четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниИновативен метод маха страничните ефекти при лъчетерапия на простата

Иновативен метод маха страничните ефекти при лъчетерапия на простата

Иновативна процедура за елиминиране страничните ефекти от облъчването на правото черво при лъчетерапия на простата се прилага за първи път у нас в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Младост. Д-р Камен Недев, ръководител дейност „Брахитерапия“, е единственият сертифициран лекар на Балканите, прилагащ процедурата.

Лъчетерапията е един от основните методи за лечение на рак, при който йонизиращите лъчи проникват в тъканите и убиват раковите клетки. Има риск обаче, радиацията да стигне не само до туморните клетки, но и до здравите тъкани около тях. Модерната лъчетерапия вече е намалила тази излишна радиация и се понася от пациентите по-добре. Новите технологии обаче свеждат тези странични ефекти почти до нула.

Как се лекува рак с брахитерапия?

Лъчетерапията на простата е близо до правото черво

При лъчетерапия за рак на простатата един от основните проблеми е дозата, която би достигнала и правото черво, разположено точно зад простатата. Това може да създаде известен дискомфорт при пациента на по-късен етап.

Това би могло да се избегне с помощта на новия метод. Той отдалечава простатната жлеза от правото черво за периода на лъчетерапия чрез използване на специален хидрогел. Гелът отдалечава двата органа един от друг и така пречи лъчението да засегне самото право черво. Нормалната анатомия се възстановява скоро след приключване на терапията. Д-р Камен Недев вече успешно приложи тази процедура при 4-ма пациенти на болницата. Така те получиха шанса да продължават лечението си без страх от неблагоприятни странични ефекти.

Кои са новите медикаменти за лечение на рак?

“Радвам се за постигнатите крайни резултати и благодаря на пациентите, които ми се довериха. Процедурата се извършва под постоянен ехографски контрол в реално време. Това осигурява точното инжектиране на течност, която скоро след това се превръща в гел. Той е съставен от биоразградим материал и остава на мястото си за целия курс лъчетерапия на простатата. След това се абсорбира напълно от тялото на пациента”, пояснява д-р Недев.

В момента новата процедура се прилага само в Aджибадем Сити Клиник УМБАЛ Младост. Достъпна екакто за пациентите, които ще продължат лечението си в болницата, така и за пациенти, които планират лъчетерапия в друго болнично заведение. Необходим е предварително записан час за консултация на *5544.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -