Учени откриха вещество, което подмладява артерии с 20 г.

PRINT
антиоксидант

Учени от Колорадо успяха да постигнат впечтлавящ резултат, като подмладиха с 20 г. артериите на доброволци, участвали в проучване. Те приложили върху тях химично променена разновидност на естествено образувания в организма коензим Q10.

Втвърдяването и стесняването на артериите и другите кръвоносни съдове с възрастта е един от основните рискови фактори за инсулт и инфаркт. Освен че еластичността им намалява, в тях се отлага плака от холестерол, калций и други вещества, която ги стеснява. Така те реагират по-трудно на промени в кръвното налягане.

Затова учените отдавна търсят начини за борба с това стареене на кръвоносните съдове, познато като атеросклероза. Правят се опити с добавки като рибено масло, витамините С и Е. Въпреки че от тях има полза за целия организъм, резултатите по отношение на атеросклерозата не са удволетворителни.

Веществото е химично модифициран коензим Q10

Екипът на Матю Росман от Университета на Колорадо сега обаче съобщава с гордост за резултатите от своето проучване. Той твърди, че е постигнал подмладяване на артериите с 20 г. при хора, приемали MitQ (на снимката) – химично модифициран коензим Q10.

За своя опит те подбрали 20 здрави мъже на възраст между 60 и 79 г. Половината от тях получавали дневно по 20 мг от веществото, а другата половина приемали пласебо (безвредно хапче, в което няма нищо).

След две седмици групите си сменили местата. Нито учените, нито пациентите знаели коя група в кой момент какво приема, т.е. проучването било двойно сляпо.

След 6 седмици учените изследвали функцията на ендотела при участниците в проучването. Това е клетъчен слой, който облицова стените на кръвоносните съдове. Здравият ендотел позволява на съдовете да реагират гъвкаво при промени в кръвното налягане. Освен това ендотелът влияе върху пропускливостта на съдовете и не позволява отлагането на кръвни плочици, които биха могли да стеснят съда. Ако ендотелната функция е нарушена, съдовете не биха могли да се разширят достатъчно при повишаване на кръвното. Тогава то скача още повече.

Резултатите от проучването в Колорадо били изненадващо добри. След приема на веществото MitQ ендотелната функция на хората се подобрила с 42%. Това означавало все едно кръвоносните им съдове са се подмладили с 15-20 г. Рискът от сърдечни заболявания пада с 13%, пояснява Росман. Учените обясняват настъпилия ефект с намаляване на оксидативния стрес.  

Полифенолите са най-мощните антиоксиданти, отлагат старостта

Оксидативният стрес уврежда съдовете

Под оксидативен стрес се има предвид влиянието на свободните радикали. Тези агресивни кислородни съединения възникват в тялото при процеси на обмяната на веществата. Появяват се обаче и под влияние на вредни влияния от околната среда като например ултравиолетовите лъчи. Свободните радикали увреждат мазнините и протеините в тялото, могат дори да променят ДНК. Имат решаваща роля за възникване на атероскерозата.

Митохондриите, които са енергийните централи на клетките, също произвеждат свободни радикали докато добиват енергия. При наднормено тегло и диабет те отделят дори повече от тях.

Веществото MitQ, което доброволците приемали, действа като мощен антиоксидант – то целенасочено изключва свободните радикали. Така се намалява производството на цитокини, които стимулират възпалителни реакции. Това важи и за възпалителните процеси в съдовете, които в крайна сметка водят до атеросклеротичните промени.

Все пак учените припомнят, че най-добрият начин да се предпази сърдечно-съдовата система, е като се храним балансирано и спортуваме умерено. Целта е да се намери алтернативно средство за хора, които по една или друга причина не могат да спазват изискванията за здравословно хранене и спорт. Постигнатите резултати засега са при здрави доброволци, тепърва ще се проверява има ли ефект и какъв е той от веществото при хора със заболявания.

Източник: www.colorado.edu

[Общо: 3    Средно: 2.3/5]
Учени откриха вещество, което подмладява артерии с 20 г. беше последно модифицирана от: август 16th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *