четвъртък, 30 ноември, 2023
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеКои са причините да се заразим повторно с коронавирус?

Кои са причините да се заразим повторно с коронавирус?

С увеличаване на броя боледуващи от коронавирус, все повече хора се питат, колко често може да се заразим, още повече, че непрекъснато се съобщава за нови мутации. По-леко ли протича повторното заразяване, нараства ли рискът от дълъг (long) COVID с всяко ново заразяване? Ето отговор на тези и други важни въпроси, базирани на научни данни, събрани до момента.

Рискът от повторно заразяване със SARS-CoV-2 е подобно на този при другите коронавируси, които са доста разпространени. Човек може да се зарази с него повече от един път през живота си, тъй като имунитетът не е толкова продължителен.

Според учените през първите три месеца след преболедуване е малко вероятно да се заразите пир повторна среща с вируса. Това обаче не важи за мутациите, които са доста променени. В момента рекордът за най-къс срок между две заразявания е 20 дни. В Statens Serum Institut в Копенхаген са оценили данни от 1,8 млн. души, регистрирани с ковид. 47 от тях са се заразили повторно 20 до 60 дни след първия положителен тест – първо с варианта омикрон BA.1, а после и с BA.2.

Ето защо някои хора боледуват по-тежко от коронавируса

По данни от Великобритания средният интервал между заразяване и повторно заразяване в момента е малко под една година (343 дни), като най-дългият регистриран интервал е малко под две години (650 дни).

Новите мутации ли са причина за повторното заразяване?

Дали ще се заразим с вирус зависи от две неща: вируса и нашата имунна система, а тя е свързана с общото здравословно състояние на организма, възраст, хранене, наличие на хронични заболявания. Ако имунната памет е слаба или бързо намалява, определено можете да се заразите отново със същия вариант.

Може да има различни причини за слаба или отслабена имунна памет. Най-често срещаната причина е дългият период от време след последния контакт с вируса или ваксинациите. За разлика от морбили, например, една инфекция или ваксинация с или срещу корона вируси не създава имунна защита през целия живот. Възможно е първоначалният имунен отговор на инфекцията или след имунизация да е скромен, защото защитните сили на тялото са увредени. Възрастните хора и хората с отслабен имунитет често реагират на ваксинации или инфекции с по-слаб и по-лош отговор на антителата.

Евтин домашен разтвор предпазва от коронавирус

Ако е второ боледуване, означава ли това автоматично, че ще е по-леко?

В повечето случаи втората инфекция протича по-леко, но това не е задължително. Поставените ваксини срещу ковид или предишно боледуване предпазват повечето хора от тежко протичане при повторно заразяване с коронавирус. Ако вече сте минали през болест или имунизация обаче не означава, че ново инфектиране няма да се случи. Особено ако са минали месеци, това е напълно възможно.

Реинфекциите се случват непрекъснато, но в повечето случаи протичат леко, посочва д-р Рейчъл Прести, инфекционист от Вашингтонското училище по медицина. Лекото боледуване не изключва обаче симптоми като температура, болки по цялото тяло и мозъчна мъгла.

Как да се пазим от заразяване с коронавирус през очите?

Що се отнася до трайните последици за организма и здравето, има различни мнения по въпроса дали всяка нова инфекция влошава все повече общото състояние. Американско проучване от Вашингтон, чиито данни бяха оповестени на 17 юни 2022 г. породи буря в научните среди. Авторите твърдят, че с всяка нова коронавирусна инфекция нараства рискът от последици за здравето с влошаване на работата на белия дроб, сърцето, бъбреците и нервната система. Според тях изводите важат както за боледуващи без ваксина, така и за тези, които се разболяват въпреки имунизацията. От наблюдаваните 250 000 души в проучването 39 000 били с две или повече реинфекции.

Породилият се дебат в научните среди обаче сочи, че методите, използвани в проучването не дават основание да се направи такъв категоричен извод. В допълнение се посочва, че повечето научни наблюдения излизат със заключение, че повторна или трета реинфекция протича доста по-леко от първата.

Увеличават ли повторните инфекции риска за дълъг (long)-Ковид?

Тук също има различия в мненията на учените. Част от тях казват, че дългият Ковид може да се прояви след всяка една инфекция, все едно дали тя е първа, втора или трета. Все пак рискът си остава най-голям при хората, които боледуват за първи път и не са ваксинирани. Причината е, че имунната система в този случай не е подготвена изобщо и вирусът успява да се размножава необезпокояван в първите дни много по-интензивно. Обемът на вирусните частици в организма е един от факторите, които се свръзват продължаващите седмици наред симптоми, дори след отзвучаване на острата фаза. Дългият Ковид засяга около една пета от всички преболедували.

Обратими ли са уврежданията на белия дроб от коронавируса?

Засега обаче продължава да бъде загадка, кои са точните причини за дългия ковид. Няма достатъчно данни и по въпроса, какви са дългосрочните последици за органите и за общото здраве поради повтарящи се инфекции с коронавируса, коментира Джулиет Пълиъм от Южноафриканския център по епидемиологично моделиране. Според нея пандемията е отскоро и е нужно да мине малко повече време.

Как да се предпазим от реинфекция

Правилата за предпазване от реинфекция са същите, като предпазните мерки срещу първа инфекция:

  • Носене на маска на закрити места;
  • Спазване на разстояние от другите хора;
  • Редовно проветряване на помещенията;
  • Често и грижливо измиване на ръцете.

За възрастните хора и тези с отслабена имунна система (хронични, автоимунни заболявания, прием на имуносупресори) се препоръчва четвърта бустерна доза ваксина. За съжаление новите мутации на вируса изпреварват най-новата версия на ваксините, адаптирани към Омикрон от подтипа BA.1. Защитата не е достатъчна срещу най-новите подвидове BA.4 и BA.5. В момента усилията на учените по света са фокусирани върху създаването на универсална ваксина под формата на спрей за нос. В идеалния случай тя ще пази както от настоящите, така и от бъдещите подварианти на коронавируса. Както става ясно от данните в различни страни по света, дори средата на лятото не е достатъчна гаранция за намаляване на случаите на ковид.

Използвани източници:

Pharmazeutische Zeitung: Reinfektionen bei weniger als 1 Prozent der Genesenen

Time: As the Virus Evolves, COVID-19 Reinfections Are Going to Keep Happening

Medrxiv.org: Occurrence and significance of Omicron BA.1 infection followed by BA.2 reinfection

National Library of Medicine: How quickly can you catch COVID-19 again?

The New England Journal of Medicine: Severity of SARS-CoV-2 Reinfections as Compared with Primary Infections

Research Square: Outcomes of SARS-CoV-2 Reinfection

Quanta Magazine: An Immunologist Fights COVID with Tweets and a Nasal Spray

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -