сряда, 17 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаЛекарства за диабет и антибиотици само с електронна рецепта от 16 октомври

Лекарства за диабет и антибиотици само с електронна рецепта от 16 октомври

От 16 октомври 2023 г. в България ще се въведе задължителното електронно предписване на лекарства за лечение на диабет и антибиотици (антибактериални лекарства) за системна употреба. В аптеката пациентиет ще трябва да съобщят името си и датата на издаване на рецептата, за да могат да получат медикаментите си.

Всяка електронна рецепта ще съдържа информация за пациента (име, възраст, адрес), лекаря (име, УИН), фармацевта (име, УИН). В нея ще са описани отпуснатите лекарства (търговско наименование и количество) и два Национални референтни номера (генерират се при предписване и отпускане на лекарството).

Целта на въвеждането на електронните рецепти за тези две групи лекарства е да се гарантира прозрачност и контрол върху тяхното предписване и отпускане. Това ще помогне за предотвратяване на нерегламентираната употреба, особено на антибиотиците. Ще допринесе за намаляване на риска от антимикробна резистентност.

Безплатно приложение помага на лекарите да изписват лекарствата и от телефона си

За да могат да предписват електронни рецепти, медицинските специалисти трябва да разполагат с компютър, интернет връзка и специализиран медицински софтуер. Информационно обслужване е разработило и внедрило безплатно мобилно приложение за издаване на електронни рецепти. То епредвидено за ситуации, при които лекарят няма достъп до компютър с медицински софтуер.

НЗИС поддържа „офлайн“ режим на работа, в който при липса на интернет събитията се запазват и изпращат отново при възстановяване на свързаността. Също така е изграден контактен център, който може да бъде запитван при затруднения и трудности с функционирането на НЗИС.

Правоспособни лекари и лекари по дентална медицина, които са членове на съответната съсловна организация и са вписани в регистъра на районната колегия, могат да предписват електронно лекарствени продукти на специализиран медицински софтуер или на мобилното приложение eRx.

Всяка електронна рецепта ще съдържа два Национални референтни номера

Ето още веднъж резюмирани най-важните детайли:

  • Отпускането на електронни рецепти ще се извършва чрез Националната здравноинформационна система (НЗИС).
  • Всяка електронна рецепта ще съдържа два Национални референтни номера (NRN), които ще се генерират при предписване и отпускане на лекарството. NRN ще се използват за проследяване на движението на лекарството от предписването до отпускането.
  • За да могат да предписват електронни рецепти, медицинските специалисти трябва да разполагат с компютър, интернет връзка и специализиран медицински софтуер. Информационно обслужване е разработило и внедрило безплатно мобилно приложение за издаване на електронни рецепти в ситуации, при които лекарят няма достъп до компютър с медицински софтуер.
  • НЗИС поддържа „офлайн“ режим на работа, в който при липса на интернет събитията се запазват и изпращат отново при възстановяване на свързаността. Също така е изграден контактен център, който може да бъде запитван при затруднения и трудности с функционирането на НЗИС.
  • Правоспособни лекари и лекари по дентална медицина, които са членове на съответната съсловна организация и са вписани в регистъра на районната колегия, могат да предписват електронно лекарствени продукти на специализиран медицински софтуер или на мобилното приложение eRx.
Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -