неделя, 14 април, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеДиабетна кетоацидоза - симптоми и лечение

Диабетна кетоацидоза – симптоми и лечение

Диабетната кетоацидоза е сериозно усложнение на диабета, характеризиращо се с тежко изчерпване на инсулина и токсично натрупване на кръвни киселини, наречени кетони. Липсата на подходящо управление на инсулина при пациенти, които не се наблюдават според правилата, е основна причина за това състояние.

Основният източник на енергия за нашето тяло е глюкозата (захарите), която разграждаме от храната, която ядем. Инсулинът позволява на нашите клетки да абсорбират и използват тези захари. Диабетна кетоацидоза възниква, когато тялото не може да произведе достатъчно инсулин, за да абсорбира глюкозата и трябва да разчита на вторичен източник на енергия.

Когато това се случи, се освобождават хормони, които разграждат мазнините за гориво. Докато мазнините се разграждат, се отделят киселини, наречени кетони. В големи количества тези киселини са токсични и могат да причинят тежко заболяване. И докато лечението на диабетна кетоацидоза е ефективно, в някои случаи състоянието може да бъде фатално.

Проф. Каролайн Аповиан, доктор по медицина в Медицинския факултет на Бостънския университет, споменава хипергликемия (висока кръвна захар), метаболитна ацидоза и кетоза като класическата триада за диабетна кетоацидоза.

Кой е изложен на риск от диабетна кетоацидоза?

Диабетна кетоацидоза е основно усложнение на диабет тип 1, но понякога може да се появи при хора с диабет тип 2. Често пропуснатите дози инсулин и проблемите с инсулиновата помпа са най-големите провокиращи фактори.

Диабетна кетоацидоза може също да се задейства, когато заболявания карат тялото ви да произвежда по-високи нива на хормони като адреналин и кортизол. Най-честите инфекции, които я отключват, са пневмония и инфекции на пикочните пътища. Може също да се задейства от:

Това състояние рядко засяга хора с диабет тип 2, но е най-често при деца и възрастни, които са диагностицирани наскоро. Затлъстяването и фамилната анамнеза за диабет тип 2 също могат да увеличат шансовете ви за развитие на диабетна кетоацидоза.

Проф. Аповиан отбелязва, че когато диабетна кетоацидоза се появи при диабет тип 2, това е резултат от „нарушена инсулинова секреция или действие, имитиращо диабет тип 1 с ниски нива на инсулин.“

Много рядко може да се появи при хора без диабет. В този случай нивата на инсулин падат достатъчно, за да предизвикат диабетна кетоацидоза, въпреки че нивата на кръвната захар не са повишени.

Какви са симптомите на диабетна кетоацидоза?

Симптомите на диабетна кетоацидоза могат да се развият бързо (в рамките на 24 часа) и за някои те са първите индикатори за диабет.

Честите симптоми включват:

 • Прекомерна жажда
 • Често уриниране
 • Гадене и повръщане
 • Болка в корема
 • Слабост или умора
 • Недостиг на въздух
 • Дъх с плодов аромат
 • объркване

Проф. Аповиан отбелязва, че коремната болка често е най-честият симптом при деца с диабетна кетоацидоза. Специфичните признаци (установяват се с изследвания) включват:

 • Хипергликемия (висока кръвна захар)
 • Високи нива на кетони в урината

Можете да проверите нивото на кръвната си захар у дома с помощта на глюкомер. Ако нивата на захарта ви са по-високи от целевия ви диапазон, можете да тествате вашите кетони с домашен комплект за хартиен тест. Ако вашите кетони са „умерени“ или „големи“, обадете се на Вашия лекар.

Потърсете незабавна помощ, ако:

Нивото на кръвната ви захар е постоянно по-високо от 300 милиграма на децилитър (mg/dL) или 16,7 милимола на литър (mmol/L).

Имате множество симптоми на кетоацидоза.

Диабетна кетоацидоза – лечението води до бързо възстановяване

Диабетна кетоацидоза се лекува в болница. При правилна грижа повечето пациенти ще се възстановят бързо. Лечението включва:

 • Течности
 • Електролити (натрий, калий, хлорид)
 • Инсулин в дози според индивидуалните нужди.

Ако инфекция е отключила епизода на диабетна кетоацидоза, ще бъдете едновременно лекувани за инфекцията.

Усложнения при Диабетна кетоацидоза

Повечето усложнения идват от методите, използвани за лечение на състоянието. Те може да включват:

 • Хипогликемия (ниска кръвна захар)
 • Хипокалиемия (нисък калий)
 • Подуване на мозъка (церебрален оток)

Инсулинът ще позволи на вашите клетки да абсорбират глюкоза, което води до спадане на нивата на кръвната захар. Ако тези нива спаднат твърде бързо, може да изпаднете в хипогликемия.

Комбинираните течности и инсулин могат да доведат до твърде ниско ниво на калий. Ниското ниво на калий може да наруши дейността на сърцето, мускулите и нервите.

Мозъчният оток изглежда е по-често срещан при деца, особено при тези с новодиагностициран диабет.

По време на лечението вероятно ще започнете да приемате калиеви добавки, за да предотвратите хипокалиемия.

Профилактика на Диабетна кетоацидоза

Най-важното нещо, което можете да направите, за да предотвратите Диабетна кетоацидоза, е да контролирате добре диабета. При тип 1, не забравяйте да следите нивата на захарта си и да приемате инсулин.

Диабет тип 1 е автоимунно заболяване. Нивата на кръвната захар не могат да се контролират само с диета и упражнения и е изключително важно да се спазва инсулиновото лечение.

Тъй като освобождаването на определени хормони, свързани със стреса, като адреналин и кортизол, може да предизвика диабетна кетоацидоза, екстремен стрес и травмата са рискови фактори. Намирането на начини за справяне със стреса, преди той да стане хроничен, е важна част от превенцията.

Ако сте подложени на повишен стрес, не забравяйте да следите внимателно нивата на захарта си.

За да управлявате по-добре диабета:

 • Редовните упражнения са важни за справяне със стреса, както и за подпомагане на контролирането на нивата на кръвната захар.
 • Поддържайте балансирана диета с редовни хранения, за да предотвратите скокове в нивата на кръвната захар.
 • Приемайте достатъчно течности.

Диабетната кетоацидоза е рядка при диабет тип 2, но проучванията показват, че затлъстяването може да увеличи риска. Наднорменото тегло може да допринесе за възпаление и хормонален дисбаланс. Храненето с подходящи здравословни храни, богати на витамини, минерали, ензими и други вещества, получаването на качествен сън и добавянето на повече движение към деня са важни стъпки за поддържане на здравословно тегло.

Диабетната кетоацидоза може да бъде доста сериозна. Познаването на риска и как да идентифицирате симптомите е важно за вашето здраве.

По време на повишен стрес или по време на инфекция е важно да наблюдавате по-внимателно нивата на кръвната си захар, тъй като те могат да предизвикат епизод на Диабетна кетоацидоза.

За мнозина такива епизоди са първи признак на диабет тип 1. Ако започнете да изпитвате симптоми на диабетна кетоацидоза, като силно повръщане, болки в корема и плодов аромат в дъха ви, незабавно се обадете на лекар.

Диабетната кетоацидоза може да настъпи бързо и да се лекува успешно. Разбирането на риска и познаването на предупредителните знаци е ключово важно, за да се избегнат тежки усложнения. Следете нивата на кръвната си захар и се фокусирайте върху здравословния и балансиран живот.

Автор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -