четвъртък, 25 април, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниУникална операция спаси момиче с две матки и две влагалища

Уникална операция спаси момиче с две матки и две влагалища

Екипът на д-р Атанас Чернев и д-р Наталия Петракиева-Чернева (на снимката), детско-юношески акушер-гинеколози от СБАЛАГ „Майчин дом“, приложи иновативен оперативен подход за корекция на женската анатомия при 11-годишно момиче с рядка вродена аномалия на женските полови органи.

Лекарите от „Майчин дом“ за първи път в България използваха минимално инвазивен подход за възстановяване на проходимостта на влагалището и функционалността на женските органи със запазване на репродуктивния капацитет и без нарушаване на девствеността. Извършената операция е щадяща – с по-малка кръвозагуба и травма, с по-бързо възстановяване и запазване на органите.

Детето е с рядка анатомична аномалия

Поради специфичен проблем в развитието на женските полови органи, детето се ражда с две матки, с две шийки и с две влагалища. Едното влагалищата завършва сляпо, което предизвиква сериозни здравословни предизвикателства. Аномалията е комбинирана и включва липса на бъбрек от същата страна на сляпо завършващото влагалище.

Преди настъпването на менструацията състоянието на момичето е безсимптомно, но 6 месеца след началото се появяват остри болки, обикновено около месечния й цикъл. Това значително уврежда качеството й на живот и може да бъде причина за трайна увреда на репродуктивните органи. Започва лутане по специалисти и болници, процесът на диагностика е дълъг и труден, докато не идва съмнението за вроден проблем“, разказа д-р Атанас Чернев.

Родителите на момичето са насочени към столична болница, където се установява    задържане на голямо количество кръв в едната матка и в сляпо завършващото влагалище, т.нар. хематоколпос с хематометра. Едната матка менструира и кръвта се оттича навън през нейното влагалище, докато другата се пълни с кръв, разширява се и кръвта се връща обратно през тръбата в таза и корема. Освен болковите кризи, които причинява на малката пациентка, това състояние може да доведе и до трайна увреда на репродуктивния апарат.

Ендоскопски комбиниран подход за диагностициране и коригиране на аномалията

„Избрахме изцяло ендоскопски комбиниран подход за диагностициране и коригиране на аномалията. Извършиха се едновременно лапароскопия и хистероскопия под ултразвуков контрол. Установиха се поражения в таза от “обратната” менструация – сраствания на червата към матката, яйчниците и оментума. Отпрепарирахме срастванията и възстановихме нормалната анатомия на лявата полуматка, въпреки наличието на аномалия в репродуктивния трак, който е с две полуматки, всяка с по една тръба и с по един яйчник, свързани поотделно с шийка и влагалище.

Ендоскопският подход включваше хистероскопия – без да се нарушава девствеността, като резектирахме преградата между двете влагалища, за да може и двете матки да менструират безпроблемно и да изпълняват всички свои функции занапред в живота на пациентката. Лявата матка функционира правилно анатомично и може да бъде наблюдавана при рутинни изследвания. Могат да се вземат цитомазки и от двете шийки за профилактични цели. Детето е с две равностойни еднакви матки, които могат да износят бременност за в бъдеще.“, обясни д-р Наталия Петракиева, детско-юношески акушер гинеколог.

Операцията е под ултразвуков контрол

В България до момента са използвани само инвазивни подходи, при които няма щадене на тъканите, но ние избрахме изцяло ендоскопски метод като по-щадящ и с по-бързо възстановяване. За да осигурим достатъчна безопасност и надеждност, приложихме допълнителни ресурси, като използвахме три отделни звена- лапароскопска и хистероскопска апаратура, както и ултразвуков контрол. Детето се чувства добре, след операцията поиска да й покажем снимките и да й обясним какво сме направили. Тя наистина е специална“, коментира д-р Чернев.

Опитът, професионализмът и обучението на целия екип са основата за успешната операция. Доц. д-р Емил Кържин осигурява стабилна анестезия на малкото дете, а акушерката Жана Лазарова се справя отлично с управлението на трите звена апаратура и с необходимия инструментариум. Специализантът д-р Никол Николова осигурява отличния ултразвуков контрол.

Насочиха ни към д-р Чернев, който през цялото време ни даваше надежди, че може да се запази детеродната функция и дори девствеността на детето ни. Ние четохме и за други такива случаи в Германия и Испания. Ако други родители са в подобна ситуация, трябва да знаят, че и у нас има такива добри специалисти, които могат да помогнат. И които обичат работата си. 

Изключително сме благодарни на целия екип и това са лекарите, които в бъдеще ще търсим. Професионално и безкористно направиха всичко, абсолютно безплатно“ споделиха своята признателност родителите на 11-годишното момиче.

Източник: Майчин дом

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -