сряда, 17 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеМоже ли с витамини и минерали да се лекуват неврологични заболявания?

Може ли с витамини и минерали да се лекуват неврологични заболявания?

При някои неврологични заболявания се открива дефицит на определени микронутриенти. Това са витамини, минерали, антиоксиданти и други важни за правилното протичане на процесите в тялото вещества. Въпреки изобилието от храна в развитите страни, пак може да се стигне до липси. Повече от 2 милиарда души по света имат дефицит на микроелементи.

Липсата на достатъчно микроелементи може да изложи човек на риск от здравословни проблеми. Възможно ли е обаче да се повлияят положително някои неврологични заболявания, ако човек ги приема допълнително като добавки? В статията се коментира връзката на тези микроелементи със заболявания като алцхаймер, паркинсон, мигрена и др.

Учени от Чехия твърдят, че микроелементите могат да имат лечебен ефект

Изследователи от Карловия университет в Чешката република твърдят, че получаването на необходимото количество микроелементи може да има известна терапевтична стойност, когато става въпрос за лечение на неврологични заболявания.

Микроелементите – всички витамини и минерали, от които тялото се нуждае, са от съществено значение за цялостното здраве на човека. Ако човек има недостиг на микроелементи, той може да се изложи на риск от здравословни проблеми. Те може да са анемия, проблеми с психичното здраве, проблем със зрението, проблеми с бременността и неспособност да се бори с инфекциите.

Минали изследвания показват, че постигането на подходящ баланс на микроелементи може потенциално да помогне за предотвратяване на здравословни проблеми като сърдечно-съдови заболявания, автоимунни заболявания и рак.

Сега изследователи от Карловия университет в Чешката република твърдят, че получаването на необходимото количество микроелементи може да има известна терапевтична стойност. Особено, когато става въпрос за лечение на неврологични заболявания.

Техният преглед анализира резултатите от няколко проучвания върху микронутриенти и неврологични състояния. Трудът им беше публикуван наскоро в списание Nutrients.

Кои са различните видове микроелементи?

Има четири основни вида микроелементи:

  • водоразтворими витамини, като повечето витамини от група В и витамин С;
  • мастноразтворими витамини, които не се разтварят във вода и които включват витамини A, D, E и K;
  • макроминерали, минерали, от които тялото се нуждае в по-големи количества, като калций, магнезий, натрий и калий;
  • микроелементи, минерали, от които тялото се нуждае в по-малки количества и които включват желязо, цинк, мед и селен.

Тъй като тялото не може да произвежда микроелементи, те трябва да се набавят чрез консумация на храни, богати на витамини и минерали, или чрез прием на хранителни добавки.

Какво представляват неврологичните заболявания?

Неврологичните заболявания засягат централната нервна система на тялото – която включва гръбначния и главния мозък – както и нервите.

Неврологичните заболявания могат да бъдат причинени от инфекции, генетични заболявания, фактори на околната среда и наранявания на нервите или гръбначния мозък.

В момента има повече от 600 известни неврологични заболявания, включително:

Повечето неврологични заболявания в момента не могат да бъдат излекувани. Лекарите могат да предписват лекарства, физиотерапия, рехабилитация и/или операция, за да помогнат за облекчаване на симптомите на заболяването.

Хомоцистеин, витамин D, мед и цинк трябва да се следят внимателно при хора с алцхаймер

Изследователите, извършили този последен преглед на литературата, заявяват, че целта му е била да предостави цялостен преглед на ролята на микроелементите за облекчаване на симптомите на определени неврологични състояния.

Според учените дефицитът на микронутриенти може да доведе до увреждане на периферните нерви, централната нервна система или и двете, което в крайна сметка може да доведе до неврологично състояние.

Прегледът предостави информация за това кои видове хранителни добавки с микроелементи могат да бъдат от полза за специфични неврологични заболявания.

Например, както при болестта на Алцхаймер, така и при болестта на Паркинсон, прегледът заключава, че хранителните добавки от витамини A, B, C, D и E, както и фолиева киселина, селен и цинк могат да помогнат при управлението на симптомите.

По отношение на болестта на Алцхаймер, съществуващите изследвания показват, че витамин B12 може да помогне да се спре тау протеините да се образуват в тау възли, една от общоприетите причини за състоянието.

Авторите на прегледа заявяват, че нивата на хомоцистеин, витамин D, мед и цинк трябва да се следят внимателно при хора с Алцхаймер. При хора с болест на Паркинсон трябва редовно да се проверяват нивата на витамини B6, D, E и хомоцистеин.

Прегледът също така предоставя препоръки за потенциално терапевтични добавки и какви микроелементи да се наблюдават за други неврологични състояния, включително ALS, болест на Уилсън, болест на Хънтингтън, миастения гравис, множествена склероза, епилепсия, исхемичен инсулт и синдром на неспокойните крака.

Ситуации, при които хиповитаминоза причинява неврологични проблеми

Д-р Клифърд Сегил, невролог в здравния център на Провидънс Сейнт Джон в Санта Моника, Калифорния, коментира новите резултати. Ученият не участва в анализа. Пред Medical News Today той каза, че в неговата клинична практика има няколко ситуации, при които хиповитаминозата или ниската нива на витамини, причиняват неврологични проблеми. Тези случаи са общоприети.

Според д-р Сегил трябва да внимаваме с твърденията, че всяко неврологично разстройство може да бъде лекувано чрез добавяне на витамини.

„Рутинно проверявам нивата на хранителни вещества в плазмата на мои пациенти. Това включва витамин В12 при пациенти със загуба на паметта и невропатии, нивата на витамин D (25-OH) при пациенти с множествена склероза. Също и нивата на мед при пациенти с двигателни нарушения“, казва д-р Сегил.

„Това е основана на доказателства медицина. Удовлетворяващо е, когато намеря пациент с дефицит на B12, на който може да се помогне“, добави той.

Според лекаря обаче документът съдържа много твърдения, които за него като клиничен невролог са твърде амбициозни. Твърди се например, че манганът може да повлиява холинергичните неврони, причинявайки деменция на Алцхаймер. Казва се още, че витамин С може да намали токсичността на лекарството за Паркинсон, леводопа, и обратно, че витамин Е може да подобри функцията на допамин при пациенти с Паркинсон. Проучването също така твърди, че пациентите с Амиотрофична латерална склероза ще имат полза от приема на витамин D и витамин E.

„Лекувам пациенти с мигрена, като добавям рибофлавин (витамин B2), но никога не бих казал на моите пациенти с ALS, че приемането на повече витамин E или D ще бъде полезно“, отбеляза той.

Д-р Сегил също подчерта, че лекарите трябва да са наясно, че много неврологични заболявания могат да бъдат причинени от проблеми с обмяната на някои вещества.

„Метаболизмът на медта е свързан с рядко двигателно разстройство, наречено болест на Уилсън, а дефицитът на витамин B12 при вегетарианците често причинява сензорни промени в крака на пациента или невропатия“, продължи той. „Те са необичайни в нашето настоящо общество с обогатени храни и прекомерна консумация на калории. Нивата на витамини в кръвта трябва да бъдат част от физическия [преглед] на всеки лекар.“

Генетични, метаболитни фактори се намесват за появата на неврологични заболявания

Д-р Нийл Маймундар, директор по неврохирургично обучение по мозъчно-съдова/ендоваскуларна неврохирургия в Медицинския център на университета Hackensack Meridian Jersey Shore, също коментира констатациите на чешките учени.

Авторите наистина подчертават значението на диета, богата на микроелементи за неврологичното здраве. Той обаче подчертава, че неврологичните разстройства са сложни заболявания с генетични, метаболитни и други основни причини, които все още не са открити.

„Докато някои заболявания като болестта на Уилсън и болестта на Хънтингтън имат ясна генетична връзка, други, като исхемичен инсулт и невропатия, са свързани с модифицируеми рискови фактори“, ни каза д-р Маймундар.

„Следователно е нереалистично да се очаква, че само увеличаването на приема на микроелементи може да излекува или предотврати тези заболявания. Диетата и упражненията играят основна роля за намаляване на риска от много разстройства“, продължи той.

Д-р Маймундар коментира, че проучването постига деликатен баланс между подчертаването на потенциалните ползи от микроелементите и същевременно признаването на ограниченията на текущите изследвания.

„Това е добър ресурс за тези, които се интересуват да научат повече за сложната връзка между микроелементите и ключовите метаболитни функции. Разбираме, че нивата на микроелементи в тялото не са нито причината, нито лекът за тези заболявания“, добави той. „Все още имаме да извървим доста път по отношение на разбирането на генетичните и метаболитни причини зад тези заболявания.“

Редактор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -