил лекарския си куфар и оказал първа помощ на припадналата възрастна жена.

Събралите се наоколо хора са впечатлени от всеотдайните му действия. Младият лекар коленичил в калта на колене, където оказвал първа помощ. Два пъти сърцето на пенсионерката спирало, но той не се отказвал и накрая успял да я върне към живот. В кметството на голямото родопско село са трогнати от постъпката му и го наричат „нашия ангел-спасител“.

Причината за пожара е коминът в спалнята. От там тръгнал пожарът, казват съселяните на Нора. Съседите веднага се притичали да гасят и успяват да потушат пожара.

От кметството в Смилян изказват огромната си признателност към д-р Марангозов и брат му, както и към всички, които са помагали. Благодарноста е за личното, отговорно и човешко отношение в такава ситуация.

Д-р Светозар Марангозов е родом от Смилян. Завършил е медицина в Тракийски университет – Стара Загора. От 2012 г. специализира в Клиниката по съдова хирургия към ВМА-София. В периода от 2013 до 2017 г. е лекар-ординатор в клиниката и през 2017 г. придобива специалност “Съдова хирургия”. Към момента е асистент и докторант в същата клиника. Има над 25 научни публикации и 15 конгресни участия по теми, свързани със съдовите заболявания. Носител е на награда на Българското национално дружество по съдова, ендоваскуларна хирургия и ангиология за “Най-добър клиничен случай на млад лекар“.

Редактор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -