четвъртък, 5 октомври, 2023
- Реклама -
НачалоХраненеПетте най-добри групи продукти срещу рака

Петте най-добри групи продукти срещу рака

Дори и най-полезните за здравето продукти не могат да опазят човека от онкологични заболявания, ако се консумират поотделно. Само ако в менюто присъства комбинация от различни храни, които доставят важни хранителни вещества на организма, се получава реална защита от туморите. Тезата бе представена от специалисти в Американския институт за изследване на рака.

Експерименталната им работа убедително доказва, че спазването на определена хранителна програма помага съществено да се снижи риска от появата на тумор. Учените съставили списък на задължителните продукти, които трябва да присъстват в менюто на човек всеки ден.

Продукти, съдържащи много фолиева киселина: портокалов сок, ягоди, дини, аспержи, яйца, слънчогледови семки и маруля. Фолиевата киселина е важен витамин от групата В, който пази от рак на дебелото и тънкото черво, а също и от рак на гърдата.

Продукти с ликопен: домати и доматени сосове (пюре, сок, кетчуп, салса). Ликопенът е пигмент, който придава червения цвят на доматите. Редовната им употреба снижава риска от няколко вида рак, един от които – този на простатата.

Продукти с ресвератрол: грозде – най-вече тъмното. Ресвератрол е мощен антиоксидант, който оказва противовъзпалително действие. Този ефект намалява вероятността от нежелани болестотворни процеси в организма.

Чай, но преди всичко зелен. В серия лабораторни изследвания зеленият чай доказал своята способност да предотвратяв рака на дебелото черво, на белия дроб, гърдата и простатата. Подобен ефект се забелязвал също в клетките на гърлото и кожата.

Цветни плодове и зеленчуци: Съдържащите се в тях вещества предотвратяват възникването на злокачествени образувания в различните органи и системи. При това учените казват, че колкото по-наситен е цветът им, толкова по-добър е защитният ефект. На денонощие трябва да се изяждат пет различни плодове или зеленчуци, за да има менюто предпазващ ефект за онкологичните заболявания.

СНИМКА: SXC

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -