петък, 12 април, 2024
- Реклама -
НачалоХраненеКоприва за пречистване на организма и ускоряване на метаболизма

Коприва за пречистване на организма и ускоряване на метаболизма

Копривата е същински дар от природата – едно от най-полезните растения, които могат успешно да се използват срещу стрес, умора и отслабен имунитет. При това лесно може да си я набавите безплатно по време на следващата разходка, тя се среща много често сред природата. Михаил Гинсбург, директор на Самарския изследователски институт по диететика и диетотерапия, изтъква, че копривата е в състояние да повиши имунната защита и да ускори възстановяването на увредени клетки.

Ползи за здравето от копривата

„Копривата съдържа доста голямо количество биоактивни вещества, по-специално флавоноиди, витамин В9, известен още като фолиева киселина, и аскорбинова киселина, тоест витамин С. Всички тези елементи са полезни за метаболизма, но и за регенерацията на клетките. На практика няма противопоказания за консумацията на коприва, може би трябва да внимавате само ако страдате от стомашни заболявания като гастрит или пептична язва “, казва Гинсбург. Допълва, че дефицитът на витамин В9 може да предизвика анемия, развитие на заболявания на сърдечно-съдовата система и депресия.

Фолиевата киселина влияе върху състоянието на кожата и ноктите, както и върху структурата на косата. От своя страна витамин С, който се съдържа в изобилие в копривата, има положителен ефект върху кръвоносните съдове и имунитета.

Някои хора не харесват растението, защото причинява неприятен обрив по кожата при допир. При брането, разбира се, трябва да се ползва гумена или други ръкавица, а след това е достатъчно да попарите листата с вряла вода, за да неутрализирате ефекта на жилене.

Ето още някои основни ползи за здравето от копривата:

 • има дрениращ ефект и предотвратява задържане на вода или камъни в бъбреците;
 • пречиства пикочните пътища;
 • помага при уриниране, например при започващи проблеми с простатата или инфекция на пикочните пътища. Симптомите на лек цистит се облекчават;
 • помага при дефицит на желязо и има кръвообразуващ ефект.

В народната медицина употребата на коприва отдавна се препоръчва:

 • за детоксикация през пролетта;
 • при жълтеница;
 • за подобряване на храносмилането;
 • срещу ревматизъм и артроза;
 • за регулиране на нивата на кръвната захар;
 • за укрепване на имунната система;
 • при възпалителни заболявания на червата като болест на Крон;
 • за повишаване на либидото и потентността срещу безплодие и импотентност (семена от коприва).

Чай от коприва – приготвяне, за какво се ползва

Ако не умеете или не искате да приготвяте храна с коприва, може да се възползвате от лечебните й свойства под формата на чай. Берат се само най-горните, най-млади и свежи листа. Три-четири лъжички свежи листа или една лъжица сушени се заливат с 200 мл вряла вода. Оставяте да киснат 10-15 минути и прецеждате.
Чаят от сухи листа може да има мирис на нещо гнило, малко лимонов сок обаче ще подобри вкуса му. Може да се добави и лъжичка мед. За пролетно пречистване на организма се препоръчва да го пиете три пъти дневно в продължение на 3-4 седмици.

Източник: radiosputnik.ria.ru

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -