събота, 24 февруари, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеПсевдорак на гърдата се причинява от COVID и фитохормони

Псевдорак на гърдата се причинява от COVID и фитохормони

Псевдорак на гърдата се нарича на медицински език псевдоангиоматозната хиперплазия на гърдата (Pseudoangiomatous stromal hyperplasia – PASH). Той представлява доброкачествено разрастване на съдове и съединителна тъкан, посочи д-р Йордан Спирдонов, д.м., специалист по образна диагностика в УМБАЛ „Царица Йоан на – ИСУЛ“, който има над 24 годишен опит. Откриването на такава бучка отначало плаши много жените. Ето какво означава тя в действителност.

Първопричината за този псевдорак на гърдата е свързана с дисбаланс между три хормона прогестерон, естрадиол и тестостерон

Нарушената биохимия води до формиране на различни по размер туморни формации от няколко милиметра до 6-7 см. На пръв поглед при обследване в рамките на клиничен преглед, мамография, ехография или пък ядрено-магнитен резонанс, тези тумори приличат в много голяма степен на рак на гърдата.

Това заболяването по принцип е рядко, но напоследък д-р Спирдонов отчита, че то зачестява. Псевдорак на гърдата се смята по принцип за рядък доброкачествен тумор на гърдата. Открива се по-често при жени в пременопауза. Поякога диагнозата се поставя при операции или Tru-cut (иглени) биопсии.

През последните 2 г. обаче картината се променя, изтъква д-р Спирдонов. За този период в ИСУЛ са диагностицирали 33 пациенти с PASH, като един от тях е мъж на 67 г., прегледан преди седмица.

Специалистите в ИСУЛ са категорични, че вероятните причини това заболяване да се открива по-често тази година е свързана с C0VID-19. За този вирус се знае, че засяга малките съдове. Сега д-р Иван Терзиев, шеф на Отделението по патология в болницата, търси възможни начини (маркери, тестове), които да докажат това предположение.

Стрес, неправилно хранене и фитохормони също влияят

На втори план като причини за псевдорак на гърдата се нареждат стрес, неправилното хранене и прием на фитохормони. Пременопауза и придружаващият я хормонален дисбаланс се смяташе за основна причина за това заболяване. Но пък сега пациентките са в много и различни възрасти – от 18 до 82 г. На фона на тези факти се очертава необходимост от преразглеждане и преосмисляне на факторите, които влияят за PASH.

Д-р Спирдонов припомня, че се знае твърде малко за факторите, които влияят на рецепторите, като отключват промените в малките съдове и околната съединителна тъкан. Специалистите по хистология още не могат да решат към коя група да причислят – болест на лимфоидната или на съединителната тъкан, съдовете. Ако другите причини будят спорове, то всички са категорично обединени около хормоналната и алиментарната генеза.

Фитохормоните и тяхното влияние

билков чай билките помагат при болести

Приемът на фитохормони под различни форми, ежедневната употреба на пиле, мляко и млечни продукти повишават в много висока степен вероятността за развитие на PASH. Храните, които съдържат хормони от животински произход, фитоестрогените имат близка структура до тези на човешките хормони. Това им дава възможност да се свържат с рецепторите на хормоночувствителните тъкани. По този начин се нарушава балансът прогестерон и естрадиол, на прогестерон и тестостерон, на естрадиол и тестостерон.

При въвеждането на външен хормон хипофизата получаваданни за неговото наличие и не само не повишава собственото си производство, а го спира. Това е основната причина да не се препоръчват на млади жени с работещи яйчници, тъй като нарушават физиологичната им дейност.

Не се заблуждавайте като вярвате, че има билка, която да влияе на вашия цикъл, гърди, пременструален синдром, пременопаузални и паузални оплаквания, която ще спре развитието на миомни възли, образуването на кисти в яйчниците или всичко друго, свързано с женската полова система, и тя да не е фитохормон. Това изтъква д-р Спирдонов. Ако не са фитохормони, то от тях няма да има никакъв ефект.

Съветът му на експерт е да се проверят половите хормони и едва тогава да се пристъпи към терапия на установен вече дисбаланс. Само така тя ще е ориентирана към правилната цел и ще е безопасна.

Псевдоангиоматозната хиперплазия на гърдата успява да излъже и ЯМР – ето защо

При клиничен преглед се установява плътна формация. При ехография се регистрира Ту-формация, която много често отслабва сигнала дистално. При доплер – има интензивни съдови сигнали. На мамографията се регистрира окръглена или неправилна сянка с висока плътност, нерядко с макрои микрокалцификати. При ядрено-магнитен резонанс с контрастна материя се установява най-често солидна формация, която силно повишава своя интензитет на фона на другите тъкани и формира патологична крива на контрастиране.

Всички изредени белези при образните изследвания са за карцином на млечна жлеза. На последния конгрес на европейските образни диагностици, занимаващи се с диагностика на гърдите (EUSOBI) във Валенсия, българските лекари представили своите резултати от случаите с PASH. Колегите им в Европа също срещали този диагностичен проблем, макар и не толкова често, колкото у нас.

Как се доказва псевдорак на гърдата?

Единственият сигурен начин, който доказва, че става дума именно за това заболяване, е Tru-cut (иглена) биопсии. Така може да се избегнат ненужни операции. При тази биопсия се взема тъкан за изследване под локална анестезия. Това замества оперативното вземане на материал – ексцизионна биопсия. След манипулацията пациентката може да се прибере у дома си, а резултатът излиза максимално до 10 работни дни.

Д-р Спирдонов още веднъж подчерта, колко важно е жените да се проверяват сами за новопоявили се бучки в гърдите и уплътнения в тях. Такава проверка се прави след цикъл или при липса на такъв на 1-во или 31-во число регулярно. Гърдите се опипват първо в легнала позиция. Нека зърното да сочи тавана, а ръката от същата страна да е под тила. С противоположната ръка първо проверявате каналите зад зърното.

След това разширявате с кръгови движения до достигане на мишницата, която проверявате детайлно. Накрая с лек натиск на зърното проверявате за секрет. След това заставате права пред огледалото и се самоизследвате и в тази позиция. Само в тези две позиции наистина може да се усети бучка, ако се е появила.

Редактор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -