вторник, 27 февруари, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеL-тироксин - как действа, кои са страничните ефекти

L-тироксин – как действа, кои са страничните ефекти

L-тироксин е хормон на щитовидната жлеза, който замества естествените хормони при хипотиреоидизъм и се предписва с тази цел. Намирането на точната доза за всеки пациент е задача, която може да отнеме седмици и дори месеци.

При правилно дозиране L-тироксин се понася добре. Контролните лабораторни изследвания ще покажат дали дозата е точна. Възможно е да се получи леко предозиране. Симптомите тогава са като при хипертиреоидизъм – нервност, сърцебиене и др.

Хора, които имат сърдечно-съдови заболявания (например хипертония) при започване на терапията, трябва да подходят доста внимателно. Напасването да дозата хормон трябва да става под лекарско наблюдение. Друго важно нещо е, че ел тироксин се влияе от приема на храни и напитки. Ето и малко повече подробности.

За какво се предписва L-тироксин

Хормонът се изписва на първо място при понижена функция на щитовидната жлеза. Тя може да е заради Тиреоидит на Хашимото или операция. Дава се и при гуша (струма), също и за да се предотврати гушата след операция на щитовидната жлеза.

Понякога се дава и при хиперфункция на жлезата паралелно с приема на тиреостатици, тоест медикаменти, които потискат функцията на щитовидната жлеза.

Какво е действието на L-тироксин

Щитовидната жлеза образува два хормона (Levothyroxin, T4) и трийодтиронин (Liothyronin, T3). Активният хормон всъщност е трийодтиронин Т3. Той влияе на многобройни процеси и функции в организма. Например обмяната на веществата, топлинната регулация на тялото, но има влияние и върху работата на мускулите, разграждането на мазнините, работата на черния дроб и сърцето, както и за растежа при децата.

Приеманият като медикамент L-тироксин се преобразува в организма до Т3 и изпълнява същите функции като този, който естествено образува жлезата. Тялото не прави разлика между собствените хормони и тези, приети с таблетка.

Понякога левотироксин се дава заедно с йод. Микроелементът е нужен на тялото, за да се образуват хормони. Внимание: Това не е основание да приемате безконтролно добавки с йод, тъй като те могат да бъдат противопоказани при някои състояния на щитовидната жлеза.

Как да приемаме правилно хормоните

Някои пациенти с определени заболявания трябва да започнат внимателно да напасват дозата си под наблюдението на лекуващия доктор. При тях трябва и по-често да се контролират съответните лабораторни стойности. Подобен внимателен подход се препоръчва при коронарна болест на сърцето, високо кръвно налягане, ритъмни нарушения, сърдечна недостатъчност или епилепсия. Същото се отнася и когато хипотиреоидизмът е отдавна или пък има други проблеми с обмяната на веществата (метаболитен синдром, хиперурикемия или подагра).

В рамките на 2-3 месеца най-късно трябва да е намерена точната доза за конкретния пациент. Тя зависи от различни фактори, сред които телесно тегло, възраст и съпътстващи заболявания. В зависимост от това колко висока или ниска е стойността на TSH, дозата се коригира допълнително.

Доколко интензивно ще подейства L-тироксин, зависи от състава на съответното лекарство. В тази връзка специалистите обръщат внимание, че не е препоръчително да сменяте лекарството си. Ако това все пак се наложи поради някаква причина, направете ново изследване на TSH.

Как да приемате L-тироксин

Лекарството се приема сутрин, поне половин час преди закуска. Най-добре с чаша вода, а не с други напитки като мляко, кафе или плодов сок. Хранителните продукти могат да намалят усвояването на хормона в червата.

Ако не можете да намерите точната доза за вас в аптеката, понякога се налага делене на таблетката. По принцип разпределението на активното вещество в една таблетка не е равномерно. Може да се получи така, че в едната половина да има малко повече от лекарството, а в другата – по-малка.

Това не би трябвало да окаже голямо влияние, тъй като в случая действието на хормона е с натрупване. Не става дума за ефект, който е краткосрочен. Тоест, ако трябва да приемате по 50 мг дневно, а имате таблетки с по 100 мг, не би трябвало да е проблем да я приемате на два пъти.

Какви са страничните ефекти на L-тироксин

Производителите на лекарства са длъжни да опишат в листовката всички странични ефекти, които някога изобщо са наблюдавани. Затова тази част от описанието се получава прекалено дълга и понякога е малко плашеща.

При хормонозаместителната терапия на щитовидната жлеза по принцип не се наблюдават странични ефекти, ако дозировката е правилната. Някакви оплаквания може да се наблюдават основно в периода на напасване на дозата. Обикновено са при леко завишена доза и наподобяват тези при хипертиреоидизъм. Често, при около 10% от хората може да се усети сърцебиене на моменти, безсъние или леко главоболие. При около 1% или малко повече се съобщава за ускорено сърцебиене и нервност.

Други симптоми, които може да се получат чрез приема на лекарството, приличат на тези при хипертиреоидизъм. Такива са например смущения в ритъма на сърцето, прекомерно потене, обриви по кожата, вътрешно безпокойство, мускулна слабост, стомашно-чревни оплаквания, треперене, нарушения на месечния цикъл.

При по-възрастните жени активното вещество може да повишат риска от остеопороза. Хормонът може да провокира отслабване на теглото. Внимание обаче - не го приемайте с цел за отслабване!

Влияния с други медикаменти и храни

Има редица храни и медикаменти, които влияят върху усвояването на хормоналното лекарство. Например млякото пречи на усвояването на L-тироксин в червата. Подобен ефект имат също таблетки с калций, желязо и антиацидни препарати (против киселини). Продукти, съдържащи соя, и мазни ястия също могат да намалят абсорбцията на хормона в чревния тракт.

Лекарства, които намаляват ефективността на хормоналното лекарство, са глюкокортикоиди (кортизон), бетаблокери (за понижаване на кръвното), противозачатъчни хапчета или хормони за лечение на симптомите при менопауза.

От своя страна левотироксин също може да промени ефекта на някои лекарства. Например може да отслаби ефекта за понижаване на кръвното, който идва от метформин, инсулин или глибенкламид. Преди всичко диабетиците трябва по-често да проверяват кръвната си захар, ако приемат хормони на щитовидната жлеза. Левотироксин освен това може да повиши ефекта на медикаменти за разреждане на кръвта като Phenprocoumon. При тях също трябва редовен контрол на стойностите.

Противопоказания - кой не бива да приема левотироксин

При алергична реакция срещу лекарството, то не бива да се приема. Не се препоръчва също на хора с нелекувана недостатъчност на надбъбречната жлеза или проблеми с хипофизата. Хормонът е противопоказан на хора с акутен инфаркт, остро възпаление на сърдечния мускул или на сърдечната стена (панкардит).

Бременните не бива да вземат едновременно L-тироксин и блокер на щитовидната жлеза.  Ако в медикамента освен хормона е включен и йод, списъкът на противопоказанията се разширява. Сред тях е и латентната хиперфункция на жлезата.

Ако пациентите се нуждаят от все по-висока доза, за да достигнат целевите си стойности, добре е да се направи изследване на стомашно-чревния тракт. Това подчертава проф. Петра-Мария Шум-Дрегер от Мюнхен пред германския “Ärzte Zeitung” (Лекарски вестник). Възможно е в основата на проблема да стои гастрит или инфекция с хеликобактер пилори, които затрудняват абсорбирането на хормона.

Не бих препоръчала на всеки пациент, който приема хормони за щитовидната жлеза, да си прави подробно изследване на стомаха, допълва тя. Пациентите с автоимунен тиреоидит обаче страдат с по-голяма честота от атрофичен гастрит и това трябва да се има предвид от лекуващите ендокринолози, заявява проф. Шум-Дрегер.

При пациенти с хипотиреоидизъм, при които щитовидната жлеза все още функционира частично, обикновено целевите стойности на TSH се достигат средно с дози от 100 до 125 мг левотироксин. Ако лабораторните резултати не са удовлетворителни, лекарите често мислят, че пациентите не вземат редовно таблетките си. Проблемът обаче може да е в стомаха, обяснява професорката. Дори когато жлезата е напълно отстранена оперативно, рядко има нужда от дози, по-високи от 150 мг, ако стомахът е наред, допълва тя.

Кои са целевите стойности на TSH

За ефективността на терапията с L-тироксин се съди обикновено по стойностите на TSH - хормон, отделян от хипофизата, с цел да се стимулира работата на щитовидната жлеза. Колкото по-висок е TSH, толкова по-слабо функционира тя. Целевите стойности най-общо могат да бъдат между 0,3 и 4,0 mU/l. По-конкретно за всеки пациент те трябва да бъдат определи съобразно неговата възраст, пол, съпътстващи заболявания. Докато за по-млади хора до около 50-55 г. например е добре TSH да бъде около 2-2,5 mU/l, за възрастните хора над 70 г. спокойно може да е около 4 mU/l.

Референтните стойности, установени в голямото американско проучване Third National Health Nutrition and Examination Survey (NHANES III) с 13 344 здрави доброволци установява граница от 0,45 mIU/l до 4,12 mIU/l на TSH.

Средно за жените стойностите са били 1,37 mIU/l (от 0,41 mIU/l до 4,09 mIU/l ), а за мъжете - 1,40 mIU/l (от 0,47 mIU/l до 4,15 mIU/l ).

Източник: Apotheken Umschau

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -