събота, 27 април, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниСупермодерен скенер и рентген ще обслужват пациентите в Александровска

Супермодерен скенер и рентген ще обслужват пациентите в Александровска

Нова модерна апаратура, която позволява прецизна диагностика на заболявания, свързани със сърцето, съдовете или онкологични, заработи в УМБАЛ „Александровска“. На 5 октомври 2023 г. бяха официално представени две нови екипировки в Клиниката по образна диагностика – 128-срезов компютърен томограф и дигитален графично-скопичен рентгенов апарат.

Тържественото събитие бе уважено от зам.-министъра на здравеопазването проф. Илко Гетов, ректора на Медицински университет – София акад. Лъчезар Трайков, декана на Медицински факултет към МУ проф. Димитър Буланов, представители на БЛС, АЯР, колеги и партньори.

По-ниско лъчево натоварване за пациентите от стандартното

„Това е важно събитие за Александровска болница и за цялото ни здравеопазване“, заяви проф. Атанас Йонков, изпълнителен директор на болницата. „С това ново оборудване ще можем да предоставяме на пациентите си още по-прецизна и навременна диагностика, което ще доведе до по-добро лечение.“

128-срезовият компютърен томограф SOMATOM go.Top от последно поколение е с възможност за провеждане на прецизни образни изследвания в широк спектър клинични области. Той разполага с характеристики, които позволяват изследването да се извършва по-бързо и с по-ниско лъчево натоварване за пациента от стандартното. В същото време се получават образи с изключително високо качество и диагностична стойност.

Новият рентген има софтуер за допълнителна обработка на образа

Дигиталният графично-скопичен рентгенов апарат „Шимадзу“ също е от последно поколение и предлага широка гама от възможности за образна диагностика. Той е снабден с високочувствителни дигитални детектори, чрез които образи с висока разделителна способност се визуализират в реално време, както и с софтуер за допълнителна пост-обработка на образа.

Оборудването е закупено с финансова подкрепа от Министерството на здравеопазването. „Това е инвестиция в бъдещето на нашето здравеопазване“, заяви проф. Илко Гетов. „С новото оборудване Александровска болница се превръща в един от водещите центрове за образна диагностика в България.“

Източник: УМБАЛ Александровска

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -