сряда, 1 май, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниУчени откриха вещество, което подмладява артерии с 20 г.

Учени откриха вещество, което подмладява артерии с 20 г.

Учени от Колорадо успяха да постигнат впечтлавящ резултат, като подмладиха с 20 г. артериите на доброволци, участвали в проучване. Те приложили върху тях химично променена разновидност на естествено образувания в организма коензим Q10.

Втвърдяването и стесняването на артериите и другите кръвоносни съдове с възрастта е един от основните рискови фактори за инсулт и инфаркт. Освен че еластичността им намалява, в тях се отлага плака от холестерол, калций и други вещества, която ги стеснява. Така те реагират по-трудно на промени в кръвното налягане.

Затова учените отдавна търсят начини за борба с това стареене на кръвоносните съдове, познато като атеросклероза. Правят се опити с добавки като рибено масло, витамините С и Е. Въпреки че от тях има полза за целия организъм, резултатите по отношение на атеросклерозата не са удволетворителни.

Веществото е химично модифициран коензим Q10

Екипът на Матю Росман от Университета на Колорадо сега обаче съобщава с гордост за резултатите от своето проучване. Той твърди, че е постигнал подмладяване на артериите с 20 г. при хора, приемали MitQ (на снимката) – химично модифициран коензим Q10.

За своя опит те подбрали 20 здрави мъже на възраст между 60 и 79 г. Половината от тях получавали дневно по 20 мг от веществото, а другата половина приемали пласебо (безвредно хапче, в което няма нищо).

След две седмици групите си сменили местата. Нито учените, нито пациентите знаели коя група в кой момент какво приема, т.е. проучването било двойно сляпо.

След 6 седмици учените изследвали функцията на ендотела при участниците в проучването. Това е клетъчен слой, който облицова стените на кръвоносните съдове. Здравият ендотел позволява на съдовете да реагират гъвкаво при промени в кръвното налягане. Освен това ендотелът влияе върху пропускливостта на съдовете и не позволява отлагането на кръвни плочици, които биха могли да стеснят съда. Ако ендотелната функция е нарушена, съдовете не биха могли да се разширят достатъчно при повишаване на кръвното. Тогава то скача още повече.

Резултатите от проучването в Колорадо били изненадващо добри. След приема на веществото MitQ ендотелната функция на хората се подобрила с 42%. Това означавало все едно кръвоносните им съдове са се подмладили с 15-20 г. Рискът от сърдечни заболявания пада с 13%, пояснява Росман. Учените обясняват настъпилия ефект с намаляване на оксидативния стрес.  

Полифенолите са най-мощните антиоксиданти, отлагат старостта

Оксидативният стрес уврежда съдовете

Под оксидативен стрес се има предвид влиянието на свободните радикали. Тези агресивни кислородни съединения възникват в тялото при процеси на обмяната на веществата. Появяват се обаче и под влияние на вредни влияния от околната среда като например ултравиолетовите лъчи. Свободните радикали увреждат мазнините и протеините в тялото, могат дори да променят ДНК. Имат решаваща роля за възникване на атероскерозата.

Митохондриите, които са енергийните централи на клетките, също произвеждат свободни радикали докато добиват енергия. При наднормено тегло и диабет те отделят дори повече от тях.

Веществото MitQ, което доброволците приемали, действа като мощен антиоксидант – то целенасочено изключва свободните радикали. Така се намалява производството на цитокини, които стимулират възпалителни реакции. Това важи и за възпалителните процеси в съдовете, които в крайна сметка водят до атеросклеротичните промени.

Все пак учените припомнят, че най-добрият начин да се предпази сърдечно-съдовата система, е като се храним балансирано и спортуваме умерено. Целта е да се намери алтернативно средство за хора, които по една или друга причина не могат да спазват изискванията за здравословно хранене и спорт. Постигнатите резултати засега са при здрави доброволци, тепърва ще се проверява има ли ефект и какъв е той от веществото при хора със заболявания.

Източник: www.colorado.edu

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -