сряда, 22 май, 2024
- Реклама -
НачалоПрофилактикаГлутатион - антиоксидант за детокс и сила

Глутатион – антиоксидант за детокс и сила

Клетките в човешкия организъм съдържат глутатион – вещество, което се състои от три аминокиселини – цистеин, глутамат и глицин.

Глутатион е важен антиоксидант. Помага в борбата срещу т.нар. свободни радикали. Това са молекули, които могат да увредят клетките в организма. Попадат в човека или като отпадъчни вещества от обмяната на веществата, или чрез замърсената околна среда.

Глутатионът играе активна роля за редица химически реакции в тялото. Помага за освобождаване от токсините, неутрализира вредни химикали, включително някои, които тялото създава естествено, справя се и със свободните радикали.

Предполага се, че неговите запаси намаляват с възрастта, вероятно защото организмът не успява да произведе толкова много от него.  По-ниските нива на антиоксиданта се свързват с по-голям риск от възникване на заболяване. Например по-ниските нива могат да играят роля за развитието на някои състояния, които е по-вероятно да се появят  при възрастните хора.

Има и редица заболявания, които може да доведат до намалени нива на глутатион, като:

Защо хората го приемат

глутатион мнения и реакции

Глутатион е търсен като хранителна добавка заради славата си на мощен антиоксидант. Използват го като помощно средство за детоксикация.

Смята се, че предпазва от радиация и от страничните ефекти на химиотерапията при рак. Няма обаче категорични научни доказателства, че глутатион работи в това отношение.

Хората го вземат и когато се опитат да лекуват отслабена имунна система или безплодие, както и много други състояния и здравословни проблеми.

Има данни от сравнително малко проучване (с 40 участници), в което е установено, че интравенозното приложение подобряване разстоянието, което хората могат да извървят без болка в краката.

Известно е, че има други хранителни добавки, които могат да стимулират производството на глутатион от организма. Такива са например:

  • Куркумин;
  • N-ацетилцистеин;
  • Селен;
  • силимарин (Silymarin);
  • Витамин С;
  • Витамин Е.

Храни, които естествено съдържат глутатион

спанакПри някои хора организмът не умее да абсорбира добре глутатиона от храната. Въпреки това, някои продукти, богати на аминокиселини, които съдържат и сяра, могат да помогнат да увеличите нивата на антиоксиданта. Ето кои са тези храни:

Възможни реакции след приема

Приемането на глутатион като хранително добавка е свързано с някои странични ефекти, особено ако това става за по-дълъг период от време. Може да доведе до по-ниски нива на цинк в организма. Инхалирането на глутатион може също така да предизвика астматичен пристъп при хора, които имат заболяването. Симптомите на тази реакция включват и хрипове.

Също така има и хора, които са свръхчувствителни към глутатион. Те трябва да избягват приема му.

До момента няма надеждни данни и не е ясно да е безопасно да се приема глутатион по време на бременност и кърмене.

Възможно е да се наблюдават взаимодействия с лекарствени препарати. Ако вземате редовно лекарства, уведомете наблюдаващия лекар за всички добавки, които приемате, дори те да са от натурален произход. Така той може да провери всички потенциални странични ефекти или взаимодействия за конкретния случай.

Важно допълнение е, че препаратите с глутатион са хранителна добавка и не подлежат на регулация като тази при лекарствата. Добавките са на регистрационен режим, не се изискват доказателства за тяхната ефективност и сигурност.

Роля в обмяната на веществата

Антиоксидантите могат взаимно да се рециклират. Като неутрализира свободните радикали, трипептидът глутатион се окислява и се превръща в редуциран глутатион (GSH) и чрез свързването на две молекули се превръща в глутатион дисулфид (GSSG). За да се върне към предишното си състояние на антиоксидант, се нуждае от ензима глутатион-редуктаза.

В тази регенерация участват и други антиоксиданти като витамин С и витамин Е, коензим Q10 или Ubichinon-10, както и алфа-липоевата киселина. Този процес се нарича още каскада на антиоксидантите. Глутатион от своя страна има способността да активира другите антиоксиданти. Става дума за сложна система в организма, която действа на различни нива и позволява на антиоксидантите взаимно да се рециклират.

Мненията за глутатион се променят 

До неотдавна мнението на учените беше, че приеманият отвън глутатион не може да се усвои биологично директно. Нови проучвания обаче сочат, че клетките са способни да усвоят директно глутатиона.

Едно от най-известните е на Колежа по медицина Penn State в Пенсилвания, макар и само с 54 здрави доброволци. Те били разделени на три групи и приемали в продължение на 6 месеца 1000 мг, 250 мг глутатион или пласебо. Високата дозировка довела до 30-35% покачване на концентрацията на антиоксиданта в кръвта и по-точно в кръвните клетки, лимфоцитите и плазмата. В групата с по-ниската дозировка тя била по-ниска, а при хората, които пиели пласебо – не бил отбелязан прогрес. 

Основните цели, за които се използва глутатион:

Забавя остаряването (Anti-Aging)

С възрастта оксидативният стрес нараства и нивото на активните антиоксиданти в организма пада. Учените смятат, че има пряка връзка между този факт и появата на някои свързани с напредналите години заболявания. Учени от Университета в Оденсе, Дания, успели да установят, че при някои стогодишни старци концентрацията на глутатион в плазмата е по-висока отколкото при други на възраст от 60 до 79 г. Това означава, че веществото има пряко отношение към дълголетието.

Подобрява шансовете на мъжа да стане баща

При мъжете лошото хранене и замърсителите от околната среда водят до влошаване на подвижността на спермиите, както и до намаляване на броя им. Приемът на глутатион може да намали последиците от този оксидативен стрес. Има наблюдения, че ефектът може да се постигне с високи дози само от този антиоксидант, или с по-ниски дози, но комбинирани с други подобни вещества. Това може да улесни зачеването.

Здрав черен дроб

черен дроб
Снимка: Майо Клиник

Хора, които страдат от различни чернодробни заболявания, независимо дали първопричината е алкохол, инфекция с хепатит или дори цироза, често имат твърде ниски нива на глутатион. При някои от тях дефицитът е толкова изразен, че активният глутатион почти не се открива, а е налице главно неговата неактивна окислена форма GSSG.

Засега обаче липсват достатъчно проучвания при хора. При тестове с лабораторни гризачи с цироза обаче е постигнато удължаване на живота и подобряване на нивото на глутатион. Черният дроб всъщност е основният “склад” в организма за този важен антиоксидант.  

Пази белия дроб от увреждане

За белия дроб се знае, че реагира с висока чувствителност на оксидативния стрес и има голяма нужда от глутатион. В едно проучване е установено, че веществото предпазва белия дроб от проникването на вредни вещества в него и че то е един от най-важните защитници на дихателния орган. Нужни са обаче още проучвания, за да се види връзката между антиоксидантите и заболяванията на дихателните пътища.

Хипогликемия и хипоксия

Недостигът на кислород в тъканите (хипоксия) и ниските нива на кръвна захар (хипогликемия) могат да бъдат повлияни с приема на глутатион. До този извод стига японско проучване на Университета на Киушу (Kyushu). В него е установено подобряване на свързаните с хипоксия и хипогликемия дисфункции на области в хипокампуса. И при двете състояния се установява дефицит на глутатион.

Нервни болести: алцхаймер, паркинсон, болест на Кройцфелд-Якобс

При тези неврологични заболявания важи същото като при горните състояния. Антиоксидантът е от голямо значение за работата на нервните клетки. При изразен дефицит – например 70-80%, може да се стигне до измиране на нервни клетки. Има различни проучвания, които сочат, че приемът на веществото като добавка може да забави първите прояви или напредването на невродегенеративните заболявания.

Детокс на организма

Мастноразтворими отровни вещества, каквито са тежките метали или пестицидите, се отлагат в черния дроб. Постепенно влошават неговото снабдяване с кислород. Глутатион може да се свърже с токсините и по този начин да ги неутрализира.

Имунна система

Благодарение на проучванията на експерта по темата с глутатион д-р Густаво Бунус днес се знае, че веществото е от огромно значение за работата на имунната система. Концентрацията му в кръвта е важна за работата на лимфоцитите. Правилното им размножаване е важно за образуването на достатъчно антитела, които могат да неутрализират антигените на болестотворните причинители и по този начин да ги обезвредят.  

Проучвания: https://vitamine-ratgeber.com/aminosaeuren/glutathion/

 

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -