12 признака, че страдате от недостиг на желязо

PRINT
анемия

Дефицитът на желязо в кръвта е често срещано състояние. Жените са засегнати по-често, но не разпознават симптомите. Според лекарите една от 10 жени в детеродна възраст има подобен здравен проблем, само че много от тях не подозират за проблема си. Той може лесно да бъде изяснен с помощта на кръвен тест.

Какви са дневните ни нужди

умора отпадналост анемияЖените трябва да приемат дневно около 15 мг желязо. При добре балансирано хранене това не би трябвало да е проблем. Желязо се съдържа преди всичко в месото, варивата и пълнозърнестите продукти. Затова вегетарианците трябва да ядат повече от последните две групи. Бременните и кърмачките трябва да са по-внимателни с храненето, защото имат двойни нужди от желязо в сравнение с нормалното.

Дефицит на желязо възниква, когато приемът трайно е под тези 15 мг, или пък ако жената губи повече кръв, например при по-дълъг и по-обилен менструален цикъл. Язвички в стомаха и червата също могат да провокират липса на желязо, както и кръводаряване. В най-лошия случай се стига до малокръвие, което повишава риска от сърдечно-съдови заболявания.

Симптоми за дефицит на желязо

Тези симптом ине са специфични и повечето хора си ги обясняват с друго. Ето ги:

 1. Чувствате се отпаднали
 2. Бледи сте
 3. Вечно сте уморени
 4. Трудно се концентрирате
 5. Често боледувате
 6. Ноктите ви се цепят
 7. Имате по-изразен косопад
 8. Кожата е суха
 9. Ъгълчетата на устните се цепят
 10. Имате главоболие
 11. Вие ви се свят (световъртеж)
 12. Сексуалното ви желание е намалено
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Анемията – видове и симптоми
Уголеменият далак е заради болести на кръвта или инфекция 
Лападът съдържа изобилие от органично желязо 

Тези симптоми се появяват, понеже липсата на желязо пречи на доброто снабдяване на тялото с кислород. Желязото е нужно на организма, за да транспортира кислорода, за някои процеси на обмяна на веществата, за снабдяването на клетките с енергия и за силна имунна система.

Терапията е според индивидуалното състояние

Според резултатите от кръвния тест и причините за железния дефицит лекарят ще предложи съответната терапия. Тя трябва да бъде съпроводена от храна, богата на желязо, често съпроводена с билки или желязо на таблетки.

Връщането към нормалните нива може да продължи месеци, тъй като организмът може да усвоява желязо само в много малки количества – общо запасите му са от 3-4 грама.

Източник: Focus.de

[Общо: 12    Средно: 3.3/5]
12 признака, че страдате от недостиг на желязо беше последно модифицирана от: май 23rd, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *