петък, 2 юни, 2023
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеКак да се пазим от заразяване с коронавирус през очите?

Как да се пазим от заразяване с коронавирус през очите?

Очите, както носа и устата, могат да бъдат входна врата за коронавируса. Най-лесно опасната инфекция може да попадне директно в очите, когато със замърсени ръце пипаме лицето и очите. Тогава е възможно да развием конюнктивит, за който отскоро се говори като нов симптом на коронавируса (COVID-19), казва д-р Димитриос Власиадис, очен лекар в МБАЛ „Централ хоспитал“, Пловдив.

Най-лесно е да се защитим чрез очилата  – предпазни, слънчеви или диоптрични. Те затрудняват попадането на вируса по въздушно-капков път директно в очите, особено когато около нас има много хора, в градския транспорт, в магазина. Препоръчва се на пациентите, носещи редовно контактни лещи, да преминат за известно време към носенето на очила поради риска да се замърси контактната леща от пръстите ни и след това директно да се постави върху роговицата.

Кога не бива да се носят контактни лещи?

Симптоми в очите, свързани с COVID-19

Зачервяване, оток на очите, дразнене и прозрачен секрет са сред първите симптоми на коронавируса, посочи д-р Димитриос Власиадис. Установено е, че при 1-3 % от пациентите с доказана COVID 19 инфекция се развива конюнктивит и има вероятност първата среща със здравната система на такъв болен да е в кабинета на офталмолога.

Затова в тази пандемична обстановка пациентите, които посещават очните кабинети, най-напред се питат за скорошно пътуване до чужди страни и региони. След настаняване в стационара е задължително да бъдат наблюдавани за симптоми, свързани с инфекции на долните дихателни пътища, като кашлица, температура, недостиг на въздух.

Корона вирус – какви са симптомите и лечението?

Вирусът се отделя със сълзите

Тъй като вирусът се отделя и със сълзите, при работа в кабинета, се препоръчва лекарите да използват лични предпазни средства – ръкавици, маски, еднократни или възможни за стерилизация накрайници за тонометрия. Апаратурата и инструментариумът се дезинфекцират по обичайния начин преди и след всяко посещение на пациент в кабинета. След приключване на работния ден всички повърхности се обработват с дезинфекционни разтвори.

Пациентите с очни заболявания в никакъв случай да не отлагат повече консултацията с офталмолог. Този призив отправи началникът на Очно отделение в МБАЛ „Централ Хоспитал“ д-р Димитриос Власиадис, според когото пандемията от коронавирус все още парализира значителна част хората и те се боят да посещават кабинетите на лекарите.

Страх от инфекция кара пациенти да отлагат прегледа, имат усложнения

сухо око възпаление на окотоВ последните дни се увеличават случаите на пациенти, които търсят лекарска помощ, защото положението им вече е станало непоносимо. При някои от тях обаче забавянето е с давност по-голяма от 4 месеца, въпреки оплакванията, които са имали.

През втория месец на пандемията по спешност в отделението е приет възрастен мъж с херпетичен кератит /б.а. – заболяване на роговицата на окото, причинено от херпес вирус/. Състоянието на 78-годишния мъж е изключително тежко, защото от страх да не се зарази, се е самолекувал с компреси около 3 седмици. Все пак дойде на време и нямаше трайни и необратими последици, отбеляза началникът на отделението.

Според него епидемичната обстановка в никакъв случай не бива да е причина да се изостави вече назначеното от офталмолог лечение, защото има риск състоянието на болния да се влоши необратимо. Д-р Власиадис смята, че най-честите заболявания, които екипът диагностицира в карантината са рефрактивни аномалии, макулна дегенерация, диабетна ретинопатия, глаукома, катаракта. Заедно с това по време на престоя вкъщи повечето хора натовариха очите си повече от обикновено. Намалено зрение, главоболие, световъртеж, болки на очите, плуващи мътнини и възпаления са само част от симптомите, които карат пациентите да ни посещават в момента.

Източник: Пресцентър на МБАЛ Централ Хоспитал

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -