понеделник, 11 декември, 2023
- Реклама -
НачалоПрофилактикаБезплатни прегледи за рак на гърдата през октомври

Безплатни прегледи за рак на гърдата през октомври

Безплатни прегледи за рак на гърдата ще се проведат традиционно през месец октомври и през 2023 година. Месецът е посветен на борбата с това най-разпространено сред жените онкологично заболяване. В България все още при много жени ракът на гърдата се открива в напреднал стадий. Напредъкът на медицината и новите терапии, разработени през последните години дават наистина нови възможности за успешно лечение на този вид тумори. Важно е обаче диагнозата да бъде поставена рано.

В България жените след определена възраст имат възможност за безплатен мамографски преглед. Много от апаратите у нас обаче са грохнали и не дават надеждни данни, признават лекари. Така може да се пропуснат някои пациентки с ранен рак на гърдата. Липсват и скринингови програми. Затова кампании като тази през октомври, в която се включват различни болници в страната, дават една допълнителна възможност за жените, които се грижат за здравето си.

Болници и центрове, които ще преглеждат безплатно (списъкът ще се актуализира)

Специалисти от Отделението по хирургия на гърда на УСБАЛ по Онкология „Проф. Иван Черноземски“ в София ще се включат в кампанията, провеждайки безплатни мамологични прегледи всеки делничен ден през целия месец октомври след предварително записан час. Бъдете отговорни към здравето си и запишете своят час за безплатен преглед на тел: 02/ 807 6299.

За поредна година, високо специализирани хирурзи- онколози от Комплексен онкологичен център – Пловдив ще извършват безплатни прегледи и консултации за рак на млечната жлеза. Кампанията традиционно ще се проведе в рамките на Световния месец за борба с рака на гърдата, в периода от 09.10.2023 до 13.10.2023 г. от 13:00 до 15:00 часа. Профилактичните прегледи ще се извършват в Блок 3, кабинет 1 на База 1 на КОЦ Пловдив, намираща се на бул. Васил Априлов 15А. При необходимост дамите ще бъдат насочвани към допълнителни безплатни изследвания в лечебното заведение.

Желаещите да бъдат консултирани е необходимо да се запишат предварително, на телефоните на регистратурата, в Диагностичен консултативен център – 032/278 721, 032/278 765, 032/278 761.

Болница „Сърце и Мозък“ в Плевен обявява кампания за ранен скрининг за рак на гърдата през месец октомври. Високотехнологичният болничен комплекс организира безплатни прегледи на млечни жлези, които ще се извършват от д-р Димо Митев – хирург в клиниката по Гръдна хирургия и ехографски прегледи от Д-р Съмър Ел Шемери д.м. – специалист от клиниката по Образна диагностика.

Д-р Димо Митев и д-р Съмър Ел Шемери д.м. ще извършват прегледите всеки понеделник и сряда от 16:00 ч. до 18:00 ч. след предварително записване на тел. 056703003.

В същата болница – „Сърце и Мозък“ в Плевен, започва кампания за безплатни кардиологични прегледи при пациентки с рак на гърдата с цел превенция на клинична и субклинична проява на кардиотоксичност. Инициативата е посветена на Световния месец за борба с рака на гърдата – октомври и се организира от Клиниката по кардиология с ръководител проф. Яна Симова, с подкрепата на Клиниката по медицинска онкология с ръководител доц. Наталия Чилингирова, съобщават от лечебното заведение.

Кампанията ще продължи през целия октомври. Необходимо е единствено предварително записване на час на тел.: 064 678 400. Желателно е пациентите да носят медицинска документация и актуални изследвания, ако разполагат с такива.

Прегледите ще се извършват от екипа по кардиоонкология – д-р Мартина Самарджиева, д-р Вероника Петрушева и д-р Мартин Сираков. Те ще приемат пациентки всеки понеделник от 16:00 до 18:00 часа и във вторник, сряда и четвъртък от 08:00 до 10:00 ч.

„Проявите на кардиотоксичност са сред най-често срещаните странични ефекти на противотуморната терапия, прилагана за лечение на пациентите с рак на гърдата. Кардиотоксичността може да се прояви под различни форми – сърдечна недостатъчност, ритъмно-проводни нарушения, кардиомиопатиии, исхемична болест на сърцето, тромбоза на артерии и вени“, обяснява д-р Самарджиева. 

На база на получените резултати от прегледа ще бъде изготвена прогноза за очаквани прояви на кардиотоксичност при всеки пациент и индивидуален план за проследяването му от кардиолог. Целта е да се предотврати увреждане на сърцето от противотуморната терапия в хода на лечението, за да могат пациентите успешно да проведат целия курс на лечение за рак на гърдата, отбелязват от здравното заведение.

Редактор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -