събота, 13 април, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаПовече пари за лечение на инсулт в болница

Повече пари за лечение на инсулт в болница

Здравната каса ще заплаща по-дълго за лечение на инсулт в болница. Досега клиничната пътека предвиждаше пациентът да лежи там до 4 дни, а сега ще може да остане до 10 дни. Това съобщи д-р Иван Маджаров, председател на УС на Български лекарски съюз (БЛС). В събота се състоя 76-ият извънреден събор на БЛС, на който беше даден мандат на ръководството на организацията да подпише анекса с НЗОК. Анексът предвижда и други ползи за пациентите.

Всички промени, залегнали в него, ще влязат в сила веднага след подписването му, което се очаква да стане на 20-22 февруари 2024 г. Два пъти по един месец за палиативни грижи Лечението на онкоболни в последен стадий също ще получи допълнителни средства. Касата ще покрива разходите за оказване на палиативни грижи за пациентите с онкологични заболявания два пъти в годината по 30 дни.

Досега касата е заплащала два пъти за 25 дни палиативните грижи. Д-р Маджаров поясни, че в анекса към Националния рамков договор са включени цени и обеми. БЛС въвежда чрез тези текстове някои нови политики през цени и обеми.

Повече еднодневни процедури в болниците

По-голям брой еднодневни процедури за диагностика и лечение, без да се налага престой в болница, са заложени в промените към рамковия договор, които ще действат през тази година. Например ако човек има нужда от вливания на лекарства, посочи председателят на Лекарския съюз д-р Иван Маджаров.

Пациентите няма да влизат в болница за изследванията гастроскопия и колоноскопия. Също така за важно изследване като ядрено магнитен резонанс ще се дава направление от лекар, без да е нужно разрешение от Здравната каса. Вместо пациентът да влиза да лежи в болница, защото е на крака и не се налага, може да посещава лечебното заведение, все едно ДКЦ или болница, където да му бъде правена процедурата и да си нощува вкъщи.

Колкото повече услуги се предлагат в еднодневен режим, толкова по-малко ще е натоварена системата. Ще се освободи ресурс за тежките неща, което правим като първи стъпки сега.

Автор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -