събота, 24 февруари, 2024
- Реклама -
НачалоИзследванияКоронарографията е метод за диагностика и лечение

Коронарографията е метод за диагностика и лечение

Коронарографията е вече рутинен у нас метод за изследване на сърцето с помощта на катетър. Предимството е, че паралелно с диагностиката може да започне и лечение – например поставяне на стент при остър инфаркт на миокарда. Прилага се само в специализирани клиники и катетеризационни лаборатории. Контрастните вещества, които се вкарват в кръвообращението, правят видим за рентгена този важен орган отвътре. Лекарите могат да измерят двете камери и кръвта, която минава през сърцето за минута, а също и да осъществяват различни терапевтични процедури.

Коронарографията се прави с местна упойка. Лекарят вкарва тънък и гъвкав катетър в кръвоносен съд – обикновено на ръката или крака. Чрез артерия (ляво предсърдие) или вена (дясно предсърдие) тръбичката се придвижва до големите кръвоносни съдове и камерите на сърцето, обясняват кардиолози пред немското сп. „Фокус“. На върха на катетъра обикновено се намира миниатюрен измервателен инструмент или миниатюрни клещи, когато трябва да се вземе проба тъкан. Чрез катетъра се вкарва контрастно вещество, което прави видими структурата на сърцето или коронарните съдове на монитор (ангиография).

Д-р Кирил Карамфилов: Кардиолозите вече може да предвидят инфаркта и да го спрат

Резултатите от процедурата

Изследването на сърцето с помощта на катетър установява кръвното налягане в големите съдове и сърдечните камери. Може да се установи и изтласкването на кръвта към белите дробове. След като лекарят впръска контрастното вещество, то помага да бъдат изобразени на многобройни рентгенови снимки кръвоносните съдове, камерите, сърдечните клапи и тяхната способност да се отварят и затварят. Получените кадри могат да разкрият анатомични отклонения от нормата или смущения в кръвоснабдяването.

Чрез инструменти, които се вкарват в тялото с помощта на катетъра, може да се вземат и проби кръв, които да се изследват за нивата на кислород и въглероден двуокис. Възможно е да се вземе дори проба от сърдечния мускул вътре в камерите. Изследвания като ехокардиография, сцинтиграфия на миокарда, магнитен резонанс или компютърна томография обикновено предхождат катетеризацията на сърцето. Коронарографията дава по-ясна картина за тежестта на сърдечното заболяване и необходимата терапия.

Какви са рисковете от интервенцията

Усложненията по време на изследването на сърцето с помощта на катетър са относително редки и настъпват при по-малко от 1%. Възможни са например реакции на свръхчувствителност към контрастните вещества, леки инфекции или спукване на кръвоносен съд на мястото на убождането. В още по-редки случаи са възможни аритмии, настъпване на инфаркт, тромбози или емболия. Рисковете се повишават, ако предварително са налице заболявания.

Свързани теми: 37-годишен отказва лечение след инфаркт и умира

Все повече мъже под 50 г. с инфаркт

С коронарография лекуват исхемична болест и инфаркт

На снимката е най-новият модел ангиограф на „Сименс“.

АВТОР: БОЛЕНЗДРАВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -