четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоИнтервюВодещ немски вирусолог: Опасна ли е новата мутация на Covid-19 - Pirola?

Водещ немски вирусолог: Опасна ли е новата мутация на Covid-19 – Pirola?

Инфекциите с коронавирус бележат възход в последните седмици. Какво да очакваме през есенно-зимния сезон, има ли нови мутации, опасни ли са те и може ли да се мисли за нови ограничения? Смислени ли бяха ограниченията, през които минахме по време на пандемията? Да се ваксинираме ли срещу новите варианти на  Covid-19? Тези и други въпроси коментира в интервю за немския в. “Цайт” водещият немски вирусолог проф. Кристиан Дростен. Той е директор на Института по вирусология към болницата „Шарите“ в Берлин. Предлагаме на вашето внимание интервюто с известни съкращения. В него той обяснява, защо без ваксините още щяхме да сме в капана на пандемията. Снимка: Charité / Wiebke Peitz

Проф. Дростен, какво точно да очакваме като заболяемост през есента и зимата?

Тези прогнози стават все по-трудни: сега имаме много разнообразен вирус и също толкова разнообразен имунитет. За редица хора последният контакт с вируса вероятно е бил миналата зима или по-рано. Защитата срещу заразяване със Sars-CoV-2 ще е намаляла значително. Но не и този, който пази от тежко протичане. Сега този имунитет е много стабилен.

Миналата година имахме значителни вълни с варианта BA.5 на Omicron през лятото и есента. Последва тиха зима. Мога да си представя нещо подобно сега.

Пандемията приключи, глобалната извънредна ситуация в здравеопазването приключи. Не защото вирусът го няма, а защото има имунитет. Повечето хора вече са влизали в контакт с вируса няколко пъти и за щастие са били добре ваксинирани преди това.

Продължават да се появяват нови варианти: Eris или сега Pirola. Дали това е нова заплаха всеки път или просто продължение на естествената еволюция на вируса?

Говорим за антигенетичен дрейф: вирусът продължава да се променя, но остава под контрол чрез имунитета, широко разпространен сред населението. През последните няколко седмици научната общност разгледа по-отблизо BA.2.86, известен също като Pirola, и имаше известно напрежение в тези среди.

Поради многото мутации имаше подозрение, че вариантът може да избяга от имунната система.

Този вариант е генетично толкова далеч от Omicron, колкото Omicron беше от Delta. Но данните изглеждат успокояващи. Имунното бягство не е забележимо голямо. Това означава, че новите ваксини вероятно ще работят. И засега нямаме данни за по-тежко протичане на заболяването.

Не трябва ли да се тревожим, ако нов вариант натрупа мутации?

Преди две години по-голямата трансмисивност поради нови мутации винаги означаваше, че повече хора се разболяват сериозно. Просто защото имунитетът срещу тежко протичане все още не беше пълен. Междувременно по-голямата част от хората са развили имунна защита чрез инфекции, която е насочена срещу целия вирус, а не само срещу шиповия протеин от ваксината. За това бяха необходими инфекции.

Но това, което не трябва да забравяме, е, че ако голяма част от населението не беше ваксинирано и по този начин не беше намалило тежестта на заболяването си в случай на инфекция, вероятно все още щяхме да сме в капан. Нашето общество просто е твърде старо, за да остави този вирус да се развива без ваксинация.

Рядко вирус е бил изследван толкова интензивно и толкова бързо. Има ли още мистерии?

В нашата лаборатория сега провеждаме още по-фундаментални изследвания за това как вирусът се е променил стъпка по стъпка. Ние изследваме целия геном, а не само промените в шиповия протеин. Въпреки това, по-голяма част от нашата изследователска работа все още е фокусирана върху вируса MERS. Заедно с птичия грип H5N1, виждам MERS като патоген, който трябва да се следи.

MERS засяга камилите и е особено разпространен на Арабския полуостров. До момента повече от 800 души са починали от инфекции с вируса. Смятате ли, че е възможна пандемия от MERS?

MERS вече успя да прескочи от човек на човек три или четири пъти подред, например по време на огнища в болници. Но вирусът все още не е преодолял бариерата на непрекъснатото предаване от човек на човек. В момента веригите на заразата продължават да се изчерпват, ако спрат да го правят, ще имаме пандемия. Въпреки това, еволюционните процеси, които биха били необходими за това, са сложни. Това не става бързо.

През пролетта се появиха най-силните доказателства , че пандемията е започнала на пазара за диви животни в Ухан , а не в лабораторията. Международен екип, ръководен от американския микробиолог Александър Критс-Кристоф, успя да оцени оригиналните геномни данни от пазара за първи път. Това помогна ли да се даде окончателен отговор на въпроса за проидхода на ковид?

Не, но е много близо. Поглеждайки назад, може да се каже: С течение на времето се появяват все повече и повече улики за животински произход. От друга страна, няма научни доказателства, че вирусът идва от лабораторията. Генетично доказано е, че енотовидните кучета, типичните животни носители на Sars-CoV-2, са били на пазара. Вирусът е открит в същите проби, например от конюшни и отпадни води. На пазара имаше не само оригиналния вариант, но и малка негова модификация. Това е точно това, което бихте очаквали от естествен източник на вируси. Но това не е окончателно доказателство. Щяхме да имаме това, само ако животните на пазара и в околните развъдници бяха тествани по това време. Вместо това пазарът беше евакуиран, а животните убити.

По-добре ли сме подготвени за следващата пандемия?

Има разработки в науката, които могат да помогнат с това. Но все още не виждам това да се случва на политическо и медийно ниво.

Всеки намира доказателства за личното си мнение в обширната изследователска литература. Но междувременно по инициатива на Британското кралско общество е извършена първата методически правилна обработка на първичната литература. Изводите – кое е проработило и кое не – вече са по-ясни за тази най-сериозна фаза от пандемията 2020/21. Въпреки това, те почти не са стигнали до медиите досега.

маската предпазва от заразяване с вируси

Къде са били най-големите ползи по отношение на ефективността на предпазните мерки?

Тук мога да назова само повърхностно няколко неща. Ограниченията за срещи и масови събирания, правилата за дистанция и маските например бяха много ефективни. Колкото по-добри бяха маските, толкова по-ефективни бяха, особено маските FFP2 и особено когато бяха задължителни за всички. Изискването за хоум офис със затварянето на работните места постигна много. Затварянето на училищата не само намали броя на заразените, но и ясно намали броя на болните и починалите в обществото като цяло. Разбира се, това не компенсира щетите, причинени от затварянето на училища и отменените часове, но това не беше целта тук.

Според вирусолога Изабела Екерле ковид никога няма да се превърне в безобиден вирус на настинка. Какво мислите?

И аз не бих го нарекъл вирус на настинка. Всеки, който го се зарази през следващите няколко години, ще продължи да има болки в гърлото, кашлица и понякога треска. Но поради стабилния имунитет чрез ваксинация и инфекция, Covid сега е като обикновена настинка – или понякога грип – за повечето хора.

Можеше ли пандемията да се пребори също толкова добре без иРНК ваксините?

В много части на света бяха използвани почти само ваксини, в които иРНК не играеше роля. Това бяха векторни ваксини и инактивирани цели вирусни ваксини. Те също бяха ефективни и безопасни. Но особено в повечето индустриализирани страни, където възрастта на населението е особено висока, иРНК технологията значително съкрати времето за изчакване до ваксинация.

Много хора също се чувстваха неудобно от бързо разработена, напълно нова ваксина. Мислите ли, че Нобеловата награда ще промени скептицизма?

Аргументът за предполагаемия набързо разработен нов метод не е оправдан. Проучванията за одобрение бяха много задълбочени. Но изглежда, че дезинформацията винаги намира начин. Важността на този проблем не може да бъде надценена. Всички институции в обществото трябва да се борят срещу това. В това отношение аз особено оценявам решението на Комитета за Нобелова награда.

Ще се ваксинирате ли с адаптирания бустер през есента?

Здрав съм и няма препоръка за ваксинация за моята възрастова група, така че не. Не се страхувам от странични ефекти. Познавам ги добре, те са в диапазона на другите ваксини.

Тествате ли се, ако имате симптоми?

Да, винаги бих искал да знам с какво съм заразен, тъй като тестовете са налични. Но тестовете за общото население вече не трябва да се заплащат или да стават задължителни. Съотношението разходи-ползи вече не е правилно.

Виждате повече хора, които отново носят маски в автобусите и метрото. Ще сложите ли пак такава през зимата?

Бях ваксиниран три пъти и бях заразен два пъти. И не съм на възрастта, в която трябва да мисля за повишен риск. Вече не бих носел маска, за да се предпазя. Ако отново имаше изискване да нося маска , което не очаквам, разбира се, щях да го спазвам.

Превод и редакция Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -